Schone lucht in huis – het hele jaar door
Voor frisse lucht in huis, kun je een raam openzetten. Maar in de winter wordt het te koud en in de zomer kunnen allerlei beestjes je huis in komen, nog los van de warme lucht. Met een luchtreiniger zorg je in elk seizoen voor schone lucht zonder pollen en andere deeltjes in alle kamers van je huis. Zet hem in tegen vervuiling en luchtjes van onder meer koken en geniet van zuivere lucht.
Je denkt misschien dat de lucht in je woning wel in orde is als je af en toe een raam openzet. Maar wist je dat tijdens het koken de luchtkwaliteit in huis achteruit holt door het vrijkomende fijnstof? En onder een open raam staan bakken, is ook niet ideaal. Een kwalitatieve luchtreiniger kan de lucht in kamers wél filteren en ontdoen van onder meer fijnstof, pollen en zwevende deeltjes. Bovendien verhelpen deze handige apparaten vervelende geurtjes, zoals van huisdieren of koken. Ook dragen ze bij aan een fijn binnenklimaat, zeker fijn als je allergieën, astma of hooikoorts hebt.
Hoe werkt een luchtreiniger?
Luchtreinigers zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen, maar de basis is hetzelfde. Het apparaat zuigt de lucht uit de kamer aan, reinigt die aan de hand van filters of een andere techniek, en blaast de schone lucht dan weer de ruimte in. Sommige luchtreinigers hebben een timer om hem op de gewenste tijd aan te zetten. De meeste luchtreinigers hebben verschillende programma’s, afhankelijk van de manier waarop je ze wilt gebruiken. Er zijn modellen die je zodanig instelt dat ze aangaan zodra de luchtkwaliteit achteruitgaat en weer afslaan als de lucht weer schoon is. Andere modellen bedien je met een app, waarmee je instelt wanneer hij aan- en uit moet gaan of een programma kiest en in de gaten houdt hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit.
Ontvang een gratis filter bij aankoop van een Philips luchtreiniger
Soorten filters en reinigingstechnieken
In het binnenwerk van luchtreiniger zitten filters die de deeltjes vasthouden en daardoor uit de lucht halen. Er zijn verschillende technieken die veel worden gebruikt:
- Hepa-filters: Hepa-filters vangen tot wel 99,7 procent van alle vuile deeltjes in de lucht. Er zijn verschillen in kwaliteit, dus let goed op het getal bij het filter: hoe hoger dat is, hoe hoger de kwaliteit. Dit type filters moet wel periodiek worden vervangen of gewassen.
- Koolstoffilters: in koolstoffilters zit, zoals de naam al zegt, actieve koolstof. Ze worden veel toegepast in afzuigkappen, om geurtjes van het koken is absorberen. Precies datgene waardoor ze van pas komen in een luchtreiniger. Ze nemen niet alleen geurtjes op, maar ook rook en bacteriën in de lucht. Koolstoffilters hebben een bepaalde levensduur en moeten na die tijd worden vervangen.
- Ionisatie: een ionisator produceert negatief geladen zuurstofdeeltjes diezich hechten aan vuil en stof. Deze deeltjes worden zwaarder en komen zo op de grond terecht. Bij ionisatie komt een kleine hoeveelheid ozon vrij. Dit gas kan ongezond zijn, dus het is belangrijk goed de instructies uit de handleiding te lezen en op te volgen. Het voordeel van ionisatie is dat dit systeem amper geluid maakt.
Maar hoe bepaal je welke type filtering geschikt is voor jouw woning? Op bol.com lees je meer over de soorten luchtreinigers en vind je ook handige overzichten van de verschillende uitvoeringen. Zo wordt een keuze maken, een stuk gemakkelijker.
CADR: hoeveel reinigt de machine nu echt?
Bij de keuze voor een luchtreiniger kun je niet alleen kijken naar het type filtering. Een heel belangrijk criterium is de capaciteit. Let daarbij op de zogeheten CADR-waarde. Dit staat voor Clean Air Delivery Rate, en is een indicatie van hoeveel kubieke meters per uur een machine kan reinigen. Deze universele eenheid is ingesteld om apparaten onderling goed te kunnen vergelijken.
De CADR-waarde gaat niet uit van de oppervlakte van een ruimte in vierkante meters, maar de inhoud in kubieke meters, dus met de plafondhoogte erbij meegenomen. Om tot een CADR-waarde te komen, wordt de inhoud van een ruimte vermenigvuldigd met het aantal gewenste reinigingscycli per uur. Ga je uit van (vrij standaard) twee reinigingscycli per uur in een kamer van 5 bij 4 en 2,50 meter hoog, dan kun je de volgende berekening maken:
5 x 4 x 2,5 = 50 kubieke meter, en dan keer 2 voor de twee reinigingscycli per uur: 100.
Je hebt voor jouw behoefte dan een reiniger nodig met een CADR-waarde van minimaal 100. Twee reinigingscyclussen per uur is overigens vrij minimaal. Heb je last van astma, dan werkt 5 keer reinigen per uur goed. Bij allergieën is vier cyclussen per uur voldoende. In de voorbeeldberekening kom je dan uit op een CADR-waarde van 250. Een apparaat met een te lage capaciteit zal de lucht niet optimaal kunnen zuiveren.
Hooikoorts? Verminder pollen en allergenen in huis tot maar liefst 99,97%.
Gewicht en geluid van de luchtreiniger
Sommige mensen gebruiken de reiniger op een vaste plek, andere gebruikers zetten hem neer in de kamer waar ze op dat moment behoefte hebben aan schonere lucht. Ben je van plan hem veel te verplaatsen, dan speelt het gewicht ook een rol.
Verder is het geluid van de luchtreiniger ook een goed punt om over na te denken. Ze zijn er in stillere uitvoeringen (tot 25 decibel, fluisteren op 1,5 meter afstand), maar ook zijn er apparaten die als ze voluit staan 65 decibel (vergelijkbaar met een wasmachine) produceren. Een hard geluid kan storend zijn als je langdurig naast je luchtreiniger wil zitten of werken, of de televisie niet kunt verstaan. Kies in zulke gevallen een geluidsarm apparaat. Wil je vooral de lucht reinigen op momenten dat je niet thuis bent of als je in een andere kamer zit, dan speelt dit een minder grote rol.
Hoe kies je de beste luchtreiniger?
Als je al deze punten meeneemt in je zoektocht, dan heb je een flink aantal criteria op je lijstje om het aanbod op Bol.com te filteren. Combineer deze gegevens met het beschikbare budget en het oordeel van andere gebruikers, dan wordt de keuze al een stuk makkelijker. Dan kun je kijken welk model je het meest aanspreekt qua model, kleur en afwerking. Het aanbod op Bol.com is breed, maar aan de hand van de keuzehulp en beschikbare filters, is jouw ideale luchtreiniger snel te vinden en bestel je hem met een druk op de knop!
Op Bol.com vind je een groot aanbod. Gecombineerd met het bestelgemak en de bekende snelle service van deze webwinkel is dit dé plaats om je nieuwe luchtreiniger uit te zoeken.