De energielabels zijn veranderd: hoe kies je het zuinigste product?

De energielabels van huishoudelijke apparaten zijn al een tijdje aangepast. Dit geldt dus ook voor LG-producten. In het oude systeem werd er gewerkt met energielabel A+++ t/m D. Nu zijn de energielabels een stuk simpeler en overzichtelijker geworden. De nieuwe labels variëren van label A (zeer zuinig) tot en met label G (niet zo zuinig).

Bekijk hier alle LG producten.

Bekijken

Verandering van energielabels

Door de verandering van de energielabels hebben al jouw LG-apparaten een nieuw energielabel gekregen. Bij alle verkooppunten (dus zowel in online winkels als in fysieke winkels) zijn alle oude energielabels aangepast naar nieuwe labels. Op het vernieuwde energielabel staat niet meer alleen informatie over het energieverbruik en de capaciteit van een apparaat, maar staat vaak ook wat de reparatie- en recyclemogelijkheden van het apparaat zijn en hoe je het apparaat het beste kunt onderhouden. Op het nieuwe energielabel staat bovendien een QR-code. Zodra je deze code scant met je smartphone, krijg je aanvullende informatie te zien over het energielabel. De vernieuwing van de energielabels levert jou als consument dus een hoop extra informatie op over het product dat je koopt of gekocht hebt! 

De oude energielabels

Maar waarom werden de energielabels eigenlijk veranderd? Lang geleden zijn we begonnen met het introduceren van energielabels voor huishoudelijke apparaten. Hierbij werd er gewerkt met energielabels A t/m F, waarbij A het meest zuinig was en F het minst zuinig. Maar door de jaren heen volgde de ene innovatie de andere op en werden huishoudelijke apparaten steeds zuiniger. Hierdoor ontstond het systeem waarbij er steeds meer plusjes achter de A verschenen. Je koelkast kon een A+, een A++, maar ook een A+++ label hebben. Zo’n energielabel A met een aantal plusjes erachter klinkt natuurlijk heel positief, maar was dat het ook? Niemand die precies wist waar een energielabel nog voor stond… En hierdoor wist je eigenlijk ook niet meer precies wat voor apparaat je kocht.

Duidelijkere energielabels

Het systeem van energielabels werd er niet duidelijker op. Bij het kopen van een wasdroger of wasmachine, was het bijvoorbeeld voor de consument heel onduidelijk wat het energielabel van het apparaat nu eigenlijk inhield. Daarom gaan we weer terug naar het oude systeem, zonder plussen! Vanaf maart 2021 kunnen huishoudelijke apparaten energielabel A t/m G krijgen. Energielabel A is het meest zuinig en energielabel G het minst zuinig. Zo krijgt de consument weer meer duidelijkheid over hoe zuinig een product is. De vernieuwde energielabels worden in heel Europa toegepast (ook in landen die geen lid zijn van de Europese Unie).

Strengere eisen

De letter van het energielabel is niet het enige wat er gaat veranderen. De eisen die verbonden zijn aan specifieke energielabels veranderen mee. Heb je bijvoorbeeld een LG-koelkast met een A+++ label? Dan kan het zomaar zijn dat deze koelkast in het nieuwe systeem energielabel D krijgt. En een wasmachine met energielabel A++ krijgt niet automatisch dezelfde beoordeling met een A energielabel. Aan fabrikanten zoals LG is het dus de taak om nog meer innovaties toe te passen op het gebied van energiezuinige apparaten, zodat apparaten uiteindelijk zo energiezuinig en duurzaam mogelijk worden. 

Gezien LG een van de meest innovatieve merken is op het gebied van duurzaamheid, kun je inmiddels al veel verschillende apparaten kopen die voorzien zijn van het aller beste energielabel. Het loont wel nog steeds om apparaten met hetzelfde energielabel ook onderling te vergelijken op basis van jaarlijks energieverbruik. Zo weet je zeker dat je de meest duurzame keuze maakt. 

Beter onderscheid

De introductie van de nieuwe energielabels zorgt voor meer onderscheid tussen energielabels. Want laten we eerlijk zijn, wie wist nog wat het verschil was tussen een LG-koelkast met een A+ label en een vriezer van LG met energielabel A++? Met het nieuwe systeem krijgt ieder label een eigen letter, waardoor het verschil in zuinigheid direct duidelijk wordt. Hoe zuiniger het apparaat, hoe dichter het energielabel bij de A zal zitten. 

Wat betekent dit voor het energielabel van mijn LG product? 

LG wil haar producten zo energiezuinig mogelijk maken. Met de introductie van de nieuwe energielabels, is het doel om koelkasten, vriezers, wasdrogers en wasmachines van LG energiezuiniger te maken nóg belangrijker geworden. Wie dus voor maart 2021 apparatuur van LG gekocht heeft, zal dit apparaat online moeten opzoeken om de nieuwe status van het energielabel te weten. Het kan dus zomaar zijn dat jouw zuinige A+++ koelkast onder de nieuwe norm bijvoorbeeld met een energielabel B beoordeeld is. Vanaf maart 2021 worden alle nieuwe apparaten alleen nog maar voorzien van de nieuwe energielabels zodat jij de meest zuinige en duurzame keuze voor jouw huishouden kan maken. 

Vind het LG product dat bij jou past