Een blik op OLED

Omdat het oog ook wat wil 

Heb je al kennisgemaakt met OLED? Dit type scherm wint de laatste tijd flink aan populariteit. Een hoge kleurechtheid, een snelle responstijd en rustig voor de ogen: slechts een paar voordelen van OLED. Tijd om er dieper in te duiken.

Het leven van een laptopfabrikant bestaat uit uiteenlopende keuzen: welke processor, welke videokaart, maar ook: welk scherm plaatsen we in de laptop? Een van die technologieën is OLED, een afkorting van Organic Light-Emitting Diode. OLED is een relatief jonge schermtechnologie, die je kunt zien als een alternatief voor de LCD-schermen, die al enige tijd meegaan. Een OLED-scherm is opgebouwd uit pixels (beeldpunten) die oplichten wanneer zij onder spanning komen te staan. Hoe hoger de spanning, hoe meer licht de pixel produceert. Is er geen spanning, dan blijft de pixel zwart. En zwart betekent bij OLED dan ook écht zwart: er wordt immers geen licht uitgestraald. Dit hoge contrast is direct een van de onderscheidende kenmerken van OLED ten opzichte van andere schermen, zoals LCD.


Kleurechtheid

Een belangrijk kenmerk van een scherm wordt uiteraard gevormd door de kleurechtheid. Met andere woorden: hoe accuraat kan een scherm de kleuren produceren? Dit is belangrijk, bijvoorbeeld als je een film kijkt of een game speelt. Ook speelt kleurechtheid een grote rol als je zelf content produceert. Bijvoorbeeld bij het monteren van je vakantiefilm of het nabewerken van je laatste fotosessie. De kleuren moeten dan gewoon kloppen. Een OLED-scherm kan de kleuren rijker en levendiger tonen dan traditionele LCD-schermen. Bovendien – en dit is voor de kenners – kunnen OLED-schermen gebruik maken van een 100% DCI-P3-kleurengamma. Wat dat betekent? Beelden spatten in bioscoopkwaliteit van je scherm af en worden getoond zoals de makers ze hebben bedoeld.


Als elke seconde telt

Niemand houdt van wachten. Voor een OLED-scherm is dit gelukkig niet anders. Je wil immers dat het scherm de beelden snel kan verversen, bijvoorbeeld bij een snelle actiefilm of het spelen van die moderne game. Een lage responstijd zorgt voor vloeiende beelden. Fabrikanten, waaronder ASUS, steken dan ook veel tijd in het optimaliseren van de verversingssnelheid. Sommige schermen hebben daardoor een responstijd van een luttele 0,2 milliseconde. Vergeleken met een LCD-scherm is dat gemiddeld zo’n vijftig maal sneller. Tel uit je winst. Bovendien hebben sommige schermen, waaronder die van ASUS, het VESA DisplayHDR 500 True Black-certificaat: High Dynamic Range (HDR) zorgt, naast levendige kleuren, voor een beter contrast en betere kleurechtheid. Voor de liefhebbers onder ons: dit betekent 500 cd/m2 piekhelderheid en 0.0005 nits diepe zwartwaarden. Conclusie: meer helderheid én meer details.


Meer informatie over OLED?

Klik hier!

Lang genieten

Uiteraard wil je zo lang mogelijk van een scherm kunnen genieten, ook nadat je het voor langere tijd dag-in-dag-uit gebruikt. Dat begrijpen de makers uiteraard ook. Voor OLED zijn er enkele slimmigheden in het leven geroepen om de gevolgen van ‘slijtage’ zo klein mogelijk te maken. Met behulp van een slim algoritme wordt bepaald welke pixels na verloop van tijd minder goed presteren. Die pixels worden vervolgens iets ‘harder’ aangezet, zodat de kleuren optimaal blijven. En als je het scherm even niet gebruikt, dan wordt het OLED-scherm automatisch gedimd. Zelf kun je er ook voor zorgen dat je zo lang mogelijk van OLED geniet, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de donkere modus in Windows. 


Fel, feller, felst

Het moment van de dag, de ruimte waarin je je bevindt: er bestaan verschillende factoren die de lichtomstandigheden bepalen. Vooral bij gebruik van een laptop pas je de schermhelderheid hierop aan. Bij het terugschroeven van de helderheid (bijvoorbeeld als jeje in een omgeving met fel licht bevindt), kan de beeldkwaliteit flink teruglopen. OLED pakt het gelukkig net even anders aan: vergeleken met een LCD-scherm heeft een OLED-scherm zo’n 1,6 maal hoger kleurvolume. Dat betekent onder meer dat de details van het beeld ook bij een lagere helderheid overeind blijven. Een laptop in combinatie met een OLED-scherm is dus een verstandige keuze voor wie vaak in verschillende omgevingen en lichtomstandigheden werkt.



Meer informatie over OLED laptops van ASUS?

Klik hier!

Minder vermoeiend

De gemiddelde laptopgebruiker kijkt al gauw enkele uren per dag naar het scherm. We weten allemaal dat we de ogen af en toe rust moeten geven, maar OLED kan hier een stapje verder in ondersteunen. We doelen op blauw licht, dat erom bekend staat vermoeiend te zijn voor de ogen en – zeker wanneer je ’s avonds naar het scherm kijkt – niet bevorderlijk te zijn voor de nachtrust. Jonge kinderen in de leeftijd van circa 5 jaar, zijn bijzonder gevoelig voor blauw licht: zij nemen 80% van het blauw licht op. Voor 60-jarigen ligt dat percentage rond de 20%. Kortom: genoeg redenen om hieraan aandacht te besteden.

Een traditioneel LCD-scherm toont normaal gesproken zo’n 21,5% blauw licht. OLED weet dat echter te beperken tot 6,5%. Sommige fabrikanten, zoals ASUS, hebben veel tijd gestoken in het onderzoek naar blauw licht en zijn er in geslaagd het aandeel blauw licht in de OLED-laptops te reduceren met 70%. Een goede ontwikkeling, vooral als je je bedenkt dat dit niet ten koste gaat van de kleurnauwkeurigheid (iets wat helaas nog vaak het geval is bij traditionele filters voor blauw licht). 


Goed gereedschap is het halve werk

Laptops hebben de afgelopen jaren een enorme technologische sprong gemaakt. Een fijne ontwikkeling, waar je bij de aanschaf van een nieuwe laptop van profiteert. Dat is vooral van belang als je de laptop voor specifieke taken gebruikt, bijvoorbeeld als designer. Zien is geloven, en daarom kijken we naar de Zenbook Pro Duo 15 OLED van ASUS.


Lees meer

Voor elk wat wils

Je ziet het: OLED is een interessante schermtechnologie met uiteenlopende voordelen. Het is dan ook logisch dat steeds meer fabrikanten OLED toepassen. Een ontwikkeling die wij alleen maar kunnen toejuichen, want eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat!