Productreview: 'Panasonic GZW2004 is droom-tv voor filmfanaten'

Voor BesteProduct.nl werd de nieuwe OLED-tv van Panasonic uitgebreid bekeken en getest door een technische expert. Op welke punten blinkt deze tv uit, wat kan beter en wat valt op? Zijn bevindingen staan in onderstaand artikel.

Samenvatting

Nagenoeg alle moderne smart-tv’s vereisen een los audiosysteem om een fatsoenlijk geluid te realiseren. Deze TX-55GZW2004 vormt hierop een uitzondering, want de forse behuizing herbergt een compleet audiosysteem met Dolby Atmos-ondersteuning. Ideaal voor filmliefhebbers die het liefst een enkel apparaat als thuisbioscoop aanschaffen. De videokwaliteit van het OLED-scherm is indrukwekkend. Of je nou een game speelt, bingewatcht op Netflix of naar reguliere televisie kijkt, de hoogstaande beelden komen bij iedere bron bovendrijven. Speel je 4K-beelden met HDR-ondersteuning af, dan laat deze televisie met zijn intensieve kleuren, diepe contrastwaarden en hoge detaillering pas echt zien wat hij kan.

Prijs: 7

De GZW2004 is nogal een dure jongen. Het door ons geteste 55inch-model (TX-55GZW2004) gaat namelijk voor ongeveer 3500 euro over de toonbank. Bij de 65inch-versie (TX-65GZW2004) mag je er nog eens zo’n duizend euro bij optellen. Veel geld, maar je krijgt er wel een uitstekende smart-tv met sublieme beeldkwaliteit voor terug. De breed gewaardeerde OLED-technologie is voor fabrikanten nu eenmaal duur om te implementeren. Overigens hoeven geïnteresseerden geen losse soundbar aan te schaffen, want een goede geluidsvoorziening is al aanwezig.

Bouwkwaliteit / design: 9

Panasonic koos voor een robuuste brede voet die aan de voorzijde zo’n twaalf centimeter onder de televisie ‘doorsteekt’. Het geeft de televisie een elegante uitstraling, terwijl de beeldbuis uiterst stabiel staat. Helaas bevat de voet geen functie om het scherm te draaien. Op de onderzijde na zijn de randen smal, waardoor de TX-55GZW2004 een minimalistische indruk maakt. De onderste rand meet zes centimeter hoog en herbergt een volwaardig audiosysteem (daarover later meer). Voor een OLED-paneel is de behuizing behoorlijk dik en zwaar. Wil je de televisie aan de wand monteren, dan vereist dat een stevige muurbeugel met ondersteuning voor een hoog draaggewicht. De meegeleverde afstandsbediening heeft een luxe uitstraling en bevat verlichte toetsen.

Beeldkwaliteit: 10

Over de beeldkwaliteit bestaat er geen enkele twijfel, want die is werkelijk fenomenaal. Een gloednieuwe beeldprocessor, de veelgeprezen OLED-technologie en de ondersteuning van meerdere HDR-formaten (Dolby Vision, HLG én HDR10+) vormen de ideale cocktail waar filmliefhebbers hun vingers bij aflikken. De afzonderlijk aangestuurde pixels resulteren gezamenlijk in opvallend veel detail en de diepe contrasten zijn spectaculair om te zien. Veel OLED-televisies leveren bij donkere beelden in op de detaillering, maar gelukkig heeft dit model geen last van dit euvel. Ook bij pijlsnelle beelden houdt de hoogstaande beeldprocessor van de TX-55GZW2004 het nog gemakkelijk bij. Als kijker ben je dus altijd gegarandeerd van scherpe beelden met een ruim kleurbereik. 

Terwijl concurrenten met hun topmodellen inzetten op 8K, betreft dit model nog een 4K-televisie met 3840 × 2160 pixels. Een begrijpelijke keuze, want de meerwaarde van 8K is vanwege het beperkte videoaanbod momenteel nog ver te zoeken. Dankzij de uitstekende kijkhoeken leent deze televisie zich moeiteloos voor grote woonkamers. Ook aan de zijkant ogen de beelden namelijk nog haarscherp.

