Sjoemelstroom

Energiemaatschappijen strooien met groene producten. Zo zou 30% van alle verkochte stroom op het moment groene stroom zijn. Hiermee zijn we natuurlijk heel goed bezig voor het milieu. Of niet soms? Nou, nee dus. In werkelijkheid is volgens Stichting HIER Klimaatbureau maar 10% van alle in Nederland geproduceerde groene energie echt groen. Sjoemelstroom viert hoogtijdagen!
 

Uit onderzoek van CE Delft concludeert Stichting HIER Klimaatbureau dat er flink met groene energie wordt gesjoemeld door energieleveranciers. Meer dan 2 miljoen Nederlandse huishoudens zouden geen echte groene energie krijgen van hun energiemaatschappij maar zogenaamde sjoemelstroom. Dat is meer dan twee derde van alle afnemers van groene stroom. Consumenten worden dus gewoon genept!

Hoe is dit mogelijk?

In Nederland is de vraag naar groene energie groter dan het aanbod. Groene energie dient daarom geïmporteerd te worden uit andere landen, met het bijbehorende speciale certificaat: de Garantie van Oorsprong. Deze garantie bewijst dat de groene energie zijn oorsprong vindt in een duurzame energiebron, zoals windenergie.
 

Energieleveranciers kunnen deze certificaten echter ook goedkoop (voor een paar euro per jaar) los kopen in landen als Noorwegen (dat een overschot aan certificaten heeft), zonder dat zij daadwerkelijk groene stroom inkopen en aan consumenten leveren.
 

Zonder dat je het weet, krijg je dan grijze stroom geleverd die ingekocht wordt in kolencentrales. En daar wordt dan een groen certificaat op geplakt. Op papier lijkt het dan allemaal mooi en aardig en goed voor het milieu, maar in werkelijkheid wordt er niets geïnvesteerd in de uitbreiding van schone, duurzame energievoorzieningen in Nederland.
 

Terwijl wij denken goed bezig te zijn en mee te helpen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Geen goede zaak dus.

Levert mijn energiemaatschappij groene stroom?

Energiemaatschappijen hebben het goed bekeken met hun truc: consumenten laten betalen voor groene stroom maar ondertussen grijze stroom leveren. Al deze huishoudens denken groene stroom te krijgen die in werkelijkheid alleen op papier groen is. Consumenten worden verleid met klinkende namen als ‘ecostroom’.
 

Dit stiekeme gedrag is gelukkig niet onopgemerkt gebleven. Uit het onderzoek blijkt de volgende top 5 aanbieders van sjoemelstroom:
 

  1. Eneco met Ecostroom
  2. Oxxio met InControl
  3. Nederlandse Energie Maatschappij met Beetje Groen en Iets Groener
  4. Budget Energie met Groene Stroom
  5. E.ON met Groene Stroom


Nuon daarentegen heeft aangegeven in 2014 te zijn gestopt met de verkoop van sjoemelstroom. Zij bieden alleen nog maar groene energie aan die volledig afkomstig is uit duurzame bronnen in Nederland. De vraag is alleen of en wanneer andere energiemaatschappijen met sjoemelstroom stoppen. Veel energiemaatschappijen zeggen dat zij niet anders kunnen. Maar jij kunt dat wel!

Controleer het!

Denk jij ook goed bezig te zijn, maar ga je nu twijfelen of je misschien toch te maken hebt met sjoemelstroom? Op Hier.nu kun je zelf controleren of jouw groene stroom echt groene energie is of dat je één van de vele slachtoffers van sjoemelstroom bent. En ook wanneer je energiemaatschappijen vergelijkt en een nieuw energiecontract af wilt sluiten, let dan goed op of je wel echt groene energie krijgt. Want waarom zou je betalen voor iets dat je niet krijgt?

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken