Duurzame energie

Duurzame energie is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Duurzame energie is energie die voortkomt uit energiebronnen die voorlopig niet opraken. Daarnaast belasten deze energiebronnen het milieu veel minder dan energie die gewonnen wordt uit fossiele brandstoffen.

Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn:

  1.  Zonlicht
  2. Waterkracht
  3. Windkracht
  4. Aardwarmte
  5. Biomassa, zoals pellets
  6. Warmte uit onze omgeving (uit lucht en bodem)

Bovendien helpen deze duurzame energiebronnen om klimaatverandering, waaronder het broeikaseffect, tegen te gaan. Er komt namelijk veel minder van het broeikasgas CO2 vrij bij de productie van deze energiebronnen. Er zijn twee manieren waarop je zelf een bijdrage kunt leveren aan een beter milieu: kies voor groene oplossingen en energie besparen door je verbruik te verminderen.

Energie besparen

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor een lager energieverbruik. Wat kun je doen om energie te besparen? Door bijvoorbeeld energiezuinige apparaten te kopen en deze niet onnodig aan te laten staan, verminder je de CO2-uitstoot. Zet je verwarming een tandje lager, koop spaarlampen en laat de vaatwasser en wasmachine op een lagere temperatuur draaien. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je met een kleine investering flink wat energie kunt besparen. Daar wordt niet alleen het milieu beter van, maar ook je portemonnee!

Groene oplossingen

Naast energie besparen kun je ook gebruikmaken van duurzame (groene) energie. Je kunt bijvoorbeeld energiezuinige apparaten gebruiken, een zonneboiler gebruiken of groene stroom in plaats van grijze stroom afnemen bij je energieleverancier.
 

Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom aan. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen als windenergie, bzonne-energie en biomassa, terwijl ‘grijze’ stroom in kolen-, gas- en kerncentrales geproduceerd wordt.

Zonnepanelen

Een vorm van duurzame energie waar je zelf mee aan de slag kunt gaan, is zonne-energie. Zonne-energie is er altijd. Door zonnepanelen op het dak van je huis te plaatsen, kun je stroom opwekken. Hoeveel stroom je opwekt is vooral afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je plaatst en hoe schuin je dak is (hoeveel zon je daarmee opvangt). Deze stroom kun je direct zelf gebruiken, en wat overblijft kun je terugleveren aan het net. Zo kunnen anderen dus ook nog profiteren van jouw zonnepanelen.
 

De stroom die je teruglevert, wordt verrekend met de stroom die je afneemt, waardoor je energierekening een stuk minder hoog is. Misschien krijg je zelfs nog geld terug! Het is natuurlijk even een flinke investering, maar deze investering verdien je in korte tijd terug doordat je minder geld kwijt bent aan je energierekening. Wij vertellen je graag meer over de werking van zonnepanelen, subsidie op zonnepanelen, de kosten en overstappen naar zonnepanelen.

Verwachtingen

Het is slim om goed na te denken over de mogelijkheden van duurzame energie. De verwachtingen zijn namelijk niet zo positief als het gaat om hoeveel jaar we nog gebruik kunnen maken van fossiele brandstoffen. Sommige onderzoeken zeggen dat dat nog maar maximaal 125 jaar is. Energie besparen is dan ook zeer belangrijk voor iedereen!

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken