De lekkerste recepten voor het kerstdiner

Inhoudsopgave

  1. Aperitief
  2. Voorgerecht
  3. Hoofdgerecht
  4. Nagerecht

Kerstmis staat bijna voor de deur! Dat betekent familie, gezelligheid en cadeautjes … maar natuurlijk ook heerlijke kerstrecepten. Heb je niet veel inspiratie voor het kerstdiner? Je kunt natuurlijk niet de hele avond borrelhapjes serveren. Daarom schotelen wij je enkele eenvoudige maar ontzettend lekkere kerstgerechten voor! Wedden dat je gasten versteld zullen staan?

Alle gerechten zijn voor 8 personen.

Aperitief

Je feestmenu starten? Dat doe je met enkele lekkere kersthapjes. Met een soepje in een mini-kopje (bijvoorbeeld een espresso-kopje) of klein glaasje scoor je gegarandeerd. Het fijne is dat je zulke kerst voorgerechten heel makkelijk van tevoren kunt maken. Zodra je gasten er zijn, hoef je het alleen maar even op te warmen en het bord op te maken.

Erwtensoepje met roomkraagje en serrano-chips

  • Boodschappenlijst:
  • - 1 ui
  • - 350 gr diepgevroren doperwtjes
  • - 4 plakjes serranoham
  • - 1 blokje kippenbouillon
  • - 100 ml slagroom

  • Recept:
  • 1.Snipper de ui en stoof deze met een beetje olijfolie of boter glazig.
  • 2.Voeg de erwtjes toe en overgiet met 500 ml water. Doe vervolgens ook het bouillonblokje in de pan.
  • 3.Laat 3 tot 5 minuten doorkoken en mix de soep daarna glad. Desgewenst kun je de soep zeven. Breng op smaak met peper en zout.
  • 4.Leg de plakjes serranoham tussen twee vellen keukenpapier op een bord. Verwarm de ham 2 minuten op maximaal vermogen in de magnetron. Check of het vlees krokant is. Zo niet, verwarm je nog 30 seconden extra.
  • 5.Klop de room stijf.
  • 6.Serveer de soep in een klein kopje of glaasje. Voeg een lepeltje room toe en versier met een serrano-krokantje.

Voorgerecht

Is je aperitief en bijhorend hapje op? Dan is het tijd om je gasten aan tafel te verwelkomen voor een heerlijk kerstmenu. Als voorgerecht hebben we dit jaar voor pittige garnalen gekozen.

Pittige garnalen met kerrie

  • Boodschappenlijst:
  • - 24 grote garnalen (diepvries)
  • - 2 eetlepels curryketchup
  • - 1 eetlepel kerriepoeder
  • - 400 ml room
  • - 1 mango
  • - 1 ciabatta of stokbrood

  • Recept:
  • 1.Laat de garnalen ontdooien. Pel ze vervolgens, verwijder het darmkanaal (dat smaakt bitter!) en snijd ze middendoor tot op 2 centimeter van de staart. Droog ze daarna met een keukenpapiertje.
  • 2.Bak de garnalen aan in een flinke klont boter. Kruid met peper en zout.
  • 3.Voeg het kerriepoeder toe en roer goed om, zodat alle garnalen bedekt zijn met kerrie.
  • 4.Doe vervolgens ook 2 eetlepels kerrie bij de garnalen. Laat het geheel even aanbakken en voeg daarna de room toe. Roer goed en laat de saus indikken.
  • 5.Schil de mango en snijd de vrucht in kleine dobbelsteentjes. Voeg die op het allerlaatste moment toe aan de garnalen en saus. Roer alles om en serveer in een diep bordje met een stukje ciabatta of stokbrood.

Hoofdgerecht

De ergste honger is verdwenen. Misschien heb je zelfs al heel wat complimenten gekregen voor je voorgerecht! Het volgende kerstgerecht op ons menu is een échte klassieker: gevulde kalkoen.

Gevulde kalkoenrollade met appel en kroketjes

  • Boodschappenlijst:
  • - Kalkoengebraad van ca. 2 kg
  • - 200 gr boter
  • - 2 uien
  • - 400 ml vleesbouillon
  • - 8 rode appelen
  • - 80 gram gedroogde veenbessen
  • - 4 blokjes kippenbouillon
  • - 2 eieren
  • - 4 sneden wit brood
  • - 6 eetlepels gehakte verse peterselie
  • - 6 eetlepels gehakte verse tijm
  • - Keukentouw

  • Recept:
  • 1.Week het brood in lauw water en knijp uit.
  • 2.Fruit de uien glazig in een klontje boter.
  • 3.Verwarm de oven voor op 175-180°C.
  • 4.Meng alle ingrediënten voor de vulling: het brood, de eieren, de veenbessen en de gehakte verse kruiden. Kruid met peper en zout.
  • 5.Snijd het kalkoengebraad open. Schep de helft van de vulling erop en rol stevig dicht. Bind het vlees dicht met keukentouw.
  • 6.Bestrijk het vlees met olijfolie en schroei het dicht in een pan met een flinke scheut olijfolie.
  • 7.Doe het vlees vervolgens in een ovenschaal en leg er enkele stukjes boter bovenop.
  • 8.Plaats de kalkoenrollade 25 minuten in de oven en overgiet het af en toe met wat braadvocht.
  • 9.Was de appelen en verwijder het klokhuis met een appelboor. Hol de appels wat uit en vul ze met de resterende vulling. Zet ze vervolgens ook in de ovenschaal en laat ze nog 30 tot 35 minuten verder bakken.
  • 10.Haal het vlees uit de oven en bedek het met een vel aluminiumfolie. Laat nog 10 tot 15 minuten rusten. In die tijd kun je mooi een garnituur maken. Aardappelkroketjes smaken hier bijvoorbeeld heel lekker bij!

Nagerecht

Bij een feestdiner mag natuurlijk het kerst toetje niet ontbreken! Dit dessert voor kerst is iets minder traditioneel, maar wel ontzettend lekker! En … je kunt de speculaas van sinterklaas erin verwerken, mocht je daar nog iets van over hebben.

Trifle met rood fruit, mascarpone en speculaas

  • Boodschappenlijst:
  • 500 gr mascarpone
  • 200 gr speculaas
  • 150 gr kristalsuiker
  • 500 gr diepgevroren frambozen
  • 1 schaaltje verse frambozen
  • 6 eierdooiers

  • Recept:
  • 1.Laat de frambozen ontdooien in een zeefje.
  • 2.Mix de suiker en eierdooiers stijf. Klop er vervolgens de mascarpone door.
  • 3.Stop de speculaas in een zakje, sluit goed af en verkruimel alles grof.
  • 4.Werk in laagjes: doe wat frambozen in een glaasje, doe er vervolgens wat speculaaskruimels over en daarna een laagje mascarponecrème. Herhaal zodat je in totaal 6 laagjes hebt.
  • 5.Werk het geheel af met een verse framboos!