Objectief kopen: tips voor de beste lens

Inhoudsopgave

  1. Wat is een objectief?
  2. Welke eigenschappen heeft een objectief?
  3. Welke soorten objectieven zijn er?
  4. Welke merken maken het beste objectief?
  5. De beste accessoires voor je objectief

Als je een goede fotocamera kopen gaat, dan moet je natuurlijk ook nadenken over een bijpassend objectief. Het aanbod kan overweldigend zijn, door de vele soorten lenzen en alle bijbehorende termen. Wil je een teleobjectief, of toch een groothoek? Kies je voor goedkope lenzen, of ga je voor een objectief met een betere beoordeling? Leer dankzij deze tips hoe je lenzen vergelijken kunt en ontdek welk objectief voor jou perfect is.

Wat is een objectief?

De termen ‘objectief’ en ‘lens’ worden door elkaar gebruikt, maar ze hebben eigenlijk niet dezelfde betekenis. Het objectief is het volledige gedeelte van het fototoestel waarin het licht naar de sensor wordt gestuurd. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook de lensvatting, de coating aan de voorkant en het mechanisme om in- en uit te zoomen. Binnen het objectief vind je minimaal één, maar meestal meerdere lenzen. Deze zorgen er samen voor dat het onderwerp op de meest scherpe en natuurgetrouwe manier wordt afgebeeld op de sensor.

Sommige camera’s, zoals een smartphonecamera of een compactcamera, hebben een ingebouwd objectief. Je hoeft in dat geval dus naast het fototoestel niet nog een los objectief aan te schaffen. Als je de beste digitale compactcamera wilt kopen, moet je dus zoeken naar een model dat niet alleen een goede sensor heeft, maar waarbij ook de zoommogelijkheden en lichtgevoeligheid van het objectief je voldoende mogelijkheden geven. Als je de camera hebt gekocht, zit je namelijk letterlijk aan het ingebouwde objectief vast.

Bij een spiegelreflexcamera en een systeemcamera staan camera en objectief los van elkaar. Daarom spreek je ook over de camerabody en het objectief als losse onderdelen. Koop je alleen een camerabody, dan is het toestel niet in staat om foto’s te maken. Vandaar dat er bij de meeste camerabody’s een soort standaardobjectief wordt meegeleverd. Dit objectief wordt ook wel de kitlens genoemd.Voor alle soorten camera’s geldt: zorg dat je vooraf goed vergelijkt. Dan is de kans veel groter dat je de voor jou beste digitale camera vindt.

Objectief kopen

Welke eigenschappen heeft een objectief?

Voordat je lenzen bestellen gaat, zijn er verschillende eigenschappen die je met elkaar moet vergelijken.

Brandpuntafstand

De keuze voor het beste objectief dat bij jou past, heeft allereerst te maken met de brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand wordt weergegeven in millimeters en bepaalt hoeveel er te zien is op je foto. Een kleine brandpuntsafstand, van bijvoorbeeld 18mm, zorgt ervoor dat de beeldhoek enorm groot is. Je kunt daarmee een landschap volledig in beeld vastleggen. Een grotere brandpuntsafstand, van bijvoorbeeld 200mm, kan van datzelfde landschap maar een heel klein stukje laten zien, maar vergroot dit kleine stukje wel helemaal uit over de sensor. Een vogel in de lucht wordt dus groter weergegeven met een 200mm-objectief dan met een 18mm-objectief.

Diafragma

Een tweede belangrijke eigenschap van het objectief is het maximale diafragma. Het diafragma is de verstelbare lensopening die zich binnen in het objectief bevindt. Je kunt het vergelijken met de pupil in je oog. Hoe verder je dit diafragma kunt openen, des te meer licht er in het objectief kan vallen. Men noemt het maximale diafragma daarom ook wel de lichtsterkte van het objectief. Het wordt weergeven met een F, gevolgd door een getal. Hoe lager dit getal, des te lichtgevoeliger het objectief is. Een objectief met een diafragma van bijvoorbeeld F/1.4 is dus geschikter voor situaties met weinig licht dan een F/5.6 objectief.

Naast de lichtgevoeligheid, is het diafragma ook van invloed op de scherptediepte in je foto. De scherptediepte is het gedeelte in de foto dat scherp is. Een grote scherptediepte betekent dat zowel de onderwerpen in de voorgrond als die in de achtergrond scherp zijn. Bij een kleine scherptediepte kun je heel nauwkeurig zelf bepalen waar je de scherpte wilt leggen, waardoor je het onderwerp los kunt halen van de achtergrond.

