Compact camera’s met grote sensoren - Hoge beeldkwaliteit zonder lenzen te verwisselen

Wie op zoek is naar een camera met een groot optisch zoombereik, komt automatisch uit bij de Lumix-bridgecamera’s en premium-compactcamera’s van Panasonic. Groot voordeel van deze toestellen is dat je een camera koopt waar al een lens op zit. Doordat deze lens een vast onderdeel is van het toestel, en dus niet verwisselbaar is, hoef je geen losse objectieven meer te kopen en ben je meteen klaar. Dat biedt vooral de reguliere amateurfotograaf erg veel gebruiksgemak. Je pakt je camera, zoomt in, maakt een foto en stopt het toestel weer weg. Heerlijk, zo comfortabel!

Panasonic Lumix systeemcamera kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

Altijd bij de hand

De beeldkwaliteit van deze camera’s is zeer hoog vanwege de grote 1-inch-sensor. Die is een stuk forser dan wat er in een gewone compactcamera of een smartphone zit. Dat zie je meteen terug in de beelden, want die zien er natuurgetrouw uit en zitten vol met kleur en details. Ook als het donkerder begint te worden, maak je hier nog steeds de fraaiste foto’s mee.

Een premium-compactcamera zoals de Lumix TZ200 of de Lumix LX15 ziet er bovendien stijlvol uit, en is zo klein en licht dat je hem makkelijk in bijvoorbeeld je jaszak stopt. Je kunt hem daardoor echt altijd en overal bij je dragen, zodat je ook de meest onverwachte fotomomenten kunt vastleggen. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen of je die grote zware camera vandaag wel écht nodig hebt, of hem maar beter thuis kunt laten. Niet voor niets zijn deze camera’s niet alleen favoriet bij amateurfotografen. Ook beroepsfotografen hebben er vaak eentje op zak als extra camera. Juist vanwege de veelzijdigheid en hoge beeldkwaliteit, én omdat je hem simpelweg altijd bij je hebt.

Zoombereik op maat

Niet elke fotograaf heeft dezelfde lens nodig. De een heeft misschien behoefte aan een lichtsterke zoom met ongeveer 3x bereik, terwijl een ander juist zit te wachten op een zo sterk mogelijke telelens. Vandaar dat de Panasonic Lumix LX15 een lichtsterk f/1.4-2.8-objectief heeft met een standaardzoombereik van omgerekend 24 tot 72 millimeter. Dat is een veelzijdige lens, waarmee je alles wat je dagelijks tegenkomt met gemak vastlegt. Terwijl de Panasonic Lumix TZ200 juist weer een zoombereik heeft van maar liefst 24 tot 360 millimeter en dus extra ver doorgaat in het telebereik.

Daarmee haal je alles flink dichterbij. Dat komt goed van pas als je bijvoorbeeld graag vogels of schuwe dieren fotografeert, of je wilt richten op details in een landschap of gebouw. Goed om te weten is dat alle camera’s uit deze Lumix-categorie over een kwaliteitslens van Leica beschikken, waarbij die van de LX15 de allerhoogste lichtsterkte heeft over het gehele zoombereik.

Lumix FZ1000II

Handzame grip als een spiegelreflex, maar lichter van gewicht

Waar de LX15 en TZ200 premium-compactcamera’s zijn, is de Panasonic Lumix FZ1000II een echte bridgecamera. Uiterlijk lijkt hij erg veel op een spiegelreflexcamera, met de bekende bult in het midden waarin je een praktische digitale zoeker vindt. Deze camera stop je niet in je jaszak. Maar het is nog steeds een lekker compact en licht toestel, dat extra veel grip en bedieningscomfort biedt. Ook nu weer zonder dat je lenzen hoeft te wisselen. Alles wat je nodig hebt, zit er al in. Het zoombereik van het lichtsterke objectief omvat ditmaal een bijna onvoorstelbare 25 tot 400 millimeter, waardoor je van groothoek tot ver in het telebereik meer dan gebeiteld zit.

Panasonic Lumix systeemcamera kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

Intuïtieve bediening

Wil jij de camera alles automatisch voor je laten regelen, zodat jij het toestel alleen maar ergens op hoeft te richten, eventueel inzoomt en vervolgens afdrukt? Goed nieuws, want dat kan met deze camera’s! Dat is prettig als je heel snel moet reageren en even geen tijd hebt om zelf met instellingen te spelen. Maar dus ook als je gewoon lekker foto’s wilt maken zonder je in de cameratechniek te verdiepen. Vind je het juist wel leuk om instellingen te veranderen, dan kun je deze camera’s volledig naar je hand zetten door zelf jouw ideale instellingen te kiezen. Op die manier heb je volledige grip op het eindresultaat en bepaal jij precies hoe jouw foto’s eruit moeten komen te zien. Je kunt het toestel zelfs volledig handmatig bedienen als je dat wilt. Door de vele knoppen en draaiwieltjes kun je overal makkelijk en snel bij, en is instellingen veranderen een fluitje van een cent.

Filmen in 4K

Filmen kun je natuurlijk ook met een bridgecamera of premium-compactcamera van Panasonic. De Lumix-camera’s doen dat zelfs in 4K, wat betekent dat je een vier keer hogere resolutie krijgt, zodat je veel meer detaillering en kleurnuances ziet dan wanneer je nog in het oudere Full HD filmt. Daarnaast wordt de extra hoge resolutie van 4K door filmmakers vaak benut om tijdens de videomontage allerlei professionele effecten aan een film toe te voegen. Je hebt namelijk zoveel beeldmateriaal dat je bijvoorbeeld langzaam op een belangrijk deel van het beeld kunt inzoomen of juist daarvandaan kunt uitzoomen. Ook horizontale en verticale bewegingen (‘pannen’ genoemd) kun je zo toevoegen. Dat maakt het beeld dynamischer en spannender (cinematisch).