Lifehacks met je Dremel: de alleskunner

Een Dremel is een echte alleskunner. Een handig apparaat dat je door het gebruik van de accessoires inzet voor de meest uiteenlopende klusjes. Van slijpen tot frezen en van schuren en polijsten tot aan boren. Hier vind je een aantal leuke manieren om iets te maken of op te lossen met je Dremel.

Persoonlijke cadeaus maken: glas graveren

Voor een bijzondere gebeurtenis, zoals een huwelijk of geboorte, is het een creatief idee om een persoonlijk, gegraveerd cadeau te geven. Bijvoorbeeld een glasplaat met een tekening en boodschap, of een datum gegraveerd in een glas. Met je Dremel kun je dit zelf. Graveren is niet moeilijk, je hebt er geduld en een vaste hand voor nodig. Maar eerst oefenen op een stuk testmateriaal kan nooit kwaad.


Ontdek deze multitool: Dremel.

Bekijken

Nodig: glas, veiligheidsbril, mondkapje, handschoenen, graveeraccessoires, siliconenspray

Leg alles klaar op je werkbank of tafel. Uit de vrije hand graveren is erg moeilijk, dus teken een ontwerp met een afwasbare stift of pen op het glas.

Tip: je kunt een gedrukt patroon of sjabloon onder het glas leggen zodat je het kunt zien en het makkelijk kunt overtrekken.

Als eerste zet je de grote buitenlijnen van je ontwerp op het glas met een fijn diamantstiftje. Houd je Dremel vast als een soort pen en zet hem op een hogere snelheid. Staan de grote lijnen erop, dan is het tijd voor de dieptewerken en details.

Tip: om graveren nog makkelijker te maken, kun je de flexibele slang op je Dremel multitool bevestigen.

Hiervoor gebruik je een diamantstiftje met een grotere bolle kop. Maak kleine, ronddraaiende bewegingen om meer diepte te creëren en een egaler effect te krijgen en oefen niet te veel druk uit. Zo slijp je je tekening of ontwerp in het glas. Gebruik een kegelvormige diamantstift met een klein puntje voor de laatste details. Ben je klaar? Verstuif wat siliconenspray over je werk en wrijf dit met wat zacht keukenpapier in voor een mooie afwerking en glans.

Hout bewerken: maak je eigen bord

Handletteren kun je niet alleen doen op papier, maar ook op hout. Tover een mooi houten bord met je Dremel om tot een gepersonaliseerd cadeau of een decoratiestuk in je eigen huis. Je maakt eerst een tekening op het hout. Dat kan van alles zijn, maar gebruik organische vormen en kies voor zacht hout om mee te beginnen. Gebruik naar wens een grover of fijner accessoire en oefen lichte druk uit als je begint met graveren. Met een schuuraccessoire maak je de lijnen wat fijner en zachter. Ben je tevreden? Werk je houtkunst dan af met wat olie voor verfijnd resultaat.


Ontdek nu verschillende soorten machines en apparatuur om jouw klus gemakkelijker te maken!

Ontdek

Handig! Beschadigde schroef losdraaien

Soms wil je een schroef loshalen en lukt dat niet doordat de schroefkop beschadigd is, door bijvoorbeeld gebruik van een verkeerde schroevendraaier. De Dremel biedt dan uitkomst. Je zet het accessoire voor het slijpen van metaal op de multitool, en slijpt voorzichtig een nieuwe sleuf in de schroef. Gebruik wel persoonlijke beschermingsmiddelen tegen rondvliegende splinters. De schroef kan heet worden, dus wacht even voor je hem alsnog eruit haalt met een passende schroevendraaier. Ook uitstekende spijkers uit bijvoorbeeld planken slijp je makkelijk af op deze manier.

Polijsten en roest verwijderen: alles weer als nieuw!

Geef dof geworden metalen voorwerpen een nieuw leven door ze te polijsten. Met de gebruikelijke schoonmaakmiddeltjes krijg je ze vaak niet mooi glanzend, maar met de Dremel behaal je wel optimaal resultaat. Kijk van tevoren wel of je voorwerp tegen polijsten bestand is, je wilt niet dat bijvoorbeeld een verzilverde schotel ineens zonder toplaag zit. Maar een mooie, stevige armband van massief materiaal is wel weer geschikt. 

Gebruik eventueel polijstpasta voor een professioneel resultaat en kies het passende polijstaccessoire, een grotere polijstschijf voor de oppervlakken en een fijnere polijstkop voor alle moeilijk bereikbare hoekjes. Veeg tussendoor je werkstuk af om te zien wat het resultaat is en waar je was gebleven. Wrijf tot slot op met een zachte doek en geniet van je opgefriste voorwerp.


Roest van bijvoorbeeld een oude tuinschaar verwijder je ook makkelijk met je Dremel. En als de snoeischaar bot is geworden, kun je het snijvlak ook met het speciaal daarvoor bedoelde hulpstuk slijpen. Kijk wel uit voor rondvliegende vonken en houd de Dremel zodanig vast, dat de vonken van je af spatten en niet in je eigen richting.


Ontdek deze multitool: Dremel.

Bekijken

Laminaat op maat

Leg je thuis of bij iemand anders laminaat? De moeilijke hoekjes of de uitsparingen voor de buizen van je radiator zaag je makkelijk af met je Dremel. Gebruik daarvoor een multifunctioneel spiraalfreesmesen teken het gewenste hoekje van tevoren af. Meestal doe je dat in spiegelbeeld, want je zaagt vanaf de onderzijde. Kijk dus goed waar het hoekje er precies af moet. Bespaar jezelf een hoop tijd door voor dit soort klusjes ook je Dremel erbij te pakken.