Fotografie: tips

Een leuke foto maken lijkt in eerste instantie altijd zo makkelijk, maar niets is minder waar. Ook met een dure spiegelreflexcamera ben je niet altijd verzekerd van een leuke foto. Daartegenover staat dat je met een compactcamera al de leukste foto's kunt maken! Qua beeldkwaliteit, kleurweergave en dynamisch bereik doet een compactcamera natuurlijk wel onder voor een SLR.

De tips die je hier krijgt zijn echter algemene tips om leukere, spannender en speelsere foto's te maken.

Technische tips

Hieronder vind je een aantal tips die betrekking hebben op de instelling en mogelijkheden van jouw camera.
Wanneer je het maximale uit een fotocamera wilt halen kies dan voor een camera die je volledig met de hand kunt instellen. Wanneer je invloed hebt op het diafragma en de sluitertijd kun je de foto helemaal naar eigen wens maken.

Een digitale spiegelreflex- of systeemcamera beschikt eigenlijk altijd over deze mogelijkheden. Anders is dit voor een digitale compactcamera. Compactcamera's die deze handmatige instellingen hebben zijn bijvoorbeeld onderstaande afgebeelde modellen.

Of kijk bij alle spiegelreflexcamera's, alle systeemcamera's of alle compactcamera's met handmatige instellingen.

Sluitertijd instellen

Snelle sluitertijd
Met de sluitertijd kun je invloed uitoefenen op de "beweging" in de foto. Wil je een "bevroren" actiefoto waarbij alles haarscherp in beeld komt of juist een foto waarbij je de beweging kunt zien?

Wanneer je snellere sluitertijden gebruikt krijg je de zogenaamde bevroren foto's.  Denk hierbij aan een actiefoto van een sporter of opspattend water dat haarscherp in beeld komt.

Lange sluitertijdWil je juist iets meer dynamiek in je foto, kies dan voor een langere sluitertijd. Experimenteer welke sluitertijd het beste werkt voor welke actie.
Een sprekend voorbeeld is bijvoorbeeld een golfer die de bal wegslaat. Wanneer je een iets langere sluitertijd gebruikt zal de beweging van de golfstick goed te zien zijn. Doordat de persoon zelf stil staat zal deze wel scherp in beeld komen.

Maak bij langere sluitertijden gebruik van een statief of zet je camera op een vast stevig voorwerp.

Bekijk hier compactcamera's met instelbare sluitertijd.

Diafragma instellen

Diafragma
Met het diafragma heb je controle over de scherptediepte. Het diafragma is het gaatje in je lens waar het licht door valt.

Hoe groter deze opening hoe kleiner de scherptediepte. Een kleine scherptediepte wil zegen dat je onderwerp scherp is maar de achtergrond wazig. Zeker bij portretfoto's geeft dit een heel mooi effect.

Het diafragma kun je instellen door de camera in de handmatige stand te zetten of op de stand "voorkeur diafragma". De handmatige stand vind je meestal bij een knopje met "M". De voorkeursstand vind je vaak terug als  "Av" of "A".
Vind hier compactcamera's met een voorkeursstand voor het diafragma.

Let op: een groter diafragmagetal staat voor een kleine opening. Stel het diafragmagetal dus zo laag mogelijk in om een wazige achtergrond te krijgen.
Portret met kleine scherptediepte
Op de foto hiernaast zie je een mooi voorbeeld van een portretfoto met een kleine scherptediepte. Het beste werkt dit wanneer je helemaal inzoomt en het diafragma helemaal open zet.

Kijktips

Met een aantal simpele tips kun je mooiere en leukere foto’s maken. De tips zijn onderverdeeld in 2 categorieën: technische tips en “kijk tips”.

Het anders leren kijken naar het te fotograferen onderwerp kun je leren. Loop er eens omheen, verander je standpunt van laag naar hoog. Je zult zelf ontdekken dat het ene standpunt een leukere foto oplevert dan het andere.

De tips die je hier krijgt werken met alle soorten camera’s. Van de camera op je mobiel tot compact-, systeem-, en spiegelreflexcamera’s.

De gulden snede

gulden snede Wanneer je het beeld van de foto opdeelt in drie horizontale en verticale vakken van gelijk formaat vind je op de snijpunten de belangrijke punten van de foto. Dit zijn punten waar normaal gesproken het oog van de kijker vanzelf naar “toegetrokken” wordt.

Onderwerpen die zich op die snijpunten vinden zullen gulden snede de foto spannender en speelser maken. Stap dus een beetje af van altijd alles in het midden van het beeld te fotograferen.
Wanneer je een foto maakt met een horizon in beeld probeer de horizon dan ook altijd op één van de twee horizontale lijnen te houden.

Kijkruimte in de foto

Ruimte in kijkrichting fotoWanneer je een portretfoto maakt van opzij zorg er dan voor dat er ruimte is in de kijkrichting van je onderwerp. Dit geeft ook weer meer spanning.



Kinderen en huisdieren

OoghoogteOm kinderen en huisdieren leuk op de foto te krijgen is het aan te raden om deze foto’s op ooghoogte te maken. Door de knietjes dus.

Makkelijk hulpmiddel hierbij zijn fototoestellen met een kantelbaar scherm.

De voorgrond meefotograferen

iets in de voorgrond Probeer eens wat “mee te fotograferen” in de voorgrond. Dit hoeft niet scherp te zijn als het maar wel herkenbaar is wat het is.

Stel dat je een foto wilt maken van jouw vakantiehuisje of een mooi landschap: wanneer je dan een paar takjes van een struik mee fotografeert geeft dit de foto meer diepte en maakt het ook weer wat speelser.

Algemene tips

Een paar tips uit de praktijk:

- Fotografeer een gezelschap van buiten naar binnen door een raam. Gebruik daarbij het kozijn als kader. (let op dat je niet flitst ivm het terugkaatsen op het glas)
- Vraag kinderen niet om te poseren voor de foto, maar wacht je kans af. Een spontane foto is veelal véél leuker dan een foto waarop men poseert.
portret met schaduw - Misschien is het leuk om de schaduw van een gezicht mee te fotograferen.
- Maak op vakantie een paar foto’s van bijvoorbeeld palmbomen, het logo van het hotel waar je verblijft of van het huisnummer van je appartement. Dit zijn leuke foto’s om je fotoboek mee op te fleuren.