Krabpaal kopen: tips voor de beste kattenkrabpaal

Inhoudsopgave

  1. Wat is een krabpaal?
  2. Welke soorten krabpalen zijn er?
  3. Wat is een goede krabpaal?
  4. Wat is de beste plek voor een krabpaal?
  5. Hoe leer je je kat krabben aan een krabpaal?
  6. Zelf een krabpaal maken?

Heb je een kat (of meerdere katten)? Je schaft dan natuurlijk allerlei kattenspullen aan zoals voedingsbakjes, een kattenbak en speeltjes. Maar onder onmisbare katten accessoires valt ook een krabpaal – katten kunnen zo niet alleen hun nagels scherpen, ze bakenen zo ook hun territorium af. Bovendien is krabben ook een manier om spanning af te reageren. En zeg nou zelf: je wilt natuurlijk ook niet dat je meubels helemaal worden opengehaald!

De tips in dit artikel helpen je om de beste krabpaal te vinden voor jouw Felix of Minoes. Begin als eerste met krabpalen vergelijken. Dat kan bijvoorbeeld op merk of hoogte van de krabpaal, maar ook op prijs – handig als je een goedkope krabpaal kopen wilt.

Wat is een krabpaal?

Een katten krabpaal is een paal of een klimmeubel (ook wel kattenmeubel genoemd) met een (deels) ruw oppervlak zoals touw of sisal. Veel mensen denken dat de enige functie van een krabpaal het scherphouden van de nagels van de kat is. Maar dat is niet zo: zoals gezegd bakenen ze ook hun territorium af (ze laten een geurspoor achter op de paal). Bovendien gaan katten ook krabben als ze stress hebben, bijvoorbeeld omdat ze naar buiten willen maar de buitendeur is dicht.

Net zoals kattenspeeltjes is een krabpaal voor katten niet alleen leuk voor je huisdier, maar ook nuttig. Zie kattenspeelgoed en krabpalen daarom als essentiële dierenbenodigdheden: het leven van je kat wordt er aangenamer door.

Lees ook: Zo kies je de beste stofzuiger voor dierenharen

Welke soorten krabpalen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten krabpalen: van een krabplank die je zelf ergens ophangt en een eenvoudige kattenpaal tot een krabton (waarin je kat zich lekker kan verstoppen) tot luxe uitvoeringen zoals een krabpaal met hangmat of een hoge krabpaal die tot aan het plafond komt. Luxere uitvoeringen hebben meestal meer onderdelen. Er zit een gedeelte in waarin de kat kan wegkruipen, er hangen kattenspeeltjes aan en je kat kan er lekker in klimmen.

Wil je graag dat je krabpaal goedkoop is, dan kom je al snel uit bij een basic kleine krabpaal. Afhankelijk van hoeveel ruimte je thuis hebt en hoeveel katten, kun je ook kiezen voor meerdere kleine krabpalen of voor een grote krabpaal. Gaat je kat ook naar buiten? Dan kun je in je tuin eventueel ook nog een buiten krabpaal neerzetten of ophangen. 

Wat is een goede krabpaal?

Een goede krabpaal moet stevig zijn. Als je een krabplank ophangt of vastschroeft aan de muur, is de kans dat je kat hem los krijgt heel klein. Koop je een losstaande krabpaal of krabmeubel/klimpaal, dan is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de paal niet omvalt wanneer je kat er aan hangt. Heb je een krabpaal voor grote katten (of een krabpaal voor zware katten) nodig, kijk dan goed naar de stevigheid en de stabiliteit.

Ook het materiaal is belangrijk. Er zijn krabpalen met karton eromheen; sommige katten geven hier de voorkeur aan. In de meeste gevallen wordt echter sisal gebruikt. Is je kat een fervent krabber, kijk dan goed naar de dikte van het sisal touw. Er zijn ook katten die het liefst krabben aan kaal hout. Een houten krabpaal – bijvoorbeeld een stuk stam op een stevige voet – is dan een uitkomst. Zo’n natuurlijke krabpaal is wel lastiger te vinden.

Heb je eenmaal de juiste krabpaal gevonden voor je kat, dan volgt natuurlijk de vraag: hoe lang gaat een krabpaal mee? Dat is lastig te zeggen. Het hangt af van hoe krabgraag jouw kat is (of katten zijn) en hoe groot de krabpaal is. Bij sommige mensen is de krabpaal al na een maand of vier versleten, terwijl hij bij andere mensen jaren meegaat. Tip: Is alleen het sisal versleten? Online kun je makkelijk krabpaal-onderdelen bestellen waarmee je de krabpaal snel weer als nieuw maakt. 

Wat is de beste plek voor een krabpaal?

Katten willen graag alles overzien. Voor een krabmeubel geldt dan ook: zet het niet in een hoekje achter de bank, maar op een plek waar de kat zijn ‘koninkrijk’ goed in de gaten kan houden. Katten liggen ook graag in het zonnetje – houd daar rekening mee. Voor zowel krabmeubelen als krabpalen geldt dat katten graag iets hebben wat ‘in de loop’ staat. Bij een deur is dus een goede plaats.

Zorg er verder voor dat er om de krabpaal heen voldoende ruimte is: een kat wil zich onder het krabben graag helemaal uit kunnen rekken. Zet de krabpaal ook niet op een plek waar de kat eigenlijk weinig is. Komt hij zelden in de slaapkamer, maar is hij wel elke dag uren in de woonkamer? Dan is de woonkamer de beste plek!

Hoe leer je je kat krabben aan een krabpaal?

Een veelgehoorde tip is om de kat, zodra hij aan iets anders dan de krabpaal begint te krabben, voorzichtig op te pakken. Zet hem vervolgens met zijn of haar voorpootjes op de krabpaal en maak krabbewegingen. Ook wordt vaak de tip gegeven om de paal te bewerken met kattenkruid om hem aantrekkelijk te maken voor de kat.

Er een speeltje aan hangen, bijvoorbeeld aan een touwtje, kan er ook voor zorgen dat de nagels van de kat ongemerkt in aanmerking komen met de krabpaal, zodat hij kan wennen. Heb je een krabmeubel gezocht met meerdere etages? Dan kun je ook op de hoogste etage wat droogvoer leggen, om de kat te stimuleren omhoog te klimmen.

Zelf een krabpaal maken?

Wil je een krabpaal zelf maken? Je kunt bijvoorbeeld voor een natuurlijke krabpaal gaan en een stammetje, al dan niet deels omwikkeld met sisal, op een stevige ondergrond bevestigen. Ook kun je zelf een stuk hout bekleden met bijvoorbeeld een kokosmat of stevig tapijt. Er zijn mogelijkheden genoeg. Om het geld besparen hoef je het echter niet te doen: voor minder dan 15 euro kun je al een mooie krabpaal kopen!