Panasonic GZW2004: Subliem tv-geluid zonder extra audio-apparatuur

Oled-tv’s bieden weliswaar oogstrelend beeld, maar de geluidskwaliteit is vaak bedroevend. Vervelend, want de aanschaf van een soundbar of home-cinemaset kost weer extra geld. Panasonic gooit het met zijn GZW2004-serie over een andere boeg. Naast een hoogwaardig oled-paneel beschikt deze televisie ook over een uitstekend audiosysteem met kwalitatief goede speakers. Kijkers genieten zelfs van films met prachtige Dolby Atmos-geluidseffecten!

Televisiefabrikanten maken er tegenwoordig een sport van om ultradunne panelen met een smalle rand te ontwerpen. Een fraai gezicht, maar deze trend heeft ook een keerzijde. De behuizing heeft namelijk nauwelijks ruimte om fatsoenlijke luidsprekers te herbergen. Nieuwe televisies bevatten om die reden vaak piepkleine speakers. De hoge tonen zijn bij dergelijke luidsprekertjes oververtegenwoordigd, terwijl er nauwelijks bas hoorbaar is. Deze onjuiste balans levert een uiterst blikkerig geluid op. Kortom, tv-fabrikanten verplichten filmfanaten min of meer om extra geluidsapparatuur in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een prijzige soundbar of receiver met losse speakers. Panasonic bewijst met zijn audiovriendelijke GZW2004-serie dat het ook anders kan. De Japanse televisiespecialist produceert deze oled-tv in een 55inch- en 65inch-variant.

Flinke klankkast

Vergeleken met het gros van de hedendaagse beeldbuizen is de GZW2004 wat aan de zware kant en dat heeft een logische verklaring. Deze televisie heeft namelijk een behoorlijke klankkast met meerdere speakers aan boord. Zo’n omvangrijke behuizing is een absolute must om een uitgebalanceerde geluidskwaliteit te realiseren. Bovendien zorgt een zwaarlijvige behuizing voor minder trillingen en vervorming in de geluidsweergave. Deze oled-tv is weliswaar zwaarder en dikker dan de meeste (slecht klinkende) concurrerende modellen, maar je hebt geen extra soundbar, versterker of actieve luidsprekers nodig. Dat scheelt geld. Geef dit alles-in-één-systeem een mooi plekje in de woonkamer en de special effects vliegen je werkelijk om de oren. Hoe dat kan? Dat leggen we in de volgende paragrafen graag uit, want de GZW2004 is niet zomaar een thuisbioscoop.

Panasonic OLED TV kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Krachtig filmgeluid

Voor het geïntegreerde geluidssysteem riep Panasonic de hulp in van dochterbedrijf Technics. Een goede keuze, want dit traditionele audiomerk heeft op hifi-gebied een uitstekende reputatie. De tv-kast telt in totaal vijf speakers, waarbij een krachtige versterker van 140 watt alle audiodrivers aanstuurt. Drie luidsprekers zijn in de onderste rand van de GZW2004 verwerkt, vandaar dat dit deel ook wat dikker is. Uniek is dat Technics direct achter de bovenste televisierand twee opwaartse luidsprekers huisvestte. Een deel van de uitgestuurde audiogolven ‘schiet’ dus naar boven. Dit zorgt bij films voor ruimtelijke effecten, waarbij het geluid vanuit verschillende hoeken de luisteraar bereikt. De ingebouwde versterker heeft voldoende power om ook op een wat hoger volumeniveau een uitgebalanceerde audioweergave te realiseren. 

Stemmen klinken bij een doorsnee televisie nogal schel, maar de GWZ2004 heeft vanwege de hoogwaardige klankkast bepaald geen last van dit euvel. Kraakheldere dialogen bereiken je oren, terwijl bombastische actiescènes helemaal een genot zijn voor je zintuigen. De sublieme audio- en beeldkwaliteit zuigen je als het ware de film in.


