Zo bevestig je je televisie aan de muur

Een televisie staat mooi op een tv-meubel, maar er is ook een andere optie. Je kunt je tv namelijk ook aan de muur ophangen. Dat scheelt ruimte op het kastje, en het ziet er ook behoorlijk chique uit. Maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je de juiste muurbeugel hebt. In dit artikel laten we je zien waar je op moet letten.

Muurbeugel kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Soort muurbeugel

Er zijn verschillende soorten muurbeugels, die vooral verschillen in de manier waarop ze kunnen kantelen of draaien, als ze dat al kunnen. Vaste muurbeugels kunnen dat niet, dus die moet je heel precies op de juiste plek hangen. Kantelbare muurbeugels hebben een scharnier waarmee je de televisie een stuk naar voren of naar achteren kunt klappen, handig als hij hoger dan normaal hangt. Draaibare muurbeugels hebben een voet waarmee je de tv naar links en rechts kunt draaien.

Grootte

Welke muurbeugel je moet hebben, hangt voor een deel af van de grootte van je televisie. Televisies zijn er in allerlei maten, van relatief kleine tv’s van 17 inch tot grote flatscreens van wel 65 inch of groter. Niet elke televisie kan zomaar op elke muurbeugel geplaatst worden. Let dus goed op de grootte van je televisie, en vergeet daarbij ook het gewicht niet. Sommige muurbeugels kunnen het gewicht van een flinke televisie namelijk niet goed aan.

VESA

Een van de termen die je tegen gaat komen bij het kopen van een muurbeugel is VESA. VESA is een gestandaardiseerde afstandsmaat. Het geeft de afstand tussen de schroefgaten op je televisie aan. Check dus goed de VESA-aansluiting van je televisie, én van de muurbeugel die je wil kopen. Als die overeenkomen is het installeren een fluitje van een cent. Maar niet getreurd als het niet past: er zijn VESA-adapters op de markt waarmee je dat probleem kunt oplossen.

Plafondbeugels

Een andere mogelijkheid is een plafondbeugel. Niet iedere muur is zomaar geschikt om een zwaar apparaat als een televisie aan te bevestigen. In die gevallen kan een plafondbeugel uitkomst bieden. Plafondbeugels ken je waarschijnlijk wel van de televisies in hotelkamers of op je werk. Het voordeel van een plafondbeugel is dat je niet in de muur hoeft te boren. Het nadeel is wel dat ze vaak niet werken met grote televisies, en dat je tv behoorlijk hoog komt te hangen.