Kies de beste Bluetooth-speaker

Bluetooth-speakers zijn mateloos populair. En terecht! Je neemt ze doorgaans eenvoudig overal mee naartoe, de ingebouwde accu houdt het met gemak lekker lang uit en de geluidskwaliteit lijkt elk jaar te verbeteren. Ideaal voor tijdens de studie of gewoon voor de ontspanning. Het aantal Bluetooth-speakers is groot. De juiste uitkiezen lastig? Niet met deze tips en adviezen.

Altijd en overal muziek bij je: dat is het grote gemak dat een Bluetooth-speaker biedt. Bij Bluetooth wordt gebruik gemaakt van een draadloze verbinding, bijvoorbeeld tussen je telefoon of tablet en de speaker. Die verbinding zet je eenvoudig op. Door de ingebouwde accu van de speaker ben je niet meer gebonden aan een stopcontact en neem je de speaker overal mee naartoe.


Alle Bluetooth-speakers op een rijtje! Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Draagbaarheid

Een Bluetooth-speaker is uiteraard gemaakt om te worden meegenomen. Klein is daarbij niet altijd de logische keuze: voor een voller geluid (met name in het laag en voor bass) is vaak een klankkast nodig. De speaker kan daardoor iets groter uitvallen. Fabrikanten passen slimme trucs toe om zowel compact te blijven als een vol geluid te produceren. Het gaat om het vinden van de juiste balans. Bovendien zijn sommige speakers uitgerust met een handig bevestigingssysteem, zodat je deze nóg eenvoudiger kunt meenemen.


Gespetter

Ben je van plan om de Bluetooth-speaker vaak in de buurt van water of natte ruimten te gebruiken, bijvoorbeeld het zwembad, de boot of gewoon in de badkamer? Controleer dan in hoeverre de speaker bestand is tegen water. De fabrikant geeft dit vaak aan op basis van een IP-classificatie. IP is de afkorting van het Engelstalige ‘Ingress Protection’ en geeft vrij vertaald aan in hoeverre het apparaat bestand is tegen het binnendringen van water en stof. Zie je ‘IPX4’, dan kan de speaker tegen spattend water. Vanaf ‘IPX7’ kan de speaker (al dan niet langere tijd) probleemloos worden ondergedompeld. De classificatie ‘IP44’ geeft aan dat de speaker zowel tegen water als stof kan.

 Nog niet naar huis 

Ben je vaak op pad en niet altijd in de buurt van een stopcontact, dan is het belangrijk dat de speaker een volwassen uithoudingsvermogen heeft. In de regel heb je vaak aan 8 uur genoeg: zo lang houdt de accu in de gemiddelde Bluetooth-speaker het gelukkig wel uit. Controleer de specificaties van de fabrikant. Laat je overigens niet misleiden door het formaat van de speaker. In de praktijk kan een grote speaker het soms langer volhouden dan een kleinere speaker. Dit wordt bepaald door het type constructie van de luidspreker.


Alle Bluetooth-speakers op een rijtje! Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Toch een kabeltje?

Toegegeven: de draadloze Bluetooth-verbinding zorgt voor een flinke dosis gebruiksgemak, maar mogelijk sluit je soms ook andere bronnen aan. Bijvoorbeeld je laptop via een kabel of de telefoon alsnog via een draad. Heb je daaraan behoefte, controleer dan de aansluitmogelijkheden van de speaker die je op het oog hebt. Sommige speakers hebben een hoofdtelefoonaansluiting aan boord.


Extra functies!

Fabrikanten van speakers doen er alles aan om je over de streep te trekken. Daarvan profiteer je, bijvoorbeeld door de extra functies die aan de speaker zijn toegevoegd. Sommige speakers worden geleverd met een slimme app, waarmee je het geluid nog beter op je wensen kunt aanpassen of kunt zien op welke locatie je de speaker het laatst hebt gebruikt. Andere speakers hebben een ingebouwde microfoon, zodat je deze ook kunt gebruiken als je aan het thuiswerken of studeren bent en even snel wilt overleggen. In hoeverre deze extra’s meerwaarde bieden, is een persoonlijke afweging. Welke speaker je ook kiest: je bent de komende tijd verzekerd van volop luisterplezier.


Zoek de verschillen

In dit artikel richten we ons op Bluetooth-speakers. Op de markt vind je ook WiFi-speakers. Die zijn ook draadloos. Wat zijn nu de belangrijkste verschillen? Beide speakers maken gebruik van een draadloze techniek, zodat je niet meer in de weer hoeft met kabels. Een WiFi-speaker maakt gebruik van je draadloze netwerk, bijvoorbeeld thuis. Daarna kunnen ze zelfstandig je afspeellijst afspelen, ook als je telefoon niet in de buurt (meer) is. Een Bluetooth-speaker is gemaakt om ook buitenshuis te gebruiken, zonder je draadloze netwerk. De Bluetooth-speaker verbindt zich met je telefoon en is tijdens het afspelen van muziek hiervan dan ook afhankelijk. Sommige speakers hebben het allebei in huis: WiFi- én Bluetooth-ondersteuning. In elk geval geldt: voor elke situatie een passende speaker!