Multiroom, wegwijs in de standaarden

Fabrikanten van multiroom-capabale speakers hebben vaak een huiseigen standaard. En in het meest gunstige geval daarnaast nog ondersteuning voor een meer universeel protocol. Let daarbij op bij aanschaf, om te voorkomen dat je ‘gevangen’ wordt in het systeem van één specifieke fabrikant.

Een nieuwe speaker voor in je huis? Bekijk het aanbod

Bekijk

Multiroom en compatibiliteit

Het lijkt zo simpel: een standaardprotocol voor Multiroom ontwikkelen. Multiroom-speakers werken zonder uitzondering allemaal via wifi en (of) een bekabelde netwerkverbinding. Kortom: we hebben het over een standaard netwerk-apparaat. Aardig is, dat daarvoor in principe al protocollen als bijvoorbeeld dlna bestaan om geluid mee te streamen. Om diverse redenen (denk aan simultaanbediening en andere instellingsopties) moest er echter ook een specifiek voor multiroom-speakers bedacht systeem komen. En daarvoor zijn – helaas – verschillende fabrikanten aan de tekentafel gaan zitten. Stuk voor stuk bedachten zij prima werkende systemen. Maar dan weer niet compatibel met elkaar. Langzaam aan is daar gelukkig wel een verschuiving in zichtbaar. Zo zijn er inmiddels protocollen die wel merk-onafhankelijk gebruikt kunnen worden. En vanzelfsprekend worden die steeds populairder.

Merk-onafhankelijke protocollen

De meest bekende multiroom-standaarden zijn Chromecast en Apple Airplay 2. Afhankelijk van welk ‘ecosysteem’ jij thuis hebt draaien, kies je iets wat daarbij past. Waarbij geldt dat je de Google Chromecast-apparaten ook vanaf je iOS of iPadOS-app kunt bedienen via de app Google Home (https://apps.apple.com/nl/app/google-home/id680819774). Dus als je veel Apple-apparaten in huis hebt, maar toevallig een leuk Chromecast-apparaat ziet: sla je slag. AirPlay 2 is specifiek voor het Apple-ecosysteem ontworpen. En werkt samen met zowel de mobiele apparaten als computers van het merk. Ook voor Airplay zijn er diverse apps in de Android-appstore te vinden. Probleem is dat het er nogal veel zijn en dat ze lang niet altijd even goed blijken te werken, aan hun beoordelingen te zien. Pas hier bovendien erg op met het installeren van apps van onbekende makelij en weinig downloads. Beter is het om Android-apparaten te gebruiken met Chromecast-compatibele speakers, terwijl iOS en iPadOS net iets flexibeler zijn. Weliswaar geoptimaliseerd voor Airplay (2) kunnen zij dankzij de officiële Google-app ook overweg met Chromecast.

Kies voor minstens één universeel protocol

Een derde ‘universeel’ inzetbare standaard is DTS Play-Fi, dat langzaam maar zeker ook op stoom komt. Voordeel hiervan is, dat voor zowel Android als iOS en iPadOS een officiële Play-Fi-app van DTS zelve beschikbaar is. Geen gedoe dus met apps van vage herkomst, altijd prettig. Waar het onder de streep allemaal om gaat is, dat áls je een multiroom-capabele installatie in huis wilt, je er ’t best voor zorgt dat minstens een van de genoemde drie meer universele standaarden ondersteund wordt. Alleen dan weet je zeker dat je niet van een specifiek merk voor jouw multiroom-systeem afhankelijk wordt. Dat zou een probleem worden als een fabrikant failliet gaat bijvoorbeeld. Of wanneer een fabrikant besluit geen updates meer uit te brengen voor een in hun ogen verouderd systeem.

Speakers en hifi-sets door het hele huis heen

Multiroom-systemen zijn voor de meeste mensen vooral bekend als multiroom-speakers. Die kun je door het hele huis plaatsen. En vervolgens via een centrale app regelen wat ze ten gehore brengen. Elke kamer een ander deuntje, of allemaal ’t zelfde bijvoorbeeld. Ook zijn er multiroom-capabele hifi-sets. Handig, want zo kun je op ‘strategische’ plekken als de huiskamer en desnoods de tienerkelder- of zolder een ‘echte’ hifi-set neerzetten, terwijl op iets als een slaap- of hobbykamer een multiroom-speaker ruimschoots volstaat. Als ze overweg kunnen met elkaars protocol, dan is alles aan elkaar te koppelen en al dan niet op elkaar af te stemmen.