Compacte, lichte spiegelloze systeemcamera’s met verwisselbare lens

Of je nu een beginnend fotograaf bent of semiprofessioneel fotografeert, de Lumix G-serie van Panasonic bestaat uit veel verschillende modellen, zodat er altijd wel een toestel bij zit dat precies aan jouw eisen en wensen voldoet. Zo is de stijlvolle GX880 uiterst compact en licht, zodat je hem makkelijk overal mee naartoe neemt. Ook als je niet speciaal eropuit trekt om te fotograferen.

Panasonic Lumix G kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

De Lumix G80 heeft weer meer het model van een traditionele spiegelreflex, met een brede grip voor lekker veel houvast. Terwijl dit toestel nog steeds voldoende compact is om altijd bij je te hebben. De behuizing is ook nog eens weerbestendig. Uiterlijk lijkt de Lumix GH5 hier wel wat op. Deze camera is eveneens weerbestendig, maar heeft extra veel videomogelijkheden en beschikt daarnaast over twee supersnelle UHS-II SD-kaartsloten.

Draagbaar en veelzijdig

De beeldkwaliteit is bij alle modellen uit de Lumix G-serie perfect in orde, omdat er een zogeheten Micro Four Thirds-beeldsensor in zit. Die is vele malen groter dan de sensor in een smartphone of compactcamera. Dat zie je terug in de fijne detaillering en rijke kleurweergave van de beelden, óók bij weinig licht. De G-serie is daarmee de perfecte keuze voor de fanatieke fotograaf en fotohobbyist die graag een veelzijdige maar tegelijkertijd ook compacte en dus draagbare camera bij zich heeft.

Filmen en fotograferen in 4K

Desgewenst kun je de camera deels of helemaal met de hand instellen. Maar je kunt dit ook allemaal aan de camera overlaten als je voor ultiem gemak gaat. Naast de gewone fotostand kennen deze cameramodellen ook nog een zogeheten 4K Photo-camerastand. Hiermee leg je maar liefst 30 beelden per seconde vast in de hoge 4K-resolutie. Dankzij deze snelheid mis je geen enkel fotomoment meer, hoe snel de actie zich ook voor jouw oog en camera afspeelt. Achteraf zoek je op je gemak de beste opnamen uit in de fotoreeks die als een hoge resolutie 4K-film is vastgelegd.Daarnaast kun je natuurlijk ook filmen in dezelfde hoge 4K-resolutie, waardoor je filmmateriaal krijgt waar je alle kanten mee op kunt.

Nooit meer bewegingsonscherpte

Om loepzuivere foto’s vast te leggen, beschikken de camera’s uit de G-serie over het 5-assige Dual IS (Image Stabilization), waarbij de beeldstabilisatie in de camera en die in het objectief nauw met elkaar samenwerken om cameratrillingen op te heffen. Dat betekent dat je, afhankelijk van het cameramodel, met veel langere sluitertijden uit de hand kunt werken. Bijvoorbeeld met 1/2 seconde in plaats van 1/60 seconde. Bij de Panasonic Lumix G9 is dat zelfs ruim één seconde! Dit betekent dat je bij weinig licht nog steeds haarscherpe foto’s uit de hand kunt maken. Ook als je met sterke telelenzen werkt, blijft het beeld mooi strak en stabiel. Je ziet dit ook meteen door de digitale zoeker of op het scherm, waardoor het ineens veel makkelijker is om jouw onderwerp perfect in beeld te houden.

Post Focus

Scherpstellen luistert altijd erg nauw bij het fotograferen. De juiste scherpte maakt het verschil tussen een topplaat, een middelmatig kiekje of een beeld dat zelfs meteen de prullenbak in kan. Zo wil je bij een portretfoto altijd dat de ogen perfect scherp zijn, zodat het beeld echt tot leven komt. Is in plaats daarvan het puntje van de neus scherp, dan kun je de portretfoto als mislukt beschouwen. Tenzij je met een camera uit de G-serie werkt. Want dan kun je de scherpte achteraf gewoon nog verleggen naar exact de juiste plek door de functie Post Focus te gebruiken. Zodat je de ogen dus alsnog scherp in beeld brengt en jouw foto uit de digitale afvalbak redt.

Ook bij onder andere macro- en productfotografie komt Post Focus perfect van pas. Want ook bij zulke foto’s moet de scherpte steeds secuur op het juiste detail worden gelegd.

Dat is nog best moeilijk tijdens het fotograferen, omdat je op een heleboel dingen tegelijk moet letten, terwijl elke fractie van een millimeter die je beweegt ook nog eens het scherpstelpunt verandert. Dan is het een hele geruststelling dat je de scherpstelling achteraf gewoon nog kunt bijstellen. Terwijl je dankzij Focus Stacking desgewenst ook het hele onderwerp van voor tot achter scherp kunt krijgen.

Ruim lenzenaanbod

Wat je ook wilt fotograferen, voor de Lumix G-serie is altijd wel een geschikt objectief te vinden. Want het lensaanbod is erg groot en gevarieerd. Dat is extreem belangrijk, want juist deze lenskeuze maakt jouw camera zo veelzijdig. Denk aan groothoeklenzen zoals de Panasonic H-E08018E (Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm F2.8-4.0 ASPH.) waarmee je weidse landschappen, architectuur of interieurs in beeld brengt. Aan telelenzen zoals de Panasonic H-RS100400 (Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH. Power O.I.S.) waarmee jij je op de details richt of schuwe dieren vastlegt. Of aan de Panasonic H-ES045E (Leica DG Macro-Elmarit 45mm f/2.8 ASPH. Mega O.I.S) macrolens om de fascinerende wereld van het kleine te verkennen. Naast zoomlenzen met een mooi zoombereik die jou veel gemak bieden, kun je ook gaan voor een objectief met een vaste brandpuntsafstand zoals de Panasonic H-NS043 (Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2 ASPH. Power O.I.S.) voor een extra hoge lichtsterkte. Of je kiest juist een zoomlens met een extra groot zoombereik, bijvoorbeeld als je op vakantie liever eventjes minder vaak van lens wisselt.

Deze camera’s met Micro Four Thirds-sensor hebben een zogeheten cropfactor 2. Dit betekent dat je de brandpuntsafstanden van de objectieven met twee moet vermenigvuldigen als je wilt weten wat het fullframe-equivalent is.

Daardoor zijn deze objectieven een stuk kleiner en lichter dan vergelijkbare fullframe-lenzen. Ook dat is tijdens een vakantiereis of dagtrip een pre.