Mobiele data: hoe werkt het en hoeveel heb ik nodig?

Een dag eropuit met de kleinkinderen, een weekend weg met vrienden of een middag uitwaaien aan het strand: er zijn volop momenten dat je niet thuis bent, maar mogelijk wel online wilt zijn. Bijvoorbeeld om dat goede restaurant te reserveren of om een paar foto’s naar het thuisfront te sturen. Hoe ga je slim om met mobiele data?


Zodra je een foto verstuurt, iets online opzoekt of via WhatsApp berichten ontvangt, verbruikt je telefoon data. Ben je thuis, dan maak je met je mobiele telefoon waarschijnlijk gebruik van het draadloze internet (ook wel ‘WiFi’ genoemd). Ben je echter buiten de deur en buiten het bereik van je draadloze verbinding thuis, dan gebruik je doorgaans de verbinding van de telefoonaanbieder. Dat noemen we mobiele data. Mobiele data wordt meestal uitgedrukt in hoeveelheid GB’s (gigabytes). Hoe hoger het aantal GB’s, hoe meer data. Mobiele data zorgt er dus voor dat je altijd online bent, ook als je buiten de deur bent.

Bundelen maar

Hoeveel data je met je telefoon verbruikt, is afhankelijk van de manier waarop je je telefoon gebruikt. Elke activiteit – zoals het bekijken van een video, het versturen van een foto of het gebruik van sociale media – vraagt om data. Ben je op zoek naar een telefoonabonnement, dan is het handig om te weten hoeveel mobiele data je ongeveer nodig hebt: hoe meer data, hoe groter de bundel. Doorgaans is een bundel opgebouwd uit drie onderdelen: de hoeveelheid belminuten per maand, de hoeveelheid sms-berichten per maand en de hoeveelheid data per maand. De eerste twee onderdelen kun je zelf inschatten. Voor het derde onderdeel kun je gelukkig ook eenvoudig een goede inschatting maken met behulp van de richtlijnen die we je geven.

Geen onverwacht hoge kosten

Tijdens bepaalde perioden verbruik je misschien meer mobiele data. Bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, omdat je alle familiefoto’s doorstuurt. Of tijdens de wandelvakantie, omdat je vaak je navigatie-app raadpleegt om de weg te vinden. Je loopt dan het risico meer mobiele data te verbruiken dan je bundel bevat. Niets aan de hand, als je abonnee bent van 50Plus Mobiel. Als je bij je abonnement de Buiten Bundel Buffer afsluit, ben je gedekt voor momenten waarop je je datalimiet overschrijdt en worden er geen onverwacht hoge kosten in rekening gebracht. Zo kun je met een gerust hart online. Als je nu een abonnement afsluit, ontvang je nu de eerste zes maanden 50 procent korting op je abonnement! Bekijk hier de aanbieding en vink onder Extra's de Buiten Bundel Buffer aan.

Binnen de perken...

De makers van apps voor de mobiele telefoon realiseren zich ook dat gebruikers vaak onderweg zijn en dan afhankelijk zijn van mobiele data. Daarom zorgen zij ervoor dat apps zo min mogelijk data verbruiken. Plaatjes bij nieuwsartikelen worden bijvoorbeeld compacter gemaakt (‘gecomprimeerd’) en de kwaliteit van filmpjes die je via WhatsApp verstuurt wordt teruggeschroefd. Gebruik je de telefoon voornamelijk om iets op te zoeken op internet, de berichten op sociale media te bekijken (zoals Instagram en Facebook) en het lezen van het laatste nieuws? Een maandelijkse databundel van 1 GB biedt dan voldoende ruimte.

Of juist een grootverbruiker? 

Voor andere activiteiten verbruik je relatief meer data. Kijk je graag naar de nieuwste series en video’s op een videokanaal zoals YouTube? Speel je graag en regelmatig een online spel met familie en vrienden? Of kijk je ook onderweg naar series via een streaming-aanbieder zoals Netflix en luister je ondertussen naar muziek of luisterboeken via een dienst zoals Spotify? In zulke gevallen verbruikt de telefoon meer mobiele data. Het is dan verstandig om een grotere databundel te selecteren, zodat je zeker weet dat je altijd en overal online kunt zijn. Een databundel van 3 GB biedt voldoende ruimte voor een maand. Je ziet het: de hoeveelheid mobiele data is afhankelijk van de manier waarop je je mobiele telefoon gebruikt.

Goed inzicht!

Voor een gedetailleerd inzicht in je dataverbruik kun je de meest recente telefoonrekeningen (van de afgelopen drie maanden) erbij pakken. Bekijk elke factuur en noteer het dataverbruik van de betreffende maand. Reken hierna het gemiddelde dataverbruik over deze periode uit, door het totaal te delen door 3.

Thuis?

Ben je vaak thuis en maak je dan ook gebruik van je mobiele telefoon? Maak verbinding met het draadloze netwerk van thuis. Je voorkomt hiermee dat er mobiele data wordt verbruikt. Dat scheelt: je houdt hiermee je bundel intact voor de momenten waarop je de mobiele data écht nodig hebt. Ben je op bezoek bij familie of vrienden? Ook op die momenten kun je gebruik maken van het draadloze netwerk op die locatie. Dat scheelt weer in de mobiele data.

Een telefoonabonnement kiezen ingewikkeld? Wij geven je tips! 

Wat is een sim-only abonnement? Hoeveel data heb je nou eigenlijk nodig? En hoe zorg je dat je de juiste hulp en ondersteuning krijgt als je die nodig hebt? In deze video geven we je een aantal handige tips, op een heldere manier uitgelegd. Want het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Bij 50Plus Mobiel staan service, gemak en voordeel centraal. Als je nu een abonnement afsluit bij 50Plus Mobiel, profiteer je van een tijdelijke aanbieding: de eerste zes maanden 50% korting op bellen en internetten. Zo wordt overstappen wel heel aantrekkelijk. Bekijk de aanbieding:

Bekijk nu

Lees meer tips en trucs voor het gebruik van je mobiele telefoon

Bekijk nu