Stofzuigers worden voorzien van energielabel!

1 september 2014 is het zover, de invoering van een verplicht energielabel voor stofzuigers. Is dit voor de consument een aanwinst of een verlies? Onderstaand lees je er meer over.

Ben je van plan een nieuwe stofzuiger te gaan kopen?
Houd er dan rekening mee dat fabrikanten en leveranciers vanaf 1 september verplicht zijn stofzuigers te verkopen die voorzien zijn van een energielabel. Voor de consument betekent dit onder andere meer inzicht in de prestaties en het verbruik van de stofzuiger.

Wat kan je op het label herkennen?
Op het label zal je in één oog opslag kunnen zien hoeveel geluid de stofzuiger produceert. Wat het jaarverbruik is en wat de zuigkracht is op bijvoorbeeld tapijt en harde vloeren.

De keuze voor een stofzuiger is dus makkelijker gemaakt. Hete wordt duidelijk wat een stofzuiger doet en kan. Zo weet je snel of een stofzuiger voldoet aan jouw wensen en eisen.

Toch kan het beleid voor de consument een nadeel hebben voor de consument. Zo heeft de EU besloten dat er vanaf 1 september geen stofzuigers meer geproduceerd mogen worden die meer vermogen hebben dan 1600 watt, wat zelfs in 2017 wordt beperkt tot 900 watt. Voornaamste reden is het ecologische aspect; schonere en zuinigere apparaten voor in huis.

Wat als ik na 1 september een nieuwe stofzuiger van 2000 watt koopt?
Als consument loop je geen risico. Het is aan de leverancier te voldoen aan het beleid dat de EU heeft bepaald. Overigens is het zo dat leveranciers, bijvoorbeeld webshops, na 1 september 2014 nog steeds stofzuigers van boven de 1600 watt aan de consument mogen verkopen. De regel is dan wel dat de stofzuiger die een webshop verkoopt uit de voorraad komt die al voor 1 september bestond. Je kunt het vergelijken met het EU beleid voor gloeilampen. Jaren geleden werd besloten dat die ook niet meer gefabriceerd mochten worden. De voorraad die toentertijd al aanwezig was bij fabrikanten en leveranciers mochten nog wel steeds verkocht worden (tot de voorraad op was).

Kan ik de stofzuigers van boven de 1600 watt nog wel steeds vinden en kopen op Kieskeurig.nl?
Ja, zolang het wettelijk is toegestaan dat webshops/winkels de stofzuigers mogen verkopen aan consumenten zal Kieskeurig.nl de informatie en de prijzen van deze stofzuigers nog steeds op haar website tonen. Wel moet je er rekening mee houden dat er vanaf 1 september aanvullende informatie is te lezen over de aangescherpte regels omtrent het stofzuiger energielabel en de eventuele beperking op de verkoop van modellen stofzuigers. Wij zien dat niet als een negatieve ontwikkeling, Het is een aanwinst voor de consument, aangezien je jezelf nu og beter kunt inlezen op de eigenschappen voordat je daadwerkelijk over gaat tot de aankoop van een stofzuiger.

Wil je bovenstaande nog eens rustig bekijken? (Stofzuiger) fabrikant Bosch heeft er een duidelijk filmpje over gemaakt:

 

Handige links (ook voor zakelijke markt):

Vlehan.nl (energielabels stofzuigers)

Verordening omtrent wetgeving stofzuigers
Bosch over EU beleid stofzuigers
Consumentenbond