Vrije modemkeuze, wat betekent het voor jou?

In Nederland geldt sinds 28 januari 2022 vrije modemkeuze, wat inhoudt dat je niet langer verplicht bent om de modemrouter van je internetprovider te gebruiken. Je kunt nu ook zelf een modemrouter kopen en installeren! Op deze pagina leggen we je uit wat de voordelen van vrije modemkeuze zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een eigen modemrouter.
 

Jouw modem, jouw keuze. Lees alles over FRITZ!

Ontdek

Wat is vrije modemkeuze?
Met vrije modemkeuze kun je een eigen modemrouter installeren in plaats van de modemrouter van je internetprovider. Een eigen modemrouter verandert niets aan je internetabonnement, maar geeft je wel meer controle over je thuisnetwerk en kan je wifi thuis verbeteren. 

Wat zijn de voordelen van vrije modemkeuze?

Een eigen modemrouter kiezen klinkt interessant, maar wat zijn nu écht de voordelen? Wie niet tevreden is met de prestaties van de modemrouter van zijn internetprovider, kan die eindelijk retourneren om een zelfgekozen modemrouter te installeren. Een modemrouter met krachtigere specificaties die zo een beter wifisignaal in je hele huis biedt, welteverstaan. De FRITZ!Box 6690 Cable is een goed beoordeelde modemrouter die werkt met elke provider en geschikt is voor kabelverbinding.

Een ander technisch voordeel van een eigen modemrouter gebruiken is dat je écht de baas bent over je thuisnetwerk. Je bent niet meer gebonden aan de – vaak beperkte – instellingen van de modemrouter van jouw internetprovider. Nee, op je eigen modemrouter kun je de netwerkinstellingen volledig naar eigen wens aanpassen. Met een FRITZ!Box-modemrouter hoef je ook niet meer te denken aan het installeren van softwareupdates. Dat doet de modemrouter automatisch. Zo krijg je direct toegang tot de nieuwste functies en blijft je thuisnetwerk veilig.

Door eenmalig te investeren in een eigen modemrouter, kun je niet alleen je thuisnetwerk verbeteren. Je kunt ook kosten besparen. Bij de meeste internetproviders krijg je de modemrouter namelijk in bruikleen. De gebruikskosten zijn inbegrepen bij je maandelijkse abonnementskosten, al geeft de ene provider deze kosten duidelijker aan dan de ander. Er zijn providers die een goedkoper internetabonnement aanbieden als jij je eigen modemrouter gebruikt. Zo bespaar je euro’s per maand zolang je klant bent.

Geld besparen doe je ook op een andere, logische manier. Want met een eigen modemrouter zoals een FRITZ!Box-model heb je één apparaat dat stroom verbruikt, in plaats van twee (providermodem en eigen router). Dat kan aardig schelen, want vergeet niet dat een modemrouter 24 uur per dag, 7 dagen per week aanstaat. Een FRITZ!Box-modemrouter kan zelfs functioneren als telefooncentrale, zodat je ook je vaste telefoonapparaat uit het stopcontact kunt trekken. Zo bespaar je nog meer stroom.

En dan nog een voordeel dat weinig mensen kennen: een eigen modemrouter verhuist heel eenvoudig met jou mee, mits je het apparaat op dezelfde internetaansluiting aansluit. Eenmaal aangesloten in je woning, werkt de modemrouter met zijn bestaande instellingen. Je smartphone, laptop en andere apparaten verbinden automatisch met de modemrouter en je hoeft geen nieuw wachtwoord aan te maken.



Is er verschil tussen vrije modemkeuze en routervrijheid?
Nee, het zijn twee verschillende termen die hetzelfde bedoelen. Namelijk dat je sinds 28 januari 2022 je eigen modemrouter kunt gebruiken in plaats van de modemrouter van jouw internetprovider.

Werkt vrije modemkeuze bij mijn provider?
Ja, alle providers in Nederland moeten sinds 28 januari 2022 vrije modemkeuze aanbieden. Dit is bij wet geregeld. Het maakt dus niet uit bij welke provider jij je internetabonnement afneemt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de toezichthouder van de overheid die controleert of alle providers vrije modemkeuze ondersteunen. Ziggo is in de zomer van 2022 door de ACM op de vingers getikt omdat de provider maanden na de ingang van vrije modemkeuze nog niet alle consumenten vrije modemkeuze aanbood. Dat is vervolgens wél gebeurd. Een (nieuwe) provider die geen vrije modemkeuze mogelijk maakt, riskeert een hoge geldboete van de ACM.

Maakt het uit wat voor internetaansluiting ik heb?
Nee en ja. Vrije modemkeuze werkt met alle typen internetaansluitingen. Maar dat wil niet zeggen dat alle verkrijgbare modemrouters compatibel zijn met alle typen internetaansluitingen. Als je een eigen modemrouter uitkiest, is het belangrijk om te controleren of die geschikt is voor jouw type internetaansluiting. Controleer daarom vóórdat je een eigen modemrouter koopt wat voor type internetaansluiting(en) jij thuis hebt. Dat kan een kabel, DSL-, glasvezel- of een mobiele verbinding zijn. Jouw internetprovider weet ook wat voor aansluiting jij hebt en heeft je daarom een geschikte modemrouter opgestuurd toen je het internetabonnement afsloot. 



Waar moet ik op letten bij het kiezen van een eigen modemrouter?
Goed om te weten is dat niet elke verkrijgbare modemrouter gegarandeerd werkt met jouw internetaansluiting. Dus heb je een interessante modemrouter gezien, dan doe je er goed aan te controleren of die compatibel is met de internetaansluiting(en) in jouw huis. We stippen met name de ondersteuning voor glasvezelinternet aan. Inmiddels heeft meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting. In de komende jaren krijgen nog eens miljoenen huizen glasvezel. Er zijn diverse modemrouters met een aparte glasvezelaansluiting, waaronder de FRITZ!Box 5530 Fiber AON.

Een ander aandachtspunt is je internetprovider. Want hoewel alle internetproviders in Nederland verplicht zijn om vrije modemkeuze te ondersteunen, is de ene provider behulpzamer dan de ander. Zo zijn er providers die uitgebreide technische handleidingen delen om je eigen modemrouter op de juiste manier te verbinden met het internet, waar andere providers minder informatie beschikbaar stellen. Met een goede handleiding van de provider installeer je je eigen modemrouter sneller en met de juiste instellingen.

Opgelet: het installeren en gebruiken van een eigen modemrouter is bij veel internetproviders op eigen risico. Bekende providers waarschuwen dat zij je minder goed kunnen helpen als je een eigen modemrouter gebruikt en internetproblemen ervaart.

Welke alternatieve modemrouters zijn er?
Als je de keuze gemaakt hebt om een eigen modemrouter te kopen, is het tijd om je te oriënteren op de verschillende merken en modellen. Het Duitse AVM, fabrikant van de FRITZ!Box, is één van de merken die uiteenlopende modemrouters verkoopt en heeft zowel DSL-, kabel-, glasvezel- als mobiele modemrouters in het assortiment. Handig is dat AVM je helpt bij het installeren van je eigen modemrouter, ongeacht het type internetaansluiting en internetprovider. AVM biedt namelijk duidelijke handleidingen aan of verwijst naar de klantenservice van de internetprovider. Helemaal prettig is dat je vijf jaar garantie krijgt op een FRITZ!Box-modemrouter.


Bekijk het aanbod op Kieskeurig.nl