Zo kies je jouw ideale Bafang aandrijving

Wanneer je een e-bike gaat kopen, dan heb je de keuze uit veel verschillende typen fietsen en bijbehorende e-sets. Of je nu op zoek bent naar een elektrische stadsfiets, mountainbike, bakfiets, mamafiets of vouwfiets, Bafang heeft een passende optie voor iedere voorkeur. In dit artikel lees je hoe je jouw ideale e-set samenstelt en waar je op moet letten.

Wat is het verschil tussen een betaalbaar en een duurdere e-set?

De instapmodellen bij motorsystemen maken vaak gebruik van voorwielmotoren met een snelheidssensor. Deze techniek bestaat al heel lang en is daardoor beproefd en vertrouwd. Vaak hebben deze systemen een eenvoudig te bedienen display met degelijke drukknoppen. De meest populaire vorm van aandrijving bij e-bikes zijn momenteel de middenmotoren. Omdat deze motoren voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, biedt Bafang bij dit type een grote keuze aan bij dit type motoren. Een voorbeeld hiervan is de veelgebruikte eTour/eCity M400 en de vernieuwde M420 motor. Deze populaire middenmotoren van Bafang maken gebruik van meerdere sensoren, om zo het gevoel van ondersteuning zo natuurlijk mogelijk aan te laten voelen. Ook hebben deze types digitale displays en de optie om de verlichting automatisch aan- en uit te laten schakelen.

Wat is de ideale plaats van de Bafang motor bij een e-bike?

Bafang voorwielmotor
De Bafang voorwielmotor is de krachtigste voorwielmotor in de markt. Deze motor zit in het voorwiel en trekt de fiets als het ware vooruit. E-bikes met een voorwielmotor zijn het meest geschikt voor vlak terrein. Niet iedereen vindt een aandrijving op het voorwiel prettig. Om dat te weten te komen is een proefrit aan te raden.

Bafang middenmotor
De middenmotor zit bij een elektrische fiets bij de trapas en dit type aandrijving wordt momenteel het meest verkocht. De ondersteuning voelt zo natuurlijk mogelijk aan. Een fiets met een Bafang middenmotor is geschikt voor dagelijks en recreatief gebruik en kun je ook gebruiken in heuvels en bergen.

Bafang achterwielmotor
Net als een ‘normale fiets’ zit de aandrijving bij een e-bike met achterwielmotor ook op het achterwiel. Hierdoor voelt dit type aandrijving ook heel natuurlijk aan. Achterwielmotoren worden vooral gebruikt voor krachtige toepassingen, zoals bij speed pedelecs en bij transportfietsen.

Welke verschillende e-bike-systemen biedt Bafang?

Begrippen bij de genoemde e-bike-systemen:

Koppel – De kracht van de elektromotor in Nm
Capaciteit accu
- Het totale vermogen voor het afgeven van de trapondersteuning in Watt

Elektrische mountainbikes
Voor e-mountainbikes biedt Bafang een tweetal middenmotoren aan, waarvan de M600 de meest krachtige is. Deze heeft een maximum koppel van 120Nm die zorgt voor directe acceleratie en veel power om onverhard bergop te rijden. Hiervoor moet je wel een helm dragen en een kenteken op je fiets hebben. De M500 is het kleinere zusje en prima toepasbaar voor elk soort terrein: vlak of heuvelachtig. De M-series hebben een solide, trillingvrije en geluidsarme constructie.

  • + Zeer krachtige motor met 95 Nm of 120Nm koppel

+ Voor snelle acceleratie en geschikt voor onverhard terrein
+ Licht van gewicht

Elektrische racefiets
Wil je elektrische ondersteuning voor op de racefiets? Dan is de Bafang M800 jouw ideale keuze. Met een middenmotor die 55 Nm levert maak je eenvoudig langere fietstochten. Het compacte geïntegreerde ontwerp zorgt ervoor dat de racefiets z’n slanke, natuurlijke ontwerp behoudt.

+ Krachtige motor met 55 Nm koppel
+ Vooral geschikt voor momenten dat je ondersteuning kunt gebruiken
+ Licht van gewicht

Wil je hogere snelheden halen? Dan is een speedpedelec de meest geschikte fiets.

