10 tips om te besparen op je zorgverzekering

Voor het besparen op je zorgverzekering moet je even gaan zitten. Pluis het één en ander uit en zoek van alles op. Het lijkt veel en moeilijk maar gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken doe je op Kieskeurig.nl. Overstappen van zorgverzekering is echt een fluitje van een cent.

We hebben 10 tips voor je op een rij gezet die jou helpen geld te besparen, wanneer je overstapt naar een nieuwe zorgverzekering.

1. Betaal per jaar

Als je je zorgpremie per jaar betaalt, krijg je van sommige verzekeraars korting. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot 3 procent. En dat kan best veel geld zijn..

Ga dus bij je nieuwe zorgverzekering na of het mogelijk is om per jaar te betalen en of dit geld kan besparen. 

2. Kijk goed naar je aanvullende verzekering

Soms betaal je voor een aanvullende verzekering meer dan je er voor terugkrijgt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de aanvullende dekking voor brillen en lenzen. Je betaalt dan meer premie dan je uiteindelijk vergoedt krijgt. 


3. Kies een internetverzekeraar

Sommige verzekeraars werken alleen online. Je kunt dan bijvoorbeeld alleen digitaal declareren en ook de polis krijg je digitaal. Dit bespaart de verzekeraar een hoop kosten en dat merk je in de prijs.



4. Overweeg een budgetverzekering

Een budgetpolis heeft een lagere premie dan de natura en restitutiepolis, maar heeft ook minder contracten met ziekenhuizen. Dit betekent dat als je naar een ziekenhuis gaat waar een contract mee is, je de rekening volledig vergoed krijgt. Ga je naar een niet gecontracteerd ziekenhuis, dan moet je een percentage van de rekening zelf betalen, dit percentage schommelt tussen de 50 en 80%.

Een budgetpolis kan je per maand een hoop geld besparen, maar het is dus wel belangrijk dat je kijkt of het ziekenhuis waar jij heen moet gecontracteerd is. Goed om te weten; spoedeisende hulp wordt altijd vergoed. Denk je er dus aan om een budgetverzekering te kiezen door de aantrekkelijke premie, besef dan dus wel dat je je vooraf goed laat informeren. Het kan zijn dat jouw ziekenhuis om de hoek, mogelijk niet gecontracteerd is en je dus verder moet reizen.


5. Verhoog je eigen risico

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, gaat je maandpremie omlaag. Het betekent echter wel dat als je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt, je hier eerst je verplicht én vrijwillig eigen risico over moet betalen. Het eigen risico voor 2017 is 385 euro. Je kan het eigen risico steeds verhogen met 100 euro tot een maximum van 885 euro. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie.




6. Kijk goed naar je gezinssamenstelling

Het is niet altijd voordelig om samen met je partner op één polis te staan. Als jullie allebei andere wensen hebben voor je zorgverzekering hoef je niet altijd bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Kijk per persoon wat de beste verzekeraar is en sluit daar af.



7. Pas op voor dubbel verzekeren

Soms heb je een dekking al. Bijvoorbeeld de dekking medische kosten in het buitenland. Deze dekking kan je afsluiten in je zorgverzekering maar ook in je reisverzekering. Beide verzekeringen dekken hetzelfde dus allebei afsluiten hoeft niet.




8. Vraag zorgtoeslag aan

Soms heb je recht op zorgtoeslag.

Dit is een toeslag die je iedere maand krijgt van de belastingdienst om je te helpen met het betalen van je zorgverzekering. Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag.

Kijk op de website van de belastingdienst of jij hier recht op hebt.

9. Laat je huisarts de ingreep doen

Soms kan je een ingreep ook door je huisarts laten doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spiraaltje. Als je dit in het ziekenhuis laat doen, betaal je hier je eigen risico over. Voor de huisarts hoef je nooit je eigen risico te betalen. Je betaalt dan alleen de kosten van - in dit geval - het spiraaltje zelf.


10. Vraag een second opinion aan

Moet je een dure ingreep bij de tandarts ondergaan? Vraag dan om een second opinion bij een andere tandarts. Tandartsen hanteren hun eigen tarieven. Wellicht heeft een andere tandarts een goedkopere manier om de behandeling te doen.