Simpel overstappen op inductie zonder gedoe

Met het verhogen van de belasting op gas wil het kabinet ervoor zorgen dat huishoudens sneller van het gas afgaan. Aangezien gas duurder wordt, wordt elektrisch koken natuurlijk steeds interessanter. Zeker aangezien vanaf 2021 de belasting op elektriciteit daalt. Daarnaast raken ook steeds meer mensen overtuigd van het comfort van elektrisch koken, dat zich onder meer uit in een snelle opwarmtijd. Koken op inductie is bovendien erg veilig, zo worden de zones van een inductiekookplaat minder warm dan die van een gaskookplaat of keramische kookplaat. Dankzij deze voordelen overwegen steeds meer mensen de overstap naar inductie. De overstap is echter wel spannend... Hoe zit het bijvoorbeeld met de installatie? En hoe bedien je een inductiekookplaat?

Welke aansluiting heb je in de keuken?

Je wilt overstappen van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat. Je vraagt je alleen nog af hoe het precies zit met de aansluiting. We leggen kort uit hoe je kunt bepalen welk type inductieplaat je kunt aansluiten. Hiervoor kijk je om te beginnen naar je stopcontacten. Een 1-fase-kookplaat kun je gewoon aansluiten op een normaal geaard 230V-stopcontact, ook wel een 2-polig stopcontact genoemd. Heb je een 5-polig stopcontact – ook wel een Perilex-stopcontact genoemd. Dan kun je middels een multimeter achterhalen hoeveel volt elk van deopeningen van het stopcontact geeft. Elke opening waar je ongeveer 230V meet is een fase.Neem voor de zekerheid ook nog even een kijkje naar de fornuisgroep in de meterkast. Als je een kookgroep hebt, kun je een 2-fasen-kookplaat aansluiten. Als je geen fornuisgroep kunt vinden, heb je krachtstroom. In dat geval kun je zowel een 2- als 3-fasen-kookplaat aansluiten.

Laat het aanpassen van een meterkast en aanpassen van elektrische aansluitingen altijd over aan een erkend installateur. Het verkeerd aansluiten kan leiden tot lichamelijk letsel of schade aan je kookplaat.

Koken op inductie zonder aanpassingen

Is jouw meterkast niet geschikt voor de kookplaat die je wilt kopen? En is het aanpassen van de meterkast een grote kostbare ingreep waar je niet op zit te wachten? Om het koken op inductie voor iedereen bereikbaar te maken, heeft ETNA Plug & Cook-modellen in haar assortiment. Deze kookplaten zijn uitgevoerd met een normale stekker voor aansluiting op een normaal geaard 230V-stopcontact. Daarmee zijn deze modellen de perfecte vervanger voor je oude gaskookplaat. Je hoeft immers geen aanpassingen te doen aan je meterkast.

Ook kun je kiezen voor een inductiekookplaat uit de Performance-serie van ETNA. Deze kookplaten zijn voorzien van speciaal Powermanagement-systeem, waarmee je ze kan aansluiten op zowel 1-fase als 2-fasen. Op die manier wordt het dus ook mogelijk om later alsnog te schakelen naar 2-fasen. Op het moment dat de aanpassingen in je meterkast doorgevoerd zijn, kun je simpelweg een Perilex-stekker aanschaffen en de kookplaat aanpassen. In deze film legt ETNA uit hoe je dat doet.

De Performance-serie van ETNA

De Performance-serie bestaat uit zes nieuwe modellen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft ETNA bij deze inductiekookplaten extra oog gehad voor de prestaties. Zodoende is gebruik gemaakt van hoogwaardige onderdelen. Denk hierbij aan effectieve spoelen, waarmee je flink op je energiekosten kunt besparen. Een liter water kookt bijvoorbeeld 30 procent sneller dan met reguliere inductietechniek. Ook schommelen de temperaturen in de pan minder, zelfs wanneer je langere tijd gebruikmaakt van een zone. Dankzij het constante vermogen hoeven de zones zich namelijk veel minder aan en uit te schakelen. Bijkomend voordeel is dat de kookplaten stiller in gebruik zijn. Kenmerkend voor de Performance-serie is het intelligente Powermanagement-systeem, waarmee de kookplaten in te regelen zijn op 1- of 2-fasen. Neem de KIF680DS, die je aan kunt sluiten op 2-fasen voor optimaal vermogen, of op 1-fase met een normale stekker. Dat is natuurlijk ideaal als je nog geen 2-fasen hebt en liever geen aanpassingen wilt doen aan je meterkast.

Het bedieningsgemak van inductiekookplaten

Je weet nu dat de overstap naar inductie met de modellen van ETNA praktisch gezien geen probleem hoeft te zijn. Maar misschien ben je nog wel een beetje angstig over de bediening . Aangezien veel mensen gewend zijn om op gas te koken, vrezen ze dat ze nooit aan een inductiekookplaat zullen wennen. Gelukkig zijn de ETNA-inductiekookplaten enorm intuïtief te bedienen. Ze werken met verschillende standen die je middels touch,knoppen of slidersselecteert. De bediening is zodoende licht en eenvoudig. Je kunt de kookzones heel nauwkeurig instellen; de zone reageert direct op je instelling. Het enige dat nodig is, is de lichte aanraking van je vingertop.