Speed pedelec
Wil je hogere snelheden halen? Dan is een speedpedelec de meest geschikte fiets. Hiervoor biedt Bafang de krachtige en betrouwbare H800 achterwielaandrijving, prachtig weggewerkt in de achternaaf. Je kunt hierbij kiezen uit 250 of 500 Watt vermogen, allebei met een koppel van 50Nm.

+ Solide motor met 50 Nm koppel
+ Geschikt voor continue ondersteuning
+ Bruikbaar voor langere afstanden

Elektrische transportfiets
Voor elektrische bakfietsen, transportfietsen, moederfietsen of moderne e-toerfietsen biedt Bafang de eCargo M620 met maar liefst 160 Nm koppel en 750 of 1.000 Watt vermogen. Lichter en ook krachtig, maar vooral duurzaam is het M400 aandrijfsysteem. Een middenmotor die ideaal is voor het maken van lange toertochten.

Elektrische stads- en toerfietsen

Om zorgeloos te kunnen toeren heeft Bafang de compacte eTour/eCity M420 ontwikkeld, dit is een modernere versie van de M400. Met een koppel van 80 Nm zeer geschikt voor dagelijks gebruik en toerritten. De nieuwe digitale displays zorgen voor actuele rijgegevens. Het display bij de M300 is niet digitaal, maar de motor geeft hetzelfde koppel met een gunstigere prijs. Tenslotte biedt de eCity H600 een aandrijfsysteem in het voor- of achterwiel met een koppel van 42 Nm. Meer vermogen brengt de eFat/eCargo H550, met 80 of 90 Nm koppel. Daarmee fiets je fluitend op je elektrische transportfiets of e-fatbike.

+ Krachtige motor met 42 Nm en 80 Nm of 90 Nm koppel
+ De M420 is wereldwijd één van de meest gebruikte motoren
+ Veel keuze bij kracht van de motor

Accu’s voor Bafang motoren

Het vermogen en de efficiëntie van de motor en vooral de capaciteit van de accu bepalen hoe ver je kunt fietsen met een e-bike. Bij Bafang heb je de keuze uit verschillende soorten accu’s voor elektrische fietsen. Handig gebruiksgemak, hoogwaardige kwaliteit met een hoge energiedichtheid, zonder daarbij concessies te doen aan veiligheid: dat zijn de kenmerken van een Bafang batterij voor een elektrische fiets. Belangrijk om te weten is dat Bafang bij al hun accu’s dezelfde kwaliteit levert, ongeacht welke capaciteit je kiest. En dat Bafang absoluut niet bezuinigt op de accu blijkt uit het feit dat ze gebruikmaken van Triple AAA-cel leveranciers. Alle Bafang accu’s zijn uitvoerig getest en hebben zich in de praktijk bewezen. Er worden geen concessies gedaan bij de veiligheid van de batterijen. Hierdoor wordt de keuze voor een accu veel makkelijker: je hoeft jezelf alleen af te vragen waarvoor je de e-bike gaat gebruiken. Afhankelijk daarvan maak je een keuze voor de capaciteit.

Welke accu’s biedt Bafang?

Bafang biedt accu’s voor zowel voor-, midden- als achterwielmotoren. Een trend is dat de batterijen zoveel mogelijk weggewerkt worden in het frame: dit zijn de geïntegreerde accu’s. De BT F05 en F09 zijn slanke, lichte accu’s met een goede capaciteit van 200 kWh of 430 kWh. De BT F03 en de F04 hebben een groter bereik, maar zijn dan ook een slag groter. Deze hebben een capaciteit van 450 kWh en 600 kWh. De Bafang onderbuisaccu BT F07 en F08 zijn semi-geïntegreerd en bieden een prijstechnische goede tussenoplossing voor een volledig geïntegreerde accu en een achterdrager accu. Voor die laatste biedt Bafang de BT C01, een solide en veelverkochte fietsaccu. Verkrijgbaar met drie varianten van capaciteit (450 kWh, 600 kWh en 750 kWh), waardoor voor iedere e-biker een passende accu heeft voor zijn of haar gebruik.

Wil je meer weten over de innovatieve en krachtige motoren van Bafang? Lees dan snel verder!

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Bafang.