Audiogenot met Dolby Atmos

Zodra je een Netflix-stream afspeelt, bestaat de kans dat rechtsboven de term Dolby Atmos opduikt. Goed nieuws, want de film of serie beschikt dan over deze spectaculaire surround-techniek. De GZW2004 kan Dolby Atmos-geluidssporen optimaal verwerken. Bijzonder, want er bestaan nauwelijks televisiemodellen die over dergelijke audiocapaciteiten beschikken. De twee opwaartse speakers komen bij Dolby Atmos-films goed van pas. De audiogolven van special effects weerkaatsen tegen het plafond, waardoor het geluid van pakweg een vliegtuig of heftige onweersbui daadwerkelijk van boven lijkt te komen. Dolby Atmos geeft je thuisbioscoop nogal wat meerwaarde, want tijdens drukke passages lijkt het net alsof je middenin de actie zit. De GZW2004 past zich voor een mooi audioresultaat aan op de akoestische eigenschappen van de luisterruimte. 

Neem hiervoor wel even goed de instellingen van deze televisie door. Hierin geef je onder meer aan of de woonkamer met een laag of hoog plafond is uitgerust. Naast Dolby Atmos verwerkt deze oled-televisie overigens ook probleemloos andere bekende surround-formaten, zoals Dolby Digital (plus) en Dolby TrueHD.

Extra bas-power

Het hoog, midden en laag zijn in de audioweergave prima vertegenwoordigd, maar wie weet wil je nog wat extra bas in je geluid terug horen. Binnen de equalizerinstellingen kun je het basniveau nog wat opschroeven. Wellicht wil je een film niet alleen zien en horen, maar ook écht voelen. Voelbare basdreunen geven de actiescènes van een film, serie of game net dat vleugje extra. Ogenschijnlijk bevat de GZW2004 geen uitgang voor een externe subwoofer, maar niets is wat het lijkt. Je kunt de aanwezige hoofdtelefoonaansluiting namelijk tot een subwoofer-poort omturnen. Je hoeft dat in de geluidsinstellingen alleen maar even aan te geven. De televisie stuurt nu alleen de laagste audiofrequenties naar deze uitgang. Sluit een bekabelde subwoofer op de 3,5mm-poort aan en geniet voortaan van extra baspower. Waarschuw wel eerst even de buren…


Ook voor muziek

Naast de weergave van filmgeluid geniet je met de GZW2004 dankzij het geïntegreerde audiosysteem ook van muziek. Niet voor niets biedt het menu rechtstreeks toegang tot streaming-muziekdiensten als TuneIn en Deezer. Voorwaarde is wel dat de televisie op het (draadloze) netwerk is aangesloten. Als alternatief koppel je via bluetooth een smartphone of tablet aan de televisie, waarna persoonlijke Spotify-afspeellijsten uit de speakers knallen. Daarnaast prik je net zo gemakkelijk een usb-stick of externe harde schijf met muziekbestanden in de behuizing. De GZW2004 ondersteunt hiervoor populaire audio-indelingen als mp3, m4a, FLAC, WMA en WAY. Tot slot kun je ook audiobestanden streamen die ergens anders in het thuisnetwerk staan opgeslagen. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een pc, laptop of nas als muziekserver hebt ingericht. Overigens bevat de GWZ2004 een aparte geluidsmodus voor muziek, zodat je de nummers in stereokwaliteit kunt afspelen.

Ruimtebesparende oplossing

Het klinkt misschien vreemd voor een zwaarlijvige televisie van 33 kilo, maar met de GZW2004 bespaar je wel degelijk ruimte. Deze beeldbuis hang je via een geschikte VESA-beugel aan de muur of zet je gewoon met de meegeleverde voet op een meubel. Een goed geluid is meteen al voorhanden, dus je hoeft geen los home-cinemasysteem met luidsprekers te installeren. Kies bij ruimtegebrek liever voor dit indrukwekkende alles-in-één-oplossing dan dat je tegen hogere kosten allerlei extra audioapparatuur aanschaft. Veel kijk- én luisterplezier!


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Panasonic.