Wat is HDR en hoe belangrijk is het?

Een paar jaar geleden werd je bij het kopen van een nieuwe televisie overspoeld met de term HDR, en nog stees is het een belangrijke feature als het gaat om televisieschermen, al is het tegenwoordig iets meer gemeengoed. Maar wat is HDR precies, hoe belangrijk is het voor de beeldkwaliteit en heb je het wel nodig?

Tv met HDR kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

High Dynamic Range

HDR staat voor High Dynamic Range, oftewel: een groter bereik tussen de lichte en donkere plekken op het beeld. Hoe groter dat bereik tussne licht en donker, des te beter is het contrast - zwart op wit zie je immers duidelijker dan donkergrijs op lichtgrijs. Dat werkt overigens niet alleen zo met zwart en wit, juist ook kleuren profiteren van het grotere bereik. Als je eenmaal HDR gewend bent, lijkt een gewone televisie (SDR, voor Standard) opeens behoorlijk flets.

Verschillende versies

Zoals bij veel relatief nieuwe technieken, zijn er meerdere bedrijven die op de trein zijn gesprongen, waardoor er nu verschillende versies op de markt zijn. De bekendste is HDR10+, de versie die op dit moment het meest wordt gebruikt. Dolby, vooral bekend van surround sound, heeft met Dolby Vision ook een HDR-versie op de markt. Daarnaast bestaan er nog HDR-versies van Technicolor en Hybrid Log, maar die zijn minder van belang bij het kopen van een televisie.

Hoe kun je tv kijken in HDR?

Ten eerste heb je natuurlijk een televsie met HDR-ondersteuning nodig. Let dus goed op de specificaties als je er een koopt. Kijk je tv via een decoder of gebruik je bijvoorbeeld je PlayStation? Dan heb je ook de juiste HDMI-kabel nodig. Als je een lierhebber van streamingdiensten bent, kun je je hart ophalen: alle bekende services, zoals Netflix, Amazon Prime, Disney Plus en HBO Max bieden hun films en series in HDR-formaat aan.

Tv met HDR kopen

Steeds meer televisies krijgen tegenwoordig HDR-ondersteuning. Iets wta je wel in het achtehroofd moet houden, is dat HDR op FullHD-televisies niet echt de moeite waard is. Pas vanaf 4K wordt het echt een meerwaarde, en daarom zit de functie ook bijna alleen op 4K-tv’s ingebouwd. Daarnaast werkt HDR ook beter naarmate je televisie groter wordt. Twijfel je welke tv je moet kopen? Op Kieskeurig.nl filter je makkelijk op HDR-televisies en maak je altijd de beste keuze.