Nieuwe doorbraak in extra zuinig energieverbruik

De energielabels van witgoedapparaten zorgden bij consumenten vaak voor wat verwarring. Niet alleen liepen de oude energie labels van D (niet zuinig) tot A+++(zeer zuinig), maar werden er naar verloop van tijd ook nog percentages aan toegevoegd om extra energiebesparing aan te geven. Vanaf maart 2021 geldt er een nieuw energielabel dat een stuk overzichtelijker en begrijpelijker is.


Bekijk hier alle LG wasmachines.

Bekijken

Duurzaamheid is een factor waar steeds meer rekening mee wordt gehouden. Wasmachines en wasdrogers zijn vaak de boosdoeners voor een hoge energierekening. Deze apparaten zijn daarnaast niet goed voor het milieu vanwege hun hoge energie- en waterverbruik. De technologische revolutie in de witgoedapparaten vroeg om een nieuw energielabel waarbij al deze verduurzamingen tot hun recht komen. 

Ruimte voor verbetering

Vanaf maart 2021 loopt het energielabel van A tot G. Een wasmachine met energielabel G is het minst zuinig. Op de markt zullen overigens op dit moment weinig apparaten te vinden zijn met een A of B energielabel. Deze zijn namelijk gereserveerd voor de technologische veranderingen van de toekomst op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Deze vereenvoudiging betekent dat een wasmachine die eerst voorzien was van een A+++ -30% energielabel, nu plotseling een C of zelfs D energielabel toegekend kan krijgen.

Het nieuwe energielabel krijgt een beoordeling op basis van 3 factoren: energieverbruik, waterverbruik en geluidsoverlast. Dit betekent dat een wasmachine met een A-label voorzien is van een zogenaamde ‘triple A’ status waar dus op alle drie beoordelingsfactoren uitstekend wordt gescoord. Het energieverbruik en waterverbruik wordt door de Europese Unie berekend op basis van het eco 40-60 wasprogramma. Daarnaast wordt er uitgegaan van een gemiddelde van 220 wasbeurten op jaarbasis.

Het waterverbruik van een wasmachine

Natuurlijk kun je ook het waterverbruik van een wasmachine vinden op het nieuwe energielabel. Dit wordt weergegeven met een kraantje waar een druppeltje uitkomt. Het cijfer dat aangegeven is, is het aantal liters dat de wasmachine per wasbeurt verbruikt.Bij een wasmachine met een A energielabel, kun je ervan uitgaan dat deze gemiddeld 10.500 liter op jaarbasis verbruikt. Dat resulteert uiteindelijk in iets meer dan €14 in waterkosten. 

Een water- en stroombesparende wasmachine uitzoeken

Om dus een duurzame keuze te maken op het gebied van water- en energieverbruik, moet je de energielabels van wasmachines goed met elkaar vergelijken. Dat een wasmachine een A label heeft gekregen, wil namelijk niet zeggen dat deze de meest energiezuinige keuze is. Je kunt namelijk nog nuances aanbrengen. Vergelijk daarom altijd het aantal liters water die gebruikt worden per wasbeurt en het stroomverbruik dat op jaarbasis wordt aangegeven op het energielabel. Zo weet je zeker dat je de meest energiezuinige en waterzuinige keuze maakt. Deze zuinige wasmachines zullen bij de aanschaf in de winkel iets duurder zijn dan gemiddeld, maar deze betalen zich uit in wat je bespaart op de energie- en waterrekening. 

Besparend wassen

De wasmachines van LG met productcodes F4V909P2E en GC3V708S2 zijn beide wasmachines die bestempeld zijn met een triple A energielabel. Ondanks de grote trommelinhoud van 9kg en 8 kg, zijn dit wasmachines die zowel op energieverbruik als op geluidsoverlast en waterverbruik goed scoren. Vanaf juni kunnen consumenten ook de F4WV708S0E in overweging nemen. Deze wasmachine heeft een trommelinhoud van 8 kg.

Al deze wasmachines zijn een duurzame koop. Zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Daarnaast zijn er nog allerlei handigheden aan de wasmachines toegevoegd die het een stuk makkelijker maken om energie- en waterbesparend te wassen.  

Nieuwe oplossingen voor duurzaam wassen

LG is in veel gevallen een technologische koploper op het gebied van innovaties voor witgoedapparaten. Zo bracht LG de TWINWash op de markt. Deze extra lade kan toegevoegd worden aan andere LG wasmachines, zoals de F6WV910P2E. Deze extra lade is ideaal voor wie graag zo veel mogelijk wasgoed in één keer wast of wie juist een klein wasje wil draaien zonder te veel water en energie te verspillen. De TWINWash dient als extra hulpmiddel of juist als incidentele vervanging van de grote trommel.

De opmars van slimme wasmachines

Aan veel wasmachines wordt ook een smartfunctie toegevoegd. Met deze functie maak je via een app op je tablet of telefoon verbinding met de wasmachine. In deze app kun je vervolgens niet alleen het juiste wasprogramma voor bepaald wasgoed selecteren, maar krijg je ook inzicht in het energieverbruik van je wasmachine. Een wasmachine van LG waar deze slimme functie aan is toegevoegd, is de F4WV708S0E. Via de SmartThinQ app kun je zelfs nieuwe wasprogramma’s downloaden en krijg je een overzicht bij eventuele storingen via de Smart Diagnosis functie, waardoor problemen makkelijk gelokaliseerd en opgelost kunnen worden.

Deze slimme wasmachine herkent zelf niet alleen het gewicht van het wasgoed (waarmee de hoeveelheid water en energie bepaald wordt) maar herkent ook vanzelf het materiaal van het wasgoed. De AI Direct Drive zorgt er (samen met 6 Motion) voor dat de beste wasbeweging wordt gekozen voor het specifieke wasgoed. Hierdoor gaat je wasgoed en favoriete kledingstukken langer mee. De toevoeging van de Direct Drive aan de F4WV708S0E zorgt ervoor dat er geen onnodige energie wordt verbruikt.

De LG AI Direct Drive motor is een goed voorbeeld van een innovatie die niet alleen de kleding beschermt tijdens het wassen, maar die ook goed uitpakt voor de energierekening en het milieu. Deze intelligente manier van wassen denkt mee met de behoeftes van de gebruiker én denkt na over de beste omstandigheden voor het optimale behoud van het wasgoed. LG AI Direct Drive selecteert zelf de ideale wasbeweging voor het wasgoed zodat de gebruiker niet alleen zo lang mogelijk kan genieten van de favoriete kledingstukken, maar zodat ook de levensduur van de wasmachine en de trommel zelf aanzienlijk worden verlengd. 


Vind de wasmachine die bij jou past!