De techniek achter Shimano STEPS

Wie een e-bike heeft, kent Shimano. Dit merk produceert al jaren innovatieve e-bike systemen die ervoor zorgen dat iedere fietser kan genieten van de beste fietstochten. Om de fietservaring nóg optimaler te maken, is er Shimano STEPS: hét e-bike systeem waarmee de mountainbiker, de woon-werkfietser én de vakantiefietser kunnen genieten van kracht, betrouwbaarheid en meer energie dan ooit. Maar wat zijn de technische mogelijkheden van Shimano STEPS eigenlijk? Dat bespreken we uitgebreid in dit artikel. 


Bekijk hier alle e-bikes met een Shimano motor.

Bekijken

Wat is Shimano STEPS? 

Shimano STEPS is een e-bike systeem dat bestaat uit een krachtige middenmotor, een accu en een fietscomputer van Shimano. Het idee van Shimano STEPS is dat het componentensysteem op meer dan 130 fietsmerken kan worden geplaatst. Het maakt dus niet uit wat voor e-bike je hebt, want je kunt vrijwel altijd kiezen voor Shimano STEPS. Het voordeel van Shimano STEPS is dat de elektrische onderdelen van jouw fiets allemaal van hetzelfde merk zijn en daarom moeiteloos met elkaar samenwerken. De harmonie van een middenmotor, een accu en een fietscomputer die perfect op elkaar afgestemd zijn, zorgt voor een zorgeloze fietstocht. 

Wat zijn de mogelijkheden met Shimano STEPS? 

Omdat alle componenten van dit e-bike systeem met elkaar samenwerken, heb je een hoop invloed op je fiets. Deze invloed vertaalt zich in de verschillende ondersteuningsopties waar je tijdens je fietstocht uit kunt kiezen. Met de intuïtief ontworpen ergonomische schakelaar wissel je heel makkelijk tussen verschillende ondersteuningsmodi, namelijk:

• High (230% ondersteuning): Volledige ondersteuning tijdens het fietsen voor maximale kracht.

• Normal (150% ondersteuning): Geleidelijke ondersteuning die zich intuïtief aanpast op jouw gedrag. Trap je harder? Dan neemt de ondersteuning toe. Hoef je weinig kracht te zetten? Dan schakelt de ondersteuning van de fiets af.

• Eco (70% ondersteuning): Ga je een lange fietstocht maken? Met de ecostand doe je lang met je accu en geniet je toch van betrouwbare ondersteuning.

• Walk: Als je met de fiets aan de hand moet lopen, heb je natuurlijk geen ondersteuning nodig. Daarom is er ook een walk-modus, waarbij de ondersteuning van de fiets onmiddellijk uitschakelt.

De ondersteuningsmodi zijn te bekijken en in te stellen via je fietscomputer, zonder dat dit je afleidt van wat er gebeurt op de weg. Zo kan je veilig op weg met de juiste ondersteuning. 


 Wat krijg ik te zien op de fietscomputer van Shimano?  

Naast het zien in welke modus je fietst, kan je tijdens je fietstocht ook andere informatie bekijken op je fietscomputer. Andere functies van je fietscomputer zijn:

• De ritafstand
• Totale gereden afstand
• Huidige snelheid
• Gemiddelde snelheid
• Klok
• Batterijweergave en resterend vermogen
• Versnellingsfuncties (dit geldt alleen voor fietsen met Shimano Di2 support en Nexus of met een Alfine naafversnelling)


De technische specificaties van Shimano STEPS 

Er bestaan verschillende Shimano STEPS systemen, afhankelijk van het type fiets waar jij jou e-bike systeem voor wil gebruiken. Toch zijn er een aantal technische specificaties die we graag met je delen, zodat jij weet wat je van Shimano STEPS kunt verwachten.

• Alle ondersteuningsmodi, met uitzondering van de modus Walk, bieden ondersteuning tot 25 kilometer per uur.

• Shimano STEPS is voorzien van een schakelaar voor het inschakelen van de Walk-modus, voor verlichting en voor volledig automatisch schakelen.

• Shimano werkt met duurzame accu’s. Gemiddeld heeft jouw Shimano accu na 1000 laadbeurten nog steeds 60% van de maximale laadcapaciteit.

Maar er is meer...

• De Shimano accu’s zijn snel op te laden en zijn zeer waterbestendig.

• De Shimano middenmotoren zijn relatief lichtgewicht en bieden je soepele en intelligente trapondersteuning die makkelijk te bedienen is.

Omdat er niet één Shimano STEPS systeem bestaat, kunnen we je niet vertellen hoe veel vermogen jouw middenmotor heeft en hoe ver je kunt rijden met jouw accu. Dit hangt volledig af van de middenmotor en de accu die jij kiest. Er zijn diverse opties voor montage naar jouw wensen. Je kunt jouw Shimano STEPS systeem dus aanpassen op jouw persoonlijke situatie en de obstakels waar jij tijdens jouw fietstochten mee te maken krijgt. 

De juiste kracht voor jouw manier van rijden

Of je nu houdt van mountainbiken in de bossen, de stad verkennen op de fiets of een lange fietstocht maken over het platteland, met Shimano STEPS zorg je ervoor dat je fiets voelt als een verlengde van jezelf. Geniet van het juiste vermogen op het juiste moment en voel hoe alle elementen van je fiets met elkaar samenwerken. De techniek werkt in je voordeel! 


Alles over de nieuwe EP6 motor zie je hier!


Vind de e-bike met de Shimano motor die bij jou past!