Energieleveranciers en netbeheerders

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en een energieleverancier?

Netbeheerder

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het energienetwerk en het transport van elektriciteit of gas in jouw regio. Ook zorgt de netbeheerder ervoor dat eventuele storingen worden verholpen. Welke netbeheerder je hebt, is afhankelijk van waar je woont. De overheid heeft dit vastgelegd in de Gaswet en Elektriciteitswet 1998. Je kunt dus niet voor een andere netbeheerder kiezen, het netwerk ligt vast.

Alleen als je verhuist naar een andere regio, kan het zijn dat je een andere netbeheerder krijgt. Bij het overstappen naar een andere energieleverancier, blijf je dus ook bij je (oude) netbeheerder. De nieuwe energieleverancier neemt contact op met de netbeheerder en zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Je hoeft hier zelf niet achteraan.

Energieleverancier

Een energieleverancier levert de energie die je thuis of in je bedrijf gebruikt. De energie wordt door de leverancier ingekocht bij producenten of tussenhandelaren. Er zijn ook energieleveranciers die zelf energie produceren. De energieleverancier biedt energie aan bij de klanten, je kunt zelf je energieleverancier kiezen.
 

Je kunt jaarlijks flink besparen op je energierekening door te bekijken welke energieleverancier voor jou het beste aanbod heeft. Vul eenvoudig je gegevens in in de energievergelijker en ontdek wat jij kunt besparen. Alle energieleveranciers op Kieskeurig.nl hebben een leveringsvergunning. Voor een overzicht van energieleveranciers met een vergunning kun je kijken op de site van Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken