Altijd verse groente en fruit binnen handbereik

Het optimaal bewaren van groente en fruit helpt voedselverspilling tegen te gaan. Supermarkten hebben een handige oplossing bedacht om producten zo lang mogelijk te bewaren: slangetjes die mist over groente en fruit verspreiden. Maar ook thuis kun je met slimme technologie en een paar handige tips zorgen dat je versproducten zo lang mogelijk vers blijven.


LG koelkast kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Voedselverspilling is verleden tijd

Het idee om groente en fruit te benevelen om de houdbaarheid te bevorderen, ontstond in het dorre woestijngebied in de buurt van San Francisco bij het bedrijf Contronics. Ondanks de enorme droogte waren daar wonderbaarlijk genoeg tóch velden te vinden die volstonden met knapperige kroppen sla en andere landbouwproducten. Dat de producten zo goed in de woestijn gedijden, had alles te maken met de koele mist die ‘s ochtends vroeg vanuit de oceaan kwam aandrijven. De mensen bij Contronics lieten zich door deze mist inspireren. Zou dat ook in de supermarkt kunnen werken? Een universiteit in Denemarken ging met deze informatie aan de slag en nam de proef op de som.

Na drie jaar lang groente en fruit te hebben beneveld, de omzetcijfers en de jaarlijkse hoeveelheid weggegooide versproducten te bestuderen, bleek de mist inderdaad te werken. Fruit en groente blijven met de mist tot wel drie dagen langer vers. Dat komt omdat de mist niet enkel de temperatuur in het schap met vier tot vijf graden verlaagt, maar er ook voor zorgt dat groente en fruit niet uitdrogen – wat wel gebeurt als producten alleen maar gekoeld worden. Een bijkomend voordeel is dat er minder plastic en verpakkingsmateriaal nodig is om groente en fruit vers te houden.

Ook de eindconclusie was zoals gehoopt: wanneer fruit en groente langer vers blijven, vindt er minder voedselverspilling plaats. De verkoeling die plaatsvindt door mistgebruik is daarom een ideale oplossing. Inmiddels zijn deze ‘dry mist’-installaties daarom ook in flink wat Nederlandse supermarkten te vinden.

Innovatieve vershoudfuncties op je koelkast

Door nieuwe technologie slim in te zetten, kun je er thuis ook voor zorgen dat versproducten zo lang mogelijk houdbaar blijven. Keukenapparatuurproducenten zoals LG hebben een manier gevonden om dit effect te vertalen naar consumentenkoelkasten. Onder andere koelvriescombinaties met productnummer GBB92STBAP en GBP62PZNAC, zijn voorzien van alle nodige innovaties om ervoor te zorgen dat jouw groente en fruit zo lang mogelijk vers, knapperig en vol vitamines blijft.

1.LinearCooling zorgt er niet alleen in deze koelkasten voor dat temperatuurschommelingen tot een minimum beperkt worden. In samenwerking met de DoorCooling+ zorgt dit ervoor dat er te allen tijde overal in de koelkast een constante temperatuur wordt aangehouden. De DoorCooling+ functie blaast koele lucht aan de voorkant van de koelkast, die normaal gesproken langzamer koelen. Met deze technologie wordt de hele koelkast tot wel 32% sneller gekoeld. Hierdoor blijven fruit en groente een stuk langer vers.

2.Groente blijft het langst vers in het meest vochtige deel van de koelkast. Fruit daarentegen heeft een lagere luchtvochtigheid nodig. De versheid van producten nog verder verhogen, doe je dus met optimale vochtigheidsniveaus. Gelukkig behoud je met de FreshBalancer op de LG koelkast zelf de controle over de luchtvochtigheid. Met deze schakelaar kun je namelijk zelf de ideale vochtigheid regelen, specifiek afgestemd op groente of fruit.

3.De FreshConverter zorgt er op zijn beurt weer voor dat je ook vis en vlees op de ideale manier kunt bewaren. Deze etenswaren dienen tenslotte op een koelere temperatuur bewaard te worden. Met een schuifknopje kun dus naar behoefte de optimale bewaaromstandigheden creëren. 


LG koelkast kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Zo bewaar je groente en fruit nog langer

Er bestaat behoorlijk wat discussie rondom het bewaren van groente en fruit. Bewaar je een appel in de koelkast of toch in de fruitschaal? En hoe zit dat met een komkommer? Bij veel groente- en fruitsoorten gaat de kwaliteit achteruit wanneer je deze op de verkeerde plek bewaart. Daarom is het handig om een overzicht bij de hand te hebben waarin duidelijk vermeld staat waar je versproducten het beste kunt te bewaren.

Over het algemeen kun je de volgende vuistregel hanteren: wat in de supermarkt gekoeld wordt bewaard, moet je ook thuis koel bewaren. Bewaar deze producten dan in de daarvoor bedoelde groentelade. Zeker met de functies van een LG koelkast, zoals de FreshBalancer van de GBB72MCUGN, ben je verzekerd van optimale omstandigheden om je versproducten ook daadwerkelijk zo lang mogelijk vers te houden.

Harde groentes, zoals courgettes of aubergines, kun je het beste buiten de koelkast op een donkere en koele plek bewaren. Hier kun je ze dan enkele dagen goed houden. Heb je geen donkere en koele plek beschikbaar? Dan geldt voor onder andere mango’s, mandarijnen, sinaasappels, paprika’s en komkommers dat je ze tóch het beste in de koelkast kan bewaren. Andere soorten kun je bewaren op kamertemperatuur. 

Tips voor het bewaren van groente en fruitHoudbaarheid in koelkast

Houdbaarheid op fruitschaal of in donkere kast

Groente

Groente
Asperges 7 dagen
Bloemkool 10 dagen
Bospeen met loof 4 dagen
Bospeen zonder loof 10 dagen
Broccoli 7 dagen
Champignons 3 dagen
Paksoi 5 dagen
Prei 14 tot 21 dagen
Sla 3 tot 5 dagen
Taugé 3 dagen

Fruit

Aardbeien 1 tot 3 dagen
Appel 14 tot 28 dagen
Druiven 7 dagen
Kaki 3 dagen
Kersen 3 tot 5 dagen
Kiwi 7 tot 21 dagen
Nectarine 5 tot 7 dagen
Peer 14 tot 21 dagen
Perzik 5 tot 7 dagen

Groente

Aardappel 30 dagen
Aubergine 6 dagen
Avocado 6 dagen
Courgette 6 dagen
Komkommer 7 tot 14 dagen
Paprika 7 dagen
Tomaat 7 dagen
Ui 28 dagen
Winterpeen 28 dagen

Fruit

Banaan 6 dagen
Mandarijn 5 tot 10 dagen
Mango 5 tot 7 dagen
Sinaasappel 7 tot 21 dagen

Meer koeltips? Klik dan hier.


Vind de koelkast die bij jou past