Objectief kopen

Welke soorten objectieven zijn er?

Om een goede keuze te kunnen maken, moet je eerst uitzoeken welk type objectief het beste bij jouw wensen aansluit.

Een objectief met een vaste brandpuntsafstand, zoals een 35mm, 50mm of 500mm-objectief, noemt men een prime. Een objectief met een variabele brandpuntsafstand, zoals een 24-70mm, 70-200mm of een 18-55mm- objectief, noemt men een zoomlens.Over het algemeen zijn objectieven met een vast brandpunt lichtsterker, kleiner en lichter dan zoomlenzen. In de meeste gevallen zijn ze ook iets goedkoper.

Als je toch de mogelijkheid wilt om in te zoomen, dan moet je voor een zoomlens kiezen. In de naam van de lens staat zowel de laagste als de hoogste mogelijke brandpuntsafstand vernoemd. Een 18-55mm-objectief is in dit geval een groothoekzoom. Een telezoom-objectief heeft, net als de groothoeklens, ook de mogelijkheid om de brandpuntsafstand te veranderen. De meeste teleobjectieven starten vanaf 70mm. Er zijn echter ook 100-500mm-telelenzen. Zo’n telelens is bijvoorbeeld heel geschikt om wildilfe te fotograferen. De meest populaire combinatie is een standaardzoom-lens van 24-70mm, aangevuld met een 70-200mm-telezoomobjectief.

Bijzondere situaties vragen om bijzondere objectieven. Houd je ervan om close-ups te fotograferen en wil je een objectief met een extreem kleine minimale scherpstelafstand? Dan is een macrolens ideaal! Met zo’n macro lens kun je bijvoorbeeld insecten of bloemen heel mooi uitvergroten. Voor architectuurfotografie is een tilt-shift objectief juist weer een must-have. Hiermee kun je namelijk perspectieffouten corrigeren, waardoor gebouwen niet vertekend worden weergegeven. 

Objectief kopen

Welke merken maken het beste objectief?

Als je lenzen kopen gaat, dan moet je natuurlijk ook rekening houden met de lensvatting. Een lens van Canon past niet zomaar op een Nikoncamera. Bovendien hebben de verschillende merken vaak ook diverse lensvattingen voor systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s en wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen en crop- en fullframesensor.

Voor Canon lenzen geldt dat EF-objectieven geschikt zijn voor fullframecamera’s, EF-S voor camera’s met een crop-sensor en EF-M voor de Canon systeemcamera’s. Bij Nikon lenzen is dit Nikon FX, Nikon DX en Nikkor 1. Bij Sony lenzen staat DT voor de crop-sensoren, E voor de systeemcamera’s en FE voor de Fullframe systeemcamera’s. Als er geen aanduiding in de objectiefnaam staat, is het objectief geschikt voor de Fullframe spiegelreflexcamera’s. Vaak kunnen fullframe-objectieven alsnog wel op een cropsensorcamera gebruikt worden, als de lensvatting hetzelfde is. Andersom is helaas niet mogelijk.

Naast de drie grote cameramerken, zijn er ook nog andere merken die objectieven maken voor alle gangbare camera’s. Zowel Sigma lenzen als objectieven van Tamron zijn vaak van goede kwaliteit en bovendien meestal ook nog voordeliger dan een objectief van het eigen merk. Kijk bij het aanschaffen van Sigma en Tamron lenzen wel altijd naar de juiste lensvatting.

Objectief kopen

De beste accessoires voor je objectief

Om je fotoapparatuur compleet te maken, moet je natuurlijk ook voor je objectief nog een aantal accessoires aanschaffen. De meeste objectieven worden standaard geleverd met een zonnekap. Zonnekappen zijn niet alleen handig om lensflares te voorkomen, maar beschermen ook op regenachtige dagen tegen druppels op je lens.

Daarnaast is een filter ook erg handig. Een simpel UV-filter beschermt je kostbare objectief tegen krassen. Een polarisatiefilter kan je helpen om reflecties te versterken of verminderen en het zorgt bovendien ook voor prachtig blauwe luchten in je foto’s. Een ND-filter is weer erg handig voor creatieve toepassingen. Het is een soort zonnebril voor je objectief, die het mogelijk maakt om extreme sluitertijden te gebruiken. Hiermee kun je een landschap een droomachtige sfeer geven. Gebruik bij een ND-filter wel altijd een statief, om bewegingsonscherpte door de beweging van de camera te voorkomen. Ten slotte kun je ook nog aparte flitsers overwegen, om je foto’s beter uit te lichten.

Objectief kopen