Gadgets voor thuiswerken

Zo word je een stuk efficiënter

Thuiswerken kan in vele opzichten veel efficiënter zijn dan werken op kantoor. Het is dan ook niet voor niets dat het aantal thuiswerkers in Nederland al jaren hard stijgt. Maar het kan natuurlijk nog altijd efficiënter, als je bereid bent om te investeren in de juiste hardware.

Of je nu freelancer of thuiswerker bent, het is natuurlijk prima mogelijk om met je laptop aan de keukentafel te gaan zitten en aan de slag te gaan. Voor de korte termijn en voor hele korte werksessies is daar niets mis mee. Zit je echter vele uren achter je computer en doe je dat met regelmaat, dan is het toch handiger om een goede werkplek voor jezelf in te richten, en daar komt natuurlijk wel wat hardware bij kijken.

Een Noise Cancelling koptelefoon kan de dag redden bij een deadline in een druk huis.

Noise Cancelling koptelefoon

Het klinkt ideaal, lekker ontspannen werken in je eigen omgeving, en dat kan het ook zeker zijn. De voorwaarde daarvoor is wel dat de omgeving ook echt ontspannen is, en als de kinderen binnen komen stormen na school dan kan dat, zélfs als je boven opgesloten zit in je werkkamer, behoorlijk storend zijn. Even begroeten is leuk, maar daarna moet je toch echt weer door. Of wat dacht je van de buurman die besluit om de halve woning te verbouwen, terwijl jij aan je deadline probeert te werken. Kwalijk kun je hem dat niet nemen, want ’s avonds en in het weekend neem je hem ook niet in dank af. In dergelijke gevallen is het een uitkomst als je een Noice Cancelling koptelefoon hebt. Dit soort koptelefoons onderdrukken omgevingsgeluid, zodat je je volledig kunt focussen op waarmee je bezig bent. Overigens hoeft het daar niet eens rumoerig voor te zijn, ook simpele geluiden als de wasmachine of gewoon de ruis die standaard te horen is om je heen, wordt weggefilterd. Dat moet je ervaren om te snappen hoe heerlijk dat is, maar je zult daar wel diep voor in de buidel moeten tasten. Een voorbeeld van een Noise Cancelling koptelefoon is de JBL E65BTNC.

Even druk? Met één druk op de knop schakel je een slimme deurbel uit (of kijk je even wie er voor de deur staat).

Slimme deurbel

Het lijkt een gekke suggestie, een slimme deurbel voor thuiswerkers. Want was een deurbel met camera en wifi-functionaliteit niet vooral interessant voor mensen die juist niet thuis zijn en bijvoorbeeld toch geen pakketje willen missen? Dat is zeker een toepassing, maar juist als je thuis bent kun je een slimme deurbel heel goed gebruiken. Bijvoorbeeld om met één druk op de knop de deurbel uit te schakelen als je wilt werken en niet gestoord wilt worden. Of, als je de deurbel niet uitschakelt, via de camera te kijken of er iemand voor de deur staat waar je echt voor open moet doen. Dat klinkt misschien wat asociaal, maar als de energiemaatschappij je een contract probeert te verkopen, kunnen wij ons prima voorstellen dat je dat bezoekje liever even negeert. Een slimme deurbel stelt je daartoe in staat, zonder dat je hoeft op te staan en je concentratie hoeft te onderbreken.

Een slimme luidspreker stelt je in staat om eenvoudige handelingen uit te voeren met een stemcommando. Dat kan veel schelen op een werkdag.

Slimme luidspreker

Dit lijstje staat vol met slimme apparaten en daar is een goede reden voor. Dat je voor thuiswerken zaken kunt gebruiken als een docking station, een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen (en dat zijn dan ook niet echt gadgets). Slimme apparaten zorgen ervoor dat je werkdag een stuk efficiënter wordt, en dat is iets waar iedereen van profiteert, zowel je werkgever als jij. Een slimme luidspreker is bijvoorbeeld een fantastische manier om je efficiëntie te vergroten. Of je nu straks even de deur uit moet en wilt weten of het gaat regenen of je moet even een timer inplannen voor een telefoontje dat je over twintig minuten moet plegen, je kunt het allemaal met een stemcommando regelen. Snel een woord vertalen, muziek opzetten, een weetje opzoeken via Wikipedia, met een slimme luidspreker is dat met één stemcommando gepiept. Neem bijvoorbeeld de slimme speakers van Harman Kardon die zullen je helpen efficiënter te worden.

Er zijn talloze manieren denkbaar waarop slimme verlichting je kan helpen bij het thuiswerken.

Slimme verlichting

Hoe slimme verlichting je kan helpen met efficiënter werken? Op meer manieren dan je denkt. Ten eerste is het fijn dat je vanaf je smartphone de instellingen kunt veranderen zodat je eenvoudig de lichtsterkte kunt aanpassen aan het moment van de dag, zonder je stoel te hoeven verlaten (jep dat is lui, maar ook efficiënt). Daarbij kun je sites als IFTTT (www.ifttt.com) gebruiken om je licht samen te laten werken met de andere apparaten in je huis. Denk aan het licht één keer blauw laten knipperen als het gaat regenen, of als het tien minuten voor een bepaalde afspraak is. Je kunt er zelfs aan denken om licht bepaalde kleuren te geven op gezette momenten van de dag, om aan te geven dat het tijd is voor een andere klus. Supernerdy, maar wel degelijk efficiënt.

Kies voor een beeldscherm dat niet alleen mooi is, maar óók goed kan worden afgesteld op je ogen.

Slim beeldscherm

Tot slot, een slim beeldscherm. Bestaan die ook? Jazeker, al hebben we het in dit geval meer over een slim ontwerp dan over draadloze functionaliteiten (want daar heb je bij een beeldscherm niet veel aan). Een slim beeldscherm stelt je in staat om positie en afstand optimaal in te stellen, zodat de kijkafstand niet schadelijk is en je ook geen last krijgt van nek en schouders. Een uitstekend voorbeeld van zo’n beeldscherm is de Samsung Space Monitor-serie. Deze beeldschermen zijn zo ontworpen dat ze geen voet hebben, maar aan de achterkant van je bureau worden gemonteerd. Op die manier heb je geen voet die het halve bureaublad in beslag neemt, en dankzij de flexibele standaard kun je het beeldscherm naar je toe trekken om zowel de hoogte als de afstand aan te passen. Als kers op de taart heeft dit beeldscherm ook nauwelijks een bezel, zodat je écht alleen maar beeld voor je neus hebt. Stiekem ook heel fijn voor als je wilt gamen of films en series wilt kijken, maar voor thuiswerken absoluut efficiënt.

Meer tips rondom thuiswerken lees je hier