Lumix S - Ultieme beeldkwaliteit voor professionele foto’s

Voor professionele fotografen en fanatieke fotohobbyisten is het essentieel dat foto’s van hoge kwaliteit zijn, en dat een camera niet alleen snel en adequaat reageert, maar ook intuïtief te bedienen is en prettig in de hand ligt. De camera is jouw gereedschap. Je moet er altijd op kunnen vertrouwen. Want je loopt er makkelijk vele uren mee rond, en het toestel moet in verschillende situaties en onder wisselende omstandigheden feilloos blijven werken. Wie zulke hoge eisen stelt aan zowel camera als beeldkwaliteit, komt vanzelf uit bij de Panasonic Lumix S-serie.

Hoge resolutie en dynamisch bereik

De Lumix S-serie bestaat op dit moment uit drie geavanceerde fullframe-systeemcamera’s. Een systeemcamera is de moderne opvolger van de traditionele spiegelreflex. Hij is compacter, lichter en met de modernste technologie uitgerust. Daarnaast zijn de camera’s uit deze serie stof- en spatwaterbestendig. Met name voor serieuze fotografen is dat van groot belang.

Alle toestellen zijn uitgerust met een grote fullframe-sensor, die een groot dynamisch bereik heeft en garant staat voor een superieure beeldkwaliteit. De Lumix S1 en Lumix S1H hebben beide een hoge resolutie van 24,2 megapixel, wat gedetailleerde en levensechte foto’s oplevert. De Lumix S1R gooit daar nog een flinke schep bovenop. Dit model heeft een resolutie van maar liefst 47,3 megapixel voor nóg gedetailleerdere beelden.

Panasonic Lumix kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

Directe feedback met de digitale zoeker

Groot pluspunt bij deze systeemcamera’s is de digitale zoeker, die ook wel Electronic View Finder (EVF) wordt genoemd. Het is een ‘beeldscherm in een zoeker’ dat de resolutie van het menselijk oog benadert. Hierdoor heb je een helder en kleurrijk beeld van wat je allemaal vastlegt, en weet je zelfs nog vóórdat je afdrukt hoe de foto eruit komt te zien. Ook foto’s die je eerder hebt gemaakt, bekijk je zo terug. Of je roept het menu op om snel even een paar instellingen te veranderen. Het kan allemaal met deze digitale zoeker.

Ideaal is dat jij je oog hierdoor niet iedere keer van de camera hoeft weg te halen. Daardoor sta je continu paraat om onverwachte momenten vast te leggen. Ook scherm je met de digitale zoeker fel zonlicht of kunstlicht af, zodat je onder alle omstandigheden optimaal zicht blijft houden op je onderwerp. Een spiegelreflex heeft nog een ouderwetse optische zoeker. Dan mis je deze directe feedback en moet je vooral niet vergeten om regelmatig via het scherm achter op de camera te controleren of alles nog wel goed gaat. Dat ‘chimpen’, zoals het genoemd wordt, is erg omslachtig. Je bent tijdelijk afgeleid en mist daardoor vaker een belangrijk fotomoment.

Panasonic Lumix S1R

Kantelbaar scherm

Natuurlijk komt een scherm eveneens goed van pas. Het kantelbare scherm van de Lumix S-serie is met name ideaal om te voorkomen dat je een onmogelijke houding moet aannemen tijdens het fotograferen.

Bijvoorbeeld als je heel laag bij de grond werkt, de camera boven je hoofd moet houden, of in een krappe ruimte letterlijk met je rug tegen de muur staat. Ook laat je anderen zo alvast meegenieten van de beelden die je vastlegt.

Lumix S1

Effectief stabilisatiesysteem

Waar de fullframe-beeldsensor van de Lumix S-serie al garant staat voor scherpe en gedetailleerde beelden, zorgt aanvullend het stabilisatiesysteem met Dual IS ervoor dat jouw foto’s ook ragscherp blijven zodra je bij weinig licht fotografeert of met lange brandpunten werkt. Dual IS (Image Stabilisation) compenseert namelijk tot maar liefst 7 stops. Dit betekent dat je aanzienlijk langer uit de hand kunt blijven fotograferen, zonder dat je last krijgt van bewegingsonscherpte. Zo blijf je slagvaardig en hoef je niet per se met een zwaar statief op pad te gaan.

Bij Dual IS wordt het 5-assige IBIS (In Body Image Stabilisation) van de camera, waarbij de sensor cameratrillingen compenseert, optimaal gecombineerd met het 2-assige OIS (Optical Image Stabilisation) dat in een aantal lenzen uit de Lumix S-serie zit.

Panasonic Lumix kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

Filmen in bioscoopkwaliteit

Steeds meer beroeps- en amateurfotografen maken niet meer uitsluitend foto’s. Ze nemen nu ook video op. Ideaal is dat je daar tegenwoordig geen aparte videocamera meer voor nodig hebt. Met de camera’s uit de Panasonic Lumix S-serie maak je namelijk niet alleen schitterende foto’s, maar neem je ook films van professionele kwaliteit op. Met één toestel kun je dus alle kanten op en schakel je razendsnel tussen fotograferen en filmen.

Lumix S1H

Filmen doe je in ultieme 4K-beeldkwaliteit, met naar keuze een snelheid van 50 of 60 frames per seconde (fps). Ook slow-motionfilms zijn mogelijk met 180 fps. De Lumix S1H is nog meer toegespitst op de serieuze filmer en biedt onder andere extra opnameformaten. Daarnaast beschikt dit model over het felbegeerde V-Log en V-Gamut, waarmee het dynamische bereik nóg verder wordt vergroot ‘tot boven de 14 stops’. Hierdoor heb je tijdens de videomontage en het zogeheten ‘color graden’ veel extra speelruimte om het filmmateriaal volledig naar jouw hand te zetten. De Lumix S1H is opgenomen in de Netflix Post Technology Alliance voor hoogwaardige beeldkwaliteit en professionele workflow. Dankzij een firmware-upgrade (beschikbaar vanaf 25 mei) kun je met de Lumix S1H ook in Apple Pro Res RAW filmen. De Lumix S1 kan eveneens worden uitgebreid met V-Log. Bij de Lumix S1R kan dit niet.