Tips voor de grote keukenschoonmaak

Wat moet je doen als je vaatwasser vies ruikt? Hoe maak je een afzuigkap schoon? En hoe maak je de vriezer ijsvrij? De grote keukenschoonmaak: voor de één een feestje, voor de ander een drama. Om het zo makkelijk mogelijk te maken vind je op deze pagina de belangrijkste tips. Je leest het hieronder. 


Tijd om je tuin spik en span te maken? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Oven schoonmaken

Etensresten losweken, vet verwijderen, bakplaat reinigen... De oven kan een hele klus zijn. Ga daarom stapsgewijs te werk.

1.Etensresten verwijderen
Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. Zet een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn in de oven en laat dit met een dichte deur een paar uur staan. Daarna zijn de etensresten eenvoudig te verwijderen.

2. Vet verwijderen
Om het glas en de randen van de oven schoon te maken verwarm je de oven opnieuw voor op 200 graden. Wrijf vervolgens de vette oppervlaktes in met een vochtig stuk groene zeep. Zet een bak heet water in de oven en laat dit een uur staan met de deur dicht. Veeg vervolgens de groene zeep weg met een doek of stuk papier en de oven is weer vetvrij.

3.Bakplaat schoonmaken
De bakplaat heeft meestal een opstaand randje wat ervoor zorgt dat je er een laagje water met schoonmaakazijn of afwasmiddel in kunt doen. Zet de bakplaat maximaal 5 minuten in de oven om de aangekoekte resten los te weken. De resten zijn nu eenvoudig met schoon water af te spoelen.

Vaatwasser schoonmaken

Het keukenapparaat dat de vaat op een hoge temperatuur met afwasmiddel schoonspoelt is altijd schoon zou je denken. In de vaatwasser kunnen echter etensresten vastzitten, wat kan zorgen voor een onaangename geur. Het kan helpen je vaatwasser regelmatig leeg te laten draaien met een speciaal reinigingsmiddel. Om de opgehoopte etensresten te verwijderen moet je echter grondiger te werk gaan. Haal alle losse onderdelen uit je vaatwasser, zoals lades en bestekmandjes. Gebruik vervolgens een vochtige microvezeldoek om de wanden en bodem goed schoon te vegen. Zet de bovenste lade terug in de vaatwasser en zet er een kopje met gedistilleerde witte azijn in. Azijn is het perfecte schoonmaakmiddel, omdat het vet, restjes afwasmiddel en vieze geuren verwijdert.

Let op: maak het bakje voor het vaatwasmiddel vooraf goed schoon, zodat er geen restjes kunnen reageren met de azijn. Heb je dat gedaan? Dan kun je de vaatwasser op de allerhoogste temperatuur laten draaien. Zet de deur open zodra de vaatwasser klaar is, zodat de stoom vrijkomt en het apparaat goed kan drogen. 

Koelkast schoonmaken

Bacteriën, stank, ijsafzetting, schimmel op de rubbers. Zomaar een paar redenen om je koelkast regelmatig schoon te maken, maar hoe pak je dat aan? Maak eerst de koelkast leeg. Haal vervolgens alle losse onderdelen zoals een flessenhouder, eierrek of groentela los en was ze af met afwasmiddel en heet water. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een zachte microvezeldoek en een simpel sopje van soda en water.
Achter in de koelkast vind je vaak een lekbak voor condens. Maak deze los en gooi de bak leeg voordat je de bak schoonmaakt met afwasmiddel en heet water. Vergeet daarna niet het afvoergaatje in de achterwand schoon te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wattenstaafje. Daarmee kun je ook eenvoudig tussen de rubbers van de koelkast poetsen. Smeer wat talkpoeder op de rubbers, zodat ze zacht blijven. De koelkast is daarna weer klaar om ingeruimd te worden.

Afzuigkap schoonmaken

Wat je nodig hebt: een grote bak, een flinke dosis baksoda en kokend heet water. Schenk het kokend hete water in de bak, doe er een ruime scheut baksoda in en meng het geheel. Leg vervolgens de roosters in de bak en laat ze ongeveer een half uur intrekken. Droog de roosters af en ze zijn weer stralend schoon.

Vriezer ontdooien

Om de vriezer goed schoon te maken, is het belangrijk eerst de diepvries te ontdooien. Verwijder daarom alle etenswaren, diepvriesladen en/of roosters voordat je begint. Vervolgens is het tijd om het ijs te smelten. Dat kan snel met bijvoorbeeld behulp van een plantenspuit met heet water. De resterende stukken ijs krab je vervolgens eenvoudig weg. Vang het smeltwater op met een bak of theedoek. 

Vriezer schoonmaken

Er bestaan schoonmaakmiddelen speciaal voor vriezers. Met een simpel sopje van water en soda of afwasmiddel is de klus echter zo geklaard. Je reinigt hiermee eenvoudig de binnen- en buitenkant. Gebruik voor beide een zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek. Neem het geheel na afloop af met warm water en droog de vriezer goed af.

Reinig vervolgens de roosters en lades en besteed extra aandacht aan de deuren en rubbers. Die worden vaak vergeten, terwijl juist daar het meeste vuil zich ophoopt. Plaats vervolgens alle onderdelen terug en stop de stekker terug in het stopcontact. Zodra de vriezer weer goed is afgekoeld, kun je alle etenswaren terugleggen.