Compact camera’s - Point-and-shoot voor eenvoud en gemak

Een compactcamera is ideaal voor de point-and-shoot-fotograaf die gewoon mooie foto’s wil maken zonder gedoe. Richten, klikken en klaar. Daarnaast scoort een compactcamera van Panasonic ook nog eens aanzienlijk hoger dan een smartphone qua gebruiksgemak, ergonomie en veelzijdigheid. Dit maakt het de ideale camera voor iedereen die veel belang hecht aan gebruiksgemak. Er zijn veel modellen waaruit je kunt kiezen, dus er is altijd wel een compactcamera te vinden die precies bij jou past.

Panasonic Lumix systeemcamera kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

Kantelbaar selfie-scherm

Zo zit er op de compacte en lichte Panasonic Lumix TZ90 een riant kantelbaar scherm, zodat je de camera comfortabel kunt vasthouden en vanuit lastige standpunten zoals laag bij de grond kunt fotograferen. Daarnaast is het scherm 180 graden kantelbaar, waardoor je het naar voren kunt richten. Dat is superhandig om selfies en groepfoto’s te maken en natuurlijk ook ideaal bij het vloggen. Het is een aanraakscherm, waardoor je de camera nog sneller en makkelijker bedient en simpelweg aanwijst wat je op de foto wilt zetten. Dankzij het zakformaat neem je de TZ90 makkelijk overal mee naartoe, zodat je op elk moment de mooiste foto’s en films maakt.

Extra ver inzoomen

Hoeveel zoombereik heb jij nodig? De Lumix TZ90 heeft een riante zoomlens met een vergroting van maar liefst 30x. Dat komt overeen met een gigantisch zoombereik van 24 tot maar liefst 720 millimeter. Hierdoor kun je weidse landschappen vastleggen, maar ook krappe of juist grote ruimtes in de groothoekstand. Terwijl je in de telestand objecten en details in de verte groot in beeld brengt.

Nóg meer zoombereik krijg je met bijvoorbeeld de Lumix FZ82 bridgecamera. Want dit toestel heeft zelfs 60x optische zoom aan boord. Dat levert je het gigantische zoombereik op van, schrik niet, 20 tot 1200 millimeter. Waardoor je blikveld nog ruimer is in de uiterste groothoekstand, terwijl je tegelijkertijd veel extra bereik hebt in de telestand. Het is bijna alsof je een telescoop in je handen houdt, maar dan natuurlijk vele malen kleiner. Toestellen zoals de FZ82 en de TZ90 hebben een heldere digitale zoeker, die onder andere van pas komt zodra je last hebt van invallend zonlicht op het scherm.

Post Focus

De meeste Lumix-camera’s hebben een functie genaamd Post Focus. Wat dat is? Je hebt vast weleens meegemaakt dat je een foto maakt en naderhand ontdekt dat per ongeluk het verkeerde scherp is geworden. Met een beetje pech kun je de foto zelfs weggooien. Dankzij Post Focus overkomt jou dat niet meer. Want hiermee kun je ook achteraf nog scherpstellen. Gewoon door even op de gewenste plaats op de foto op het camerascherm te tikken. Bijvoorbeeld op dat prachtige berglandschap in de verte, of het rustig kabbelende beekje op de voorgrond. Een bijzonder simpele actie om alsnog een scherpe en dus geslaagde foto te krijgen.

Wat ook kan, is achteraf een extra groot gebied in een foto scherp maken. Daar gebruik je de functie Focus Stacking voor. Hierbij wijs je achteraf, dus nádat de foto is gemaakt, alle fotodelen aan die jij scherp wilt hebben. De camera voegt ze vervolgens automatisch samen, zodat je een nieuwe foto krijgt waarin precies het gewenste deel van een landschap, interieur, bloem of dier perfect scherp is. Dit is vooral ideaal bij macrofoto’s van bijvoorbeeld bloemen, insecten of kleine voorwerpen. Want zonder Focus Stacking krijg je alleen een klein gedeelte ervan scherp.

4K Photo

Bij sport- en actiefotografie, maar ook bij portretten en selfies, is het belangrijk dat jouw camera niet alleen razendsnel reageert, maar ook dat je precies op het juiste moment afdrukt. Als je pas afdrukt zodra je iets ziet gebeuren, ben je meestal al te laat. Dit los je op door de 4K Photo-functie van je Lumix-camera te gebruiken. In deze camerastand legt het toestel het indrukwekkende aantal van 30 beelden per seconde vast. Hierdoor mis je nooit meer een moment. Achteraf kies je gewoon de beste foto in de reeks. Het is net alsof je terugreist in de tijd om exact het perfecte moment terug te zoeken. Dat is mogelijk doordat je een 4K-film hebt opgenomen en die vervolgens terugspoelt om het mooiste en beste beeld als hoge-resolutiefoto op te slaan.

Robuuste actiecamera

Voor de actieve fotografen onder ons kun je denken aan een toestel als de Panasonic Lumix FT30. Dit is een zogeheten tough-camera. Een toestel dat tegen stof en een stootje kan en ook nog eens waterdicht is tot acht meter diepte. Een solide actiecamera dus, waar je gewoon een stuk ruwer mee kunt omgaan en waar je bijzondere foto’s mee maakt in situaties waarin je een andere camera liever niet tevoorschijn trekt. Er zit nog steeds 4x optische zoom op (25 tot 100 millimeter), terwijl de lens netjes binnen de behuizing blijft en dus nooit uitsteekt.

Panasonic Lumix systeemcamera kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

Draadloos fotograferen

Tot slot hoef je niet te wachten tot je weer thuis bent om iets met je foto’s te doen. Verbind jouw Lumix-camera via wifi met je smartphone en gebruikt de Panasonic Image App om beelden op je telefoon te zetten, te bewerken en te delen met anderen. Nog mooier: met deze app bedien je jouw camera draadloos op afstand. Zet je camera ergens neer en ga (alleen of met een groep) op een mooi plekje in beeld staan. Op je smartphone zie je precies wat jouw camera ziet, en dus ook hoe de foto eruit komt te zien. Je stelt scherp, zoomt in of uit en maakt foto’s, die je uiteraard meteen op je smartphone terugziet.