Zelf macarons bakken met Hans Bakt

Zelf macarons maken? Macarons smaken niet alleen overheerlijk, deze koekjes zien er ook nog eens feestelijk en stijlvol uit. Perfect om te bakken als dessert voor de feestdagen of als heerlijk hapje om te serveren. Hans Spitsbaard helpt je op weg met het bakken van je eigen frambozenmacarons, zodat je niet meer speciaal naar Frankrijk hoeft voor deze Franse delicatesse. Pak je keukengerei erbij en bak met ons mee!


Op zoek naar een keukenmachine? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Aan de slag - wat heb je nodig?

Voor de macaronschelpen:
200 gram amandelmeel
200 gram poedersuiker
150 gram eiwit
200 gram fijne kristalsuiker
50 gram water

Voor de vulling:
200 gram frambozen
25 gram glucose (of honing)
280 gram witte chocolade (callets of grof gehakt)Bereidingswijze macaronschelpen

Verwarm de oven voor tot 150 °C (hetelucht). Teken cirkels van 3 centimeter doorsnede op een vel bakpapier en leg dit met de inktzijde op de bakplaat. Leg een spuitzak klaar met een glad spuitmondje van 1 centimeter doorsnede. Doe het amandelmeel met de poedersuiker in de foodprocessor en maal het geheel 1-2 minuten tot een fijne broyage (een mengsel van gelijke delen amandelmeel en poedersuiker). Zeef de broyage boven een vel bakpapier. De achtergebleven stukjes amandel mag je wegdoen.

Splits de eieren en verdeel het eiwit in twee gelijke delen van 75 gram. Meng de eerste 75 gram eiwit met de broyage tot een gladde pasta. En voeg rode poederkleurstof toe. De hoeveelheid kun je in principe zelf bepalen. Houd er rekening mee dat de witte meringue de uiteindelijke kleur van het beslag flink zal afzwakken.

Doe de tweede 75 gram eiwit in de vetvrije kom van de Kenwood Chef Titanium XL. Zorg er ook voor dat de garde goed vetvrij is en stel deze goed af met de bijgeleverde sleutel. Voor een goed kookschuim (Italiaanse meringue) is het namelijk van cruciaal belang dat de garde alle ingrediënten in de kom goed meeneemt. De afstand van de garde tot de kom moet minimaal zijn, maar de garde mag de kom niet raken!


Op zoek naar een keukenmachine? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Kook in een steelpan 200 gram suiker met 55 gram water tot 118 °C. Begin met het kloppen van het eiwit als de suikerstroop een temperatuur van 115 °C heeft bereikt. Doe dit op vol vermogen.

Zet de keukenmachine, zodra het eiwit schuimig is, terug naar een lage snelheid. Giet de suikerstroop van nu inmiddels 118 °C in een dunne straal bij het schuim. Verhoog de snelheid van de keukenmachine naar middelhoog. Klop de meringue verder stijf tot deze ongeveer 40 °C is. Let erop dat je de meringue niet te stijf klopt. Een teveel aan opgeslagen lucht kan er namelijk voor zorgen dat de macaronschelpen zullen scheuren tijdens het bakken.

Spatel de meringue in drie delen door de rode amandelpasta. Doe dit zo luchtig mogelijk.

Tot slot moet je het beslag ‘macaroneren’ (doorspatelen om lucht uit het beslag te halen). Het beslag gaat glimmen en wordt iets vloeibaarder. Je kunt testen of het voldoende is doorgespateld door een kleine hoeveelheid beslag op je bakkerskrabbertje of spatel te nemen en terug in de kom met het overige beslag te laten vallen. Wanneer het beslag mooi wegvloeit, is het voldoende gemacaroneerd.

Doe het beslag in de spuitzak met een glad spuitmondje van 8 mm doorsnede. Spuit doppen op de bakplaat met bakpapier. Tik de bakplaat een paar keer op het aanrecht of op je hand, om de doppen iets te laten uitvloeien. Laat de macaronschelpen ongeveer 1 uur aandrogen.

Op de bovenkant van de macarons vormt zich een klein korstje, dat droog aanvoelt. De droogtijd is onder meer afhankelijk van de luchtvochtigheid. Op vochtige dagen kan de droogtijd dus langer zijn. Bak de macarons in 15-20 minuten af in een oven op 150 °C (hetelucht). Laat ze volledig afkoelen, voor je ze van het bakpapier haalt.Bereidingswijze vulling

Wrijf de frambozen voor de macaronvulling met een spatel door een zeef om alle pitjes te verwijderen. Uiteindelijk heb je 165 gram frambozenpuree zonder pitjes nodig. Breng de frambozenpuree met de glucose of honing aan de kook. Giet het mengsel op de chocoladecallets en emulgeer met een staafmixer tot een gladde ganache. Laat de ganache opstijven tot deze spuitbaar is en vul hiermee de macarons. Gebruik hiervoor een spuitzak. Laat de macarons bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast, voor je deze consumeert. Wij wensen je veel eet-plezier! 


Meer baktips en recepten? Lees hier meer!

Bekijken

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Kenwood Nederland.