Geluidskwaliteit: 8

Het gros van de hedendaagse smart-tv’s heeft aan de onderzijde een nogal dunne rand. Voor fabrikanten is het wegens ruimtegebrek hierdoor vrijwel onmogelijk om kwalitatieve speakers te integreren. Panasonic gooit het met zijn GZ2000 Series over een andere boeg. Onder de beeldbuis bevindt zich namelijk een serieus audiosysteem met een behoorlijke klankkast. Het geheel is samen met audiospecialist Technics ontworpen. Een versterker met 140 watt aan uitgangsvermogen stuurt in totaal vijf audiodrivers aan. De minispeakertjes zetten een helder geluid neer waarbij vooral het hoog en midden goed voor de dag komen. Dialogen zijn prima verstaanbaar, terwijl de achtergrondmuziek mooi klinkt. Wel mist het laag wat diepgang, waardoor bombastische film- en gamescènes net dat extra zetje missen. Een oplossing is om een externe subwoofer aan te sluiten. Bijzonder is dat de geïntegreerde ‘soundbar’ de surround-indeling Dolby Atmos ondersteunt. Twee zogeheten upfiring audiodrivers zijn hierbij volledig naar boven gericht. Deze kleine luidsprekers zitten pal achter de bovenste rand van de televisie verwerkt, waarbij de bedoeling is dat de geluidsgolven via het plafond weerkaatsen. Normaliter zijn we niet zo’n fan van dit soort gekunstelde surround-technieken, maar bij deze televisie klinken de speciale effecten erg ruimtelijk. Het geluid van pakweg een overvliegende helikopter of achtbaan lijkt toch echt enigszins van boven te komen. Voor smart-tv-begrippen is het aanwezige geluidssysteem van een heel behoorlijk niveau waar je via bluetooth of USB-opslagdrager ook nog eens muziekstreams op kunt loslaten. Bedenk wel dat je het volume niet zo hard kunt zetten, want anders klinkt het geluid ietwat schel.

Gebruiksgemak / aansluiten: 10

Met een gewicht van 33 kilo is deze televisie wat zwaarlijvig. Voor de installatie zijn een paar extra handen dan ook beslist noodzakelijk. De montage is een simpel karweitje, want we hoeven de voet alleen maar met vier schroefjes aan de beeldbuis vast te maken. Voor het aansluiten van randapparatuur staan er achter een kunststof afdekplaat onder meer vier HDMI-poorten en drie USB-aansluitingen paraat. Verder bevat de behuizing ook nog een klassieke hoofdtelefoonuitgang, welke gebruikers in het menu desgewenst omschakelen naar een subwoofer-uitgang. Voor ontvangst van televisie gebruiken we een smartcard van Ziggo. Met de benodigde CI+-module past die moeiteloos in de televisie, waardoor we geen losse decoder nodig hebben. Na drie minuten scannen pikt de TX-55GZW2004 alle zenders op. De Nederlandstalige assistent loodst de kijker met duidelijke stappen door de configuratie. Het menu voelt soepel aan en bevat een logische navigatiestructuur, zodat je de gewenste zenders, apps en instellingen eenvoudig kunt vinden. Netflix-abonnees roepen de videodienst vanuit ieder scherm op door op een speciale knop van de afstandsbediening te drukken. Tot slot is het handig dat de smart-tv rechtsboven de gevonden codecs laat zien. Open je bijvoorbeeld een Netflix-stream met Dolby Vision en Dolby Atmos, dan verschijnen ter bevestiging deze codecnamen in beeld.

Extra features / internet: 9

Als smartplatform doet de Japanse fabrikant een beroep op het eigenontwikkelde My Home Screen 4. Na een vlotte software-update staan er in het hoofdmenu apps als Netflix, YouTube en Amazon Prime Video klaar. Via het onderdeel Apps zijn er ook voldoende Nederlandse toepassingen beschikbaar, zoals NPO, KIJK, Videoland, Pathé Thuis en NLZiet. Aangezien deze televisie een behoorlijk audiosysteem in huis heeft, zijn de beschikbare muziekdiensten zeer relevant. Helaas valt dat aanbod tegen, want marktleider Spotify is de grote afwezige. Wel kunnen muziekliefhebbers desgewenst Deezer of TuneIn gebruiken.