Zoveel geluid mag je airco binnen en buiten maken

Een van de twijfels die men vaak heeft over het aanschaffen van een airco is dat deze misschien lawaai maakt. Zeker wanneer je een airco op de slaapkamer plaatst, wil je hier ’s nachts niet van wakker liggen. Maar ook de buitenunit moet geluidsvriendelijk zijn. Beide airco’s, zowel binnen als buiten mogen niet te veel geluid maken. 


Benieuwd naar wat een LG airco voor jou kan betekenen? Vraag een offerte aan.

Bekijken

Een airco heeft een binnenunit en een buitenunit. Niet alleen voor jouw eigen gebruiksplezier wil je dat beide apparaten stil zijn, maar ook voor je buren. Als deze namelijk dicht op jouw eigen huis wonen, kunnen zij veel hinder ervaren van een rumoerige buitenunit.

Natuurlijk is het binnenshuis ook zaak dat je een stille airco hebt. Zeker wanneer je deze het hele jaar door gebruikt, bijvoorbeeld om niet alleen mee te koelen, maar ook te ventileren, lucht te zuiveren en te verwarmen (hier linken naar artikel over duurzaamheid airco). Daarnaast speelt ook de plaatsing van de airco mee. In een keuken zal een beetje meer lawaai minder opvallen dan in een slaapkamer. Er zijn dus meerdere factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een (nieuwe) airco.

Het geluid buiten

Het element dat het meeste geluid zal maken, en dus voor jouzelf of de buren de meeste overlast kan veroorzaken, is de buitenunit van een split airco. Hier wordt namelijk de lucht naar buiten geblazen, ook de compressor en de motor bevinden zich hier. Deze laatste twee elementen kunnen een zoemend of brommend geluid maken.

Tegenwoordig worden airco’s gelukkig steeds stiller. Een buitenunit maakt vaak slechts een geluidsniveau van 50dB. Dat is vergelijkbaar met verkeer dat op 30 meter afstand voorbij rijdt. Wel geldt er sinds 2021 een nieuwe wetgeving dat een buitenunit van een airco bij de buren slechts tot 40dB te horen mag zijn. Is het geluidsniveau van de buitenunit hoger, dan moet je zorgen dat jouw buren dusdanig ver weg zitten dat bij hen slechts nog het maximum van 40dB geldt.

Om het geluidsniveau te verminderen, kun je ook zelf een paar dingen doen. De buitenunit geeft namelijk trillingen af en daarom kan er bij de plaatsing op gelet worden dat deze bijvoorbeeld aan een gevel wordt gehangen of wordt geplaatst op geluidsdempers.  

Het geluid binnen

Het geluid dat van de binnenunit van een airco afkomstig is, zal voornamelijk komen van de ventilator die draait en de lucht die naar buiten geblazen wordt. Over het algemeen hoort dit amper geluid te maken, al verschilt het geluidsniveau van een binnenunit natuurlijk per airco. Wanneer een binnenunit van een airco buitensporig veel geluid maakt, is dit vaker een teken van nalatig onderhoud. 

Extra stil ’s nachts

Sommige airco’s worden uitgerust met extra stille nacht opties. De split unit airco’s van LG zijn hier een voorbeeld van. Deze zijn namelijk voorzien van een speciale nachtstand waarbij het geluidsniveau dusdanig wordt gereduceerd, dat noch jijzelf noch de buren hier last van hebben. Zo kun je de airco ook gewoon ’s nachts laten draaien terwijl de buitenunit een minimaal geluidsniveau produceert.

Een dergelijke modus is een goed voorbeeld van een energiebesparende maar functionele optie. Moderne airco’s worden niet alleen steeds stiller maar ook steeds energiezuiniger. Deze twee voordelen gaan hand in hand samen. 

Airco’s vergelijken

Om zeker te weten dat je een zo stil mogelijke airco aanschaft, hoef je alleen maar op het energielabel te kijken. Hier staat namelijk niet alleen het energieverbruik aangegeven, maar ook het geluidsniveau van zowel de binnenunit als de buitenunit. Om een goede vergelijking te maken, is het verstandig om de vermogens van de airco’s te vergelijken en vervolgens airco’s met hetzelfde vermogen te vergelijken in het geluidsniveau.

Wat kan onnodige geluidsoverlast veroorzaken?

Of het nou gaat om de binnenunit of de buitenunit, zodra je merkt dat een airco meer geluid maakt dan bij het moment van aanschaf, dan zou het zomaar kunnen dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt. De filters van airco’s dienen regelmatig schoongemaakt te worden, aangezien hier stofdeeltjes in vast komen te zitten. Niet alleen dienen deze filters regelmatig schoongemaakt te worden, maar ze moeten ook eens in de zoveel tijd vervangen worden.

Maar er zijn ook onderhoudsbeurten die minder vaak gedaan hoeven te worden maar die niet minder belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verwisselen van het koudemiddel. Dit mag alleen door professionals worden gedaan, aangezien het om een gevaarlijke stof gaat. Tijdens een dergelijke onderhoudsbeurt zullen ook andere elementen van de airco nagekeken worden en, waar nodig, problemen verholpen worden.

Merk je dus dat je airco meer geluid maakt dan gewoonlijk? Of heb je misschien klachten van de buren gekregen? Dan is het raadzaam om een professional te laten langskomen voor een controle en een eventuele onderhoudsbeurt. 


Meer weten of een vrijblijvende offerte aanvragen? Klik dan hier!