Zorgeloos de mooiste vakantiefoto’s maken en veilig bewaren

Tijdens de vakantie maak je al snel honderden of misschien zelfs duizenden foto’s met je smartphone. Al die prachtige opnamen wil je veilig opslaan en overzichtelijk indelen op je telefoon, zodat je er op elk moment van kunt genieten en ze ook aan anderen kunt laten zien. Hier lees je hoe je dat doet.

Alle foto’s die je op vakantie maakt, komen bij elkaar te staan in het camera-album. Je nieuwste aanwinsten zie je bovenaan; voor foto’s die je eerder hebt gemaakt, moet je een stukje terugbladeren. Hoe meer je fotografeert, hoe langer je dus moet zoeken naar nét dat ene mooie beeld. Vandaar dat het een goed idee is om jouw foto’s op een handige manier in te delen, want dan houd je het overzicht. Wij vertellen hoe je dat doet en hoe je ervoor zorgt dat je altijd voldoende opslagcapaciteit hebt.

Overzicht dankzij albums

Op vakantie maak je vast verschillende soorten foto’s. Denk aan familiefoto’s, selfies, kiekjes in en rond het vakantieverblijf, en foto’s van leuke stadjes en mooie landschappen. Door ze in aparte albums op te slaan, vind je deze beelden een stuk makkelijker terug dan wanneer je steeds langs al je foto’s moet scrollen. Je krijgt nog meer mogelijkheden als je het geheugen van jouw smartphone uitbreidt met een Samsung EVO Plus microSD-geheugenkaartje, maar hierover later meer.

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST 'TIPS OM GEEN FOTOMOMENT TE MISSEN'. KLIK HIER

Een album maak je eenvoudig met de app waarmee je foto’s bekijkt op jouw Android-telefoon. Meestal heet deze app Galerie, Galerij of Foto’s. In de app ga je naar het album Camera. Hier vind je alle foto’s die je tot nog toe hebt gemaakt. Vervolgens selecteer je een aantal opnamen die bij elkaar horen, zoals van een bezoek aan een stadje of een natuurpark. Kies de optie Verplaatsen en selecteer Nieuw album of kies een eerder aangemaakt album uit. Geef je albums herkenbare namen, dan weet je altijd wat erin staat. Wil je alle foto’s ook graag bij elkaar houden? Ongeacht in welke albums jouw foto’s staan, in het album Alle foto’s zie je ze nog steeds allemaal.

Maak een selectie en verplaats deze foto’s naar een nieuw of bestaand album.

Goed in beeld

Op vakantie bezoek je plekken waar je misschien nooit meer komt. Daarom wil je dat jouw foto’s meteen lukken, want een herkansing zit er vaak niet in. Gelukkig zie je op het scherm snel genoeg of alles goed gaat. Zodra je iets moois ziet, is het verstandig om niet alleen maar te richten en te klikken. Tik liever eerst op het scherm om aan te geven wat het hoofdonderwerp is. Bijvoorbeeld een oud huisje in een dorpsstraat, of een verweerde boom aan de rand van een afgrond. Dan weet de telefooncamera waarop die moet scherpstellen. Zo voorkom je dat per ongeluk het verkeerde scherp op de foto komt.

Vind je het beeld te donker of te licht? Als het pictogram van een zonnetje verschijnt naast de plek waar je op het scherm tikt, sleep je daar met je vinger overheen om de foto naar smaak lichter of donkerder te maken. Op andere telefoons zie je een schuifbalk waarmee je hetzelfde doet.

Meer in beeld is mooier

Probeer om niet altijd in te zoomen met je telefoon. Bijna altijd worden vakantiefoto’s mooier en interessanter als je een stukje omgeving laat zien. Daarmee breng je de vakantiesfeer beter over. Niet alleen als je de foto’s later zelf bekijkt, maar ook als je ze aan anderen laat zien. Dus zet dat gammele strandhuisje niet beeldvullend op de foto, maar neem ook de palmboom ernaast in beeld, de kleurrijke surfplank die er schuin tegenaan staat en uiteraard een stukje van het zandstrand en de heldere oceaan. Meerdere foto’s maken is altijd een goed idee. Maak bijvoorbeeld wat detailfoto’s van dingen die jou opvallen. Ga liever dichterbij staan als dat kan, dan dat je op één plek blijft staan en inzoomt.

Zoom niet maximaal in op het huisje, maar laat ook de mooie vakantieomgeving zien.
Probeer ook andere camerastanden uit, zoals de panoramastand of de portretstand.

Alles in één

Het leuke van een smartphonecamera is dat je er enorm veel mee kunt. Maak daarom niet alleen foto’s, maar af en toe ook een filmpje. Bewegende beelden met lokale geluiden zijn een leuke extra herinnering. Je kunt ook in slow motion filmen, om iets wat snel gebeurt vertraagd af te spelen. Denk aan de branding, een waterval of die behendige surfer of skater. Met een time-lapse maak je een superkorte film van iets wat in het echt heel lang duurt. Bijvoorbeeld een indrukwekkende zonsondergang.

Ben je in een prachtige omgeving? Maak dan vooral panoramafoto’s. Daarmee laat je veel meer van de omgeving zien dan er op een gewone foto past, en daardoor word je als het ware ondergedompeld in het landschap. Houd je van foto’s met een vervaagde achtergrond? Gebruik dan de speciale camerastand waarmee een persoon of object scherp blijft, terwijl de omgeving in een dromerige waas verandert. Vaak kun je dit effect later nog aanpassen, waardoor het net lijkt of je pas na afloop scherpstelt. Vaak kun je dit effect later nog aanpassen, waardoor het net lijkt of je pas na afloop scherpstelt.

Geen zorgen om het geheugen

Foto’s, films, slow motion, time-lapse en panoramafoto’s: het zit allemaal standaard op jouw smartphone, en dat is ideaal voor op vakantie. Al het beeldmateriaal dat je maakt, moet natuurlijk wél ergens worden opgeslagen. Het interne geheugen van de telefoon is vaak maar beperkt. Bovendien heb je dat vooral nodig voor je apps, documenten en andere gegevens. Door een Samsung EVO Plus microSD-geheugenkaartje in jouw smartphone te plaatsen, heb je ineens een zee aan opslagruimte. Met bijvoorbeeld 256 gigabyte heb je meer dan genoeg opslag voor zelfs de langste vakanties. Want daar passen 55.200 foto’s op (of twaalf uur 4K video of 33 uur Full HD video).

Want niets is zo vervelend dan tijdens je vakantie ineens met een volgelopen geheugen te zitten. Je moet er toch niet aan denken dat je tijdens de reis mooie foto’s meteen weer moet weggooien omdat er geen ruimte meer over is. Met een geheugenkaartje voorkom je dit eenvoudig. Je kunt jouw foto’s en filmpjes dan zelfs zo lang op je telefoon laten staan als je maar wilt, zodat je ze altijd en overal bij je hebt. Niet alleen die van je laatste vakantie, maar óók van andere vakanties en uitjes. Misschien zelfs wel je volledige fotoverzameling!