Nieuwe doorbraak in extra zuinig energieverbruik

De energielabels van witgoedapparaten zorgden vaak voor verwarring. Niet alleen liepen de oude energie labels van D (niet zuinig) tot A+++(zeer zuinig), maar werden er naar verloop van tijd ook nog percentages aan toegevoegd om extra energiebesparing aan te geven. Inmiddels is er een overzichtelijker energielabel van kracht.


Bekijk hier alle LG wasmachines.

Bekijken

Duurzaamheid is een factor waar steeds meer rekening mee wordt gehouden. Wasmachines en wasdrogers zijn vaak de boosdoeners voor een hoge energierekening. Deze apparaten zijn daarnaast niet goed voor het milieu vanwege hun hoge energie- en waterverbruik. De technologische revolutie in de witgoedapparaten vroeg om een nieuw energielabel waarbij al deze verduurzamingen tot hun recht komen. 

Ruimte voor verbetering

Vanaf maart 2021 loopt het energielabel van A tot G. Een wasmachine met energielabel G is het minst zuinig. Op de markt zullen overigens op dit moment weinig apparaten te vinden zijn met een A of B energielabel. Deze zijn namelijk gereserveerd voor de technologische veranderingen van de toekomst op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Deze vereenvoudiging betekent dat een wasmachine die eerst voorzien was van een A+++ -30% energielabel, nu plotseling een C of zelfs D energielabel toegekend kan krijgen.

Het nieuwe energielabel krijgt een beoordeling op basis van 3 factoren: energieverbruik, waterverbruik en geluidsoverlast. Het energieverbruik en waterverbruik wordt door de Europese Unie berekend op basis van het eco 40-60 wasprogramma. Daarnaast wordt er uitgegaan van een gemiddelde van 220 wasbeurten op jaarbasis.

Het waterverbruik van een wasmachine

Natuurlijk kun je ook het waterverbruik van een wasmachine vinden op het nieuwe energielabel. Dit wordt weergegeven met een kraantje waar een druppeltje uitkomt. Het cijfer dat aangegeven is, is het aantal liters dat de wasmachine per wasbeurt verbruikt.Bij een wasmachine met een A energielabel, kun je ervan uitgaan dat deze gemiddeld 10.500 liter op jaarbasis verbruikt. Dat resulteert uiteindelijk in iets meer dan €14 in waterkosten. 

Een water- en stroombesparende wasmachine uitzoeken

Om dus een duurzame keuze te maken op het gebied van water- en energieverbruik, moet je de energielabels van wasmachines goed met elkaar vergelijken. Dat een wasmachine een A label heeft gekregen, wil namelijk niet zeggen dat deze de meest energiezuinige keuze is. Je kunt namelijk nog nuances aanbrengen. Vergelijk daarom altijd het aantal liters water die gebruikt worden per wasbeurt en het stroomverbruik dat op jaarbasis wordt aangegeven op het energielabel. Zo weet je zeker dat je de meest energiezuinige en waterzuinige keuze maakt. Deze zuinige wasmachines zullen bij de aanschaf in de winkel iets duurder zijn dan gemiddeld, maar deze betalen zich uit in wat je bespaart op de energie- en waterrekening. 

Besparend wassen

De wasmachines van LG worden op zo’n manier geproduceerd dat ze niet alleen jouw wasgoed altijd goed schoon wassen, maar dat ze ook zuinig omgaan met water- en energieverbruik. De wasmachines met de productcodes GC3V709S1, F4WV509S1H en GC3V409N5 zijn alle drie voorzien van een A energielabel.

Daarnaast scoren ze ook nog eens binnen de standaarden van LG zelf een zogenaamde ‘Triple A’ score*, waarbij dit staat voor een goede prestatie op energie-efficiëntie, centrifugeerprestaties en het geluidsniveau.

Al deze wasmachines zijn een duurzame koop. Zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Daarnaast zijn er nog allerlei handigheden aan de wasmachines toegevoegd die het een stuk makkelijker maken om energie- en waterbesparend te wassen.  

Nieuwe oplossingen voor duurzaam wassen

LG is in veel gevallen een technologische koploper op het gebied van innovaties voor witgoedapparaten. Er wordt dan ook constant gezocht naar nieuwe manieren om besparend en duurzaam te wassen. Deze duurzaamheid is verspreid over meerdere gebieden zoals efficiënt energieverbruik maar ook het duurzaam wassen van het wasgoed waardoor kleding én de wasmachine zelf een stuk langer meegaan.

Zo zijn bijna alle wasmachines van LG voorzien van de AI DD* technologie. Hierbij herkent de wasmachine de samenstelling van het wasgoed en past op basis van de hardheid van de stof, de wasbeweging aan. Doordat er ruim 20.000 vooraf ingeladen waservaringen beschikbaar zijn in de wasmachine, kan deze zelf selecteren welke wasmethode het beste is voor het wasgoed. Hierdoor krijgt wasgoed altijd de optimale behandeling en gaat kleding een stuk langer mee. 

De opmars van slimme wasmachines

Aan veel wasmachines wordt ook een smartfunctie toegevoegd. Met deze functie maak je via een app op je tablet of telefoon verbinding met de wasmachine. In deze app kun je vervolgens niet alleen het juiste wasprogramma voor bepaald wasgoed selecteren, maar krijg je ook inzicht in het energieverbruik van je wasmachine. Een voorbeeld van een wasmachine van LG waar deze slimme functie aan is toegevoegd, is de F4WV509S1H. Via de ThinQ app kun je zelfs nieuwe wasprogramma’s downloaden en krijg je een overzicht bij eventuele storingen via de Smart Diagnosis functie, waardoor problemen makkelijk gelokaliseerd en opgelost kunnen worden. Daarnaast zorgt deze slimme functie er ook dat je wasmachine gewoon met je digitale assistent, zoals Alexa of Google Home, aangestuurd kan worden.

De toevoeging van AI DD technologie aan de F4WV509S1H wasmachine maakt deze wasmachine, in samenwerking met de ThinQ app, dus extra slim. Triple A: *1) Interne LG-laboratoriumtest op basis van EN60456:2016/A11:2020 met F6V7RWP1WE. 2) Energie-, centrifugeer- en geluidswaarden zijn volgens EU 2019/2014. 3) Het resultaat kan afhankelijk zijn van de gebruiksomgeving.

AI DD: *Getest door Intertek in maart 2019. Katoencyclus met 2 kg ondergoed in vergelijking met LG Conventional Cotton-programma (F4V9RWP2W vs. FC1450S2W). De resultaten kunnen verschillen afhankelijk van de kleding en de omgeving. *AI DD is verkrijgbaar in 3 cycli. (katoen, gemengde stof, onderhoudsvriendelijk)
Vind de wasmachine die bij jou past!