Sony Bravia XR: de eerste televisies met cognitieve intelligentie

Hoe stap je van traditionele beeld- en audioverwerking naar echt slimme verwerking? En met slim bedoelen we: zo slim als onze hersenen. Sony ging op zoek naar het perfecte recept. Het resultaat is de Cognitive Processor XR, een absolute wereldprimeur en een exclusieve Sony troef.

Bekijk hier alle Sony BRAVIA XR televisies

Ontdek

“Kando”, de Sony filosofie 

Sony-fans hebben het vermoedelijk al wel eens opgemerkt. De filosofie die Sony in al zijn producten en diensten verwerkt, is “Kando”. Het is een Japans woord dat verwijst naar emotionele betrokkenheid. Het gevoel van ontzag en emotie wanneer je iets verbazingwekkend moois ervaart. Kando is wat je voelt als iets je verwachtingen echt overtreft.

De Bravia XR televisies willen expliciet dat gevoel van Kando naar de kijker brengen. Daarvoor gebruiken ze artificiële intelligentie (AI) technieken, gecombineerd met cognitieve intelligentie.


Een unieke aanpak

In traditionele AI-technieken wordt de processor getraind met behulp van machine learning. Door talloze voorbeelden te analyseren en te vergelijken met het gewenste resultaat wordt het algoritme steeds slimmer. Maar voor de Bravia XR televisies combineert Sony die aanpak met cognitieve intelligentie. Het leert de processor hoe mensen beeld en geluid waarnemen. Wij doen dat immers fundamenteel anders dan computers. Een beeld is voor ons geen groep van pixels, maar een aantal objecten en mensen in een omgeving. Wanneer wij ergens naar kijken, focussen we typisch op wat belangrijk is in het beeld. Ons brein houdt bovendien met alles tegelijk rekening: kleur, contrast, scherpte, beweging, al die factoren ervaren en evalueren we tegelijkertijd. Bovendien hebben ze ook invloed op elkaar. Net die aanpak zit nu verwerkt in de nieuwe processor.


Van kleur tot beweging

Beeldverwerking speelt zich af op vier grote vlakken: kleur (XR Color), contrast (XR Contrast), detail (XR Clarity) en beweging (XR Motion). De processor grijpt op al die vlakken in, en houdt daarbij rekening met de gebruikte beeldtechnologie.

In de categorie XR Color zien we bijvoorbeeld XR Triluminos Pro waarbij de processor kleur extra levendig maakt maar ook natuurlijk houdt. Hij optimaliseert het aantal tinten en de kleurverzadiging zowel in donkere als heldere delen van het beeld. XR Smoothing verwijdert hinderlijke kleurbanden in zachte kleurovergangen.

In XR Clarity vinden we Sony’s krachtige upscaling technieken: XR 4K-upscaling die Full HD-content naar bijna 4K-kwaliteit brengt, zodat je ongeacht de bron geniet van een meeslepende ervaring. XR Super Resolution geeft beelden de textuur terug die ze in lagere resolutie verloren waren, zoals de nerven van een blad of een fijne dierenvacht.

In XR Contrast zit dan weer XR OLED Contrast (voor OLED) en XR Contrast Booster (voor LCD). Nauwkeurige analyse van het beeld laat de processor toe om contrast te combineren met maximaal schaduwdetail en intense, gedetailleerde highlights.

XR motion tot slot zorgt voor soepele actie in sport of games, hoe intens die actie ook is. XR Motion Clarity behoudt in supersnelle actiemomenten maximaal detail.


Een Cognitive processor in actie

Een belangrijk aspect is dat de processor al die individuele beeldkarakteristieken tegelijk analyseert en hun impact op elkaar mee in rekening brengt. We gidsen je stap voor stap door het denkproces van de Cognitive Processor XR.

In een eerste stap analyseert de processor het beeld. Dat wordt onderverdeeld in een groot aantal kleine zones. In elk van die zones bekijkt hij kleur, contrast scherpte en beweging. Bovendien doet hij ook een cognitieve detectie: zo gaat de processor op zoek naar de focus van het beeld. Dat kunnen acteurs zijn, of hun gezicht, of een of meerdere voorwerpen op de voorgrond. Die informatie neemt hij mee in de analyse. Vervolgens maakt hij een kruisanalyse van al die gegevens. Dat doet hij niet alleen op het huidige beeld, maar hij houdt ook rekening met de informatie uit opeenvolgende beelden.

Tot slot gaat hij met al die kennis aan de slag. Dankzij de informatie van de kruisanalyse kan hij heel nauwkeurig lokale verbeteringen aanbrengen, zonder dat die het volledige beeld verstoren.Bovendien zal de processor maximaal de oorspronkelijke “look” van het beeld proberen te bewaren. Naast de klassieke beeldverbeteringen voert hij ook cognitieve processing uit, waarbij hij duidelijk rekening houdt met de resultaten van de cognitieve analyse. De focus van het beeld wordt lichtjes geaccentueerd zodat ons oog er natuurlijk naar toe gaat.


Bekijk hier alle Sony BRAVIA XR televisies

Ontdek

Geluid dat recht uit het beeld komt!

Meeslepende audio is zeker even belangrijk als realistisch beeld. Al te vaak lijkt TV-geluid ergens van onder het toestel te komen en ontbreekt elke vorm van ruimtelijkheid. De Cognitive Processor XR zorgt ook voor een indrukwekkende audiobeleving, samen met unieke audiohardware.

XR Sound Position technologie is er in twee vormen. In de OLED-modellen (A90J en A80J) maakt Sony gebruik van Acoustic Surface Audio+, waarbij kleine actuatoren het scherm aan het trillen brengen. Het hele scherm functioneert op die manier als luidspreker. De trillingen zijn onzichtbaar voor het oog, dus de beeldkwaliteit blijft perfect bewaard. Maar omdat het scherm als luidspreker functioneert, lijkt het geluid recht uit het beeld te komen. Op de LCD-modellen (zoals de X90J) gebruikt Sony Acoustic Multi-Audio. De TV gebruikt naast de standaard luidsprekers onderaan het scherm twee extra luidsprekers links en rechts van het scherm. De slimme processor gebruikt deze tweeters om een exacte geluidspositionering te realiseren.

XR Surround zorgt er dan voor dat je midden in de actie zit. De processor voert 3D Surround upscaling uit. Of je nu start van stereo of een 5.1-surround track, je Bravia XR TV zet het om naar een 5.1.2 kanaals-beleving waar je midden in zit. Het geluid lijkt niet alleen van opzij te komen, maar zelfs van boven je.


Bekijk hier het aanbod Sony Bravia XR televisies