Televisie-besturingssystemen: welke zijn er en wat is de beste?

De tijd dat televisies nog zonder slimme functies uit de doos kwamen, is al een tijdje voorbij. Tegenwoordig wordt praktisch elke televisie verkocht met een besturingssysteem, waarmee je bijvoorbeeld Netflix en YouTube direct op je tv kunt gebruikt. Welke besturingssystemen zijn er, en welke past het best bij jou? Wij leggen het uit.

Haarscherp beeld? Bekijk het aanbod

Bekijk

Welke functionaliteit heeft het OS van een televisie?

Het operating system (OS) of besturingssysteem van je televisie werkt hetzelfde als dat op je laptop of smartphone: het is een framework waarbinnen apps, programma’s en functies gebruikt kunnen worden. Voor televisies betekent dat vooral: Netflixen op je tv, zonder dat je daarvoor iets hoeft te casten via je telefoon of een smartcard – maar denk ook aan apps als Youtube en functies als een fotogalerij of een internetbrowser.

Welke apps worden het vaakst gebruikt?

De bekendste televisie-app is natuurlijk Netflix – zo bekend dat die app is voorgeïnstalleerd op bijna elke nieuwe televisie. Ook YouTube is een veelgebruikte en handige app, net als streamingdiensten als Amazon Prime en Videoland. Ook muziek is goed in een tv-app te gieten (Spotify bijvoorbeeld). Minder voor de hand liggende (maar daarom niet minder handige) apps zijn Skype voor videocalls, nieuws-apps als die van de NOS, social media als Facebook en Twitter en speciale gaming-apps.

Welke besturingssystemen zijn er op de tv-markt?

Verschillende merken televisies hebben verschillende besturingssystemen. Meerdere merken draaien op Android TV, een door Google gebouwd OS, of op Google TV, een soort schil over Android TV heen. Samsung gebruikt haar eigen Tizen, en LG doet het met het zelfgebouwde WebOS. De verschillen tussen de systemen zitten hem vooral in het uiterlijk en de opbouw van de menu’s; de meeste veelgebruikte apps zijn gewoon voor elk systeem beschikbaar.

Hoe vaak komen er updates uit?

Als je een pc of smartphone gebruikt, ben je al gewend aan software-updates, soms elke maand wel eentje. Bij televisies zijn die updates wat minder frequent, maar dat betekent niet dat ze niet voorkomen. Nu en dan moet er een beveiligingslek gedicht worden of komen er nieuwe functies beschikbaar. Zulke updates gebeuren hoogstens een paar keer per jaar, en zijn bovendien zo uitgevoerd. Niets om je erg druk om te maken, dus.