Op welke contractvoorwaarden moet ik letten?

Bij het overstappen naar een andere leverancier moet je een keuze maken voor een energiecontract. Je bepaalt zelf welk contract voor jou de beste keuze is. De verschillende contractmogelijkheden zijn:
 

  1. Bepaalde tijd met vaste tarieven
  2. Bepaalde tijd met variabele tarieven
  3. Onbepaalde tijd met vaste tarieven
  4. Onbepaalde tijd met variabele tarieven


Naast deze mogelijkheden kun je ook kiezen voor een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd met vaste stroomtarieven en variabele gastarieven.

Vaste energietarieven

Wanneer je liever voor zekerheid kiest, kun je het beste kiezen voor een vaste prijs. De leveringsprijs staat dan vast gedurende de looptijd die je zelf kiest. Je kunt ervoor kiezen om de prijzen vast te zetten voor 1, 3 of 5 jaar. Tijdens deze periode betaal je altijd dezelfde prijs per kWh en m3. Vaste prijzen zijn vaak hoger dan variabele prijzen.

Variabele energietarieven

Een variabele prijs is een prijs die tijdens de looptijd van je energiecontract kan wijzigen. Bij een variabele prijs wordt geadviseerd nooit een contractduur van langer dan een jaar te nemen. Variabele prijzen wijzigen meestal 2 keer per jaar door veranderingen in de vraag en het aanbod of bijvoorbeeld door stijging of daling van de olieprijs.

Kortingen

Als je in de energievergelijker kiest voor een product met een eenmalig korting, houd er dan rekening mee dat je volgend jaar meer gaat betalen. Eenmalige kortingen worden bijna altijd alleen via prijsvergelijkers verstrekt.
 

Als je rechtstreeks contact opneemt met de leverancier kom je vaak niet in aanmerking voor deze korting. Het is daarom de moeite waard om elk jaar opnieuw te bekijken of jouw contract nog wel de meest voordelige is voor jou.

Voorwaarden

Het is belangrijk om goed te letten op de contractvoorwaarden die bij je nieuwe contract van toepassing zijn. Vooral de looptijd van het contract, de lengte van de opzegtermijn en de mogelijkheid om tussentijds de prijzen te verhogen/verlagen bepalen hoe ‘gunstig’ een product is.
 

Bij langlopende overeenkomsten is het daarnaast verstandig om te kijken naar de eventuele boetebepalingen die de leverancier in rekening mag brengen, wanneer je voortijdig de overeenkomst wilt beëindigen.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken