Alles wat je moet weten over Full HD, 4K en 8K

Wie gaat winkelen voor een nieuwe tv zal hoofdzakelijk Ultra-HD-4K-modellen vinden. Kun je nog Full-HD-televisies vinden? Wanneer kies je voor de ene of de andere uitvoering? En hoe zit het met die Ultra-HD-8K-modellen? We praten je bij over de verschillende tv-resoluties en hun voor-en nadelen.

Een overzicht van de resoluties

De resolutie van een beeldscherm geeft aan uit hoeveel pixels het beeld opgebouwd is.

  • Een Full-HD-scherm gebruikt 1920 × 1080 pixels (ongeveer 2 miljoen pixels).
  • Een Ultra-HD-4K-scherm gebruikt vier keer zoveel pixels, 3840 × 2160, dus ongeveer 8 miljoen pixels.
  • Een Ultra-HD-8K-scherm levert nog eens vier keer meer pixels, met een resolutie van 7680 × 4320 pixels zijn er dat er ongeveer 32 miljoen.

Weetje: 4K staat voor 4000 en verwijst naar het horizontale aantal pixels. Om precies te zijn 3840, ongeveer 4000 dus.De benaming 4K heeft niets te maken met 4 keer de resolutie van Full HD, dat is toeval. Op dezelfde manier verwijst 8K naar de bijna 8000 pixels (7680 pixels) op de horizontale lijn van het scherm. 

Wat is het nut van zoveel pixels?  

Maar bieden zoveel pixels nog wel enige meerwaarde? Ja, zeer zeker. Ze zorgen ervoor dat het beeld er realistischer uitziet omdat de pixels zo klein zijn dat we ze niet meer los van elkaar kunnen onderscheiden. Dat heeft natuurlijk meer impact als je een groter tv-scherm kiest. Op een Full-HD-scherm van 75 inch zie je nog individuele pixels op 3 meter afstand. Dat soort situaties moet je absoluut vermijden. Maar er is meer. Kijken doen we ook met onze hersenen, en die zijn in staat om heel minuscule fouten waar te nemen. Bijvoorbeeld twee lijnen die netjes moeten aansluiten op elkaar, maar dat net niet doen. Hoe kleiner de pixels, hoe meer dit soort beeldfouten onzichtbaar wordt.


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu

Heeft Full HD nog bestaansrecht?  

Full-HD-tv’s worden steeds zeldzamer. Je vindt ze hoofdzakelijk nog bij televisies van 32 inch (of kleiner). Je kunt ook nog 40inch-tv’s vinden, maar dan moet je wel beseffen dat dat absolute instapmodellen zijn. Wie dus op zoek is naar een relatief klein model, of een heel goedkoop model, kan nog voor Full HD kiezen.

4K: de winnaar!  

Het overgrote deel van de televisies van 40 tot 85 inch is uitgerust met een 4K-scherm. Die resolutie levert voor al die formaten een uitstekende kijkervaring, zolang je natuurlijk rekening houdt met de correcte kijkafstand. 

Lees hier meer over de ideale kijkafstand tot je tv (link naar kijkafstand).

Een groot scherm hoeft ook niet meteen heel duur te zijn. De prijs van een televisie hangt niet alleen af van het schermformaat, maar ook van zijn beeldprestaties. Dat is zeker iets om rekening mee te houden. Wie bijvoorbeeld moet kiezen tussen twee gelijk geprijsde tv’s, een 75inch-model of eentje van 65 inch, is vaak beter af met de kleinere schermmaat. Die zal vermoedelijk betere prestaties leveren. Houd daarom ook goed alle andere specificaties in het oog wanneer je een nieuwe tv kiest.

Hoelang wachten op 8K?  

Inmiddels zijn 8K-tv’s al ruim drie jaar op de markt. De prijzen zijn sterk gedaald, maar liggen over het algemeen nog steeds hoger dan een vergelijkbaar 4K-model. En alhoewel een 8K-televisie uitzonderlijk mooie beelden kan tonen, is die hoge resolutie eigenlijk alleen zinvol voor grote televisies met een scherm van 75 inch of groter. En dan alleen als je 8K-content bekijkt. Maar omdat er nog nauwelijks 8K-content bestaat, en dat ook nog enkele jaren zo zal blijven, vinden we de meerwaarde van 8K zeer beperkt.

Wat is upscaling en waarom is het belangrijk?  

Niet alle content die we bekijken, heeft dezelfde resolutie als het beeldscherm van je tv . Live-televisie wordt bijvoorbeeld nog steeds hoofzakelijk in Full HD uitgezonden, streamingdiensten bieden veelal content in 4K, maar vaak niet heel hun aanbod. Wie nog een collectie dvd’s heeft, zit vast aan de resolutie van 720 × 576 pixels. Gameconsoles gebruiken verschillende resoluties, waaronder Full HD en 4K.

Daarover hoef je je allemaal geen zorgen te maken. Alle tv’s zijn in staat om het beeld te bewerken zodat het beeld het volledige scherm vult. Dat proces noemen we upscalen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de kwaliteit van je bronmateriaal een grote rol speelt. Van een dvd (die maar 1/20e van de resolutie van 4K biedt) mag je niet verwachten dat de tv er glorieus beeld van maakt. De blu-ray-versie van dezelfde film zal er al veel beter uitzien.


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu

Beste tv voor games: Ultra HD of Full HD?  

Game je op een console die is verbonden met de tv? Kies dan zonder meer voor een 4K-televisie. Gameconsoles leveren perfecte beeldkwaliteit en maken dus optimaal gebruik van het extra detail dat 4K levert vergeleken met Full HD. Dat geldt niet alleen voor de meest recente consoles, zoals de PlayStation 5 en de Xbox Series X, maar ook voor oudere modellen die alleen nog Full-HD-beeld leveren. Upscaling werkt bijzonder goed op de computerbeelden van een spelconsole.

Ben je een pc-gamer, dan is er meer keuze. Naast Full HD en 4K-monitors, bestaat er ook een resolutie die tussen die twee ligt, QHD (2560 × 1440 pixels). Tot 24 inch vinden we Full HD nog prima, grotere schermen (vanaf 27 inch) verdienen QHD of 4K voor optimale beeldkwaliteit. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger de resolutie van je monitor is, hoe krachtiger je videokaart moet zijn.