Sonos Roam kopen: Dit zijn de muzikale functies van de slimme speaker

Inhoudsopgave

  1. Hoe groot is de Sonos Roam?
  2. Welke smart speaker functies zijn er?
  3. Hoe klinkt de Sonos Roam?
  4. Wat is de Sonos Roam accuduur?

Voel jij de lentekriebels ook al en kun je niet op wachten om er lekker op uit te trekken, dan is een wireless speaker de ideale metgezel voor in de buitenlucht. Audiofabrikant Sonos weet dit ook en brengt precies op tijd zijn nieuwe Roam-speaker op de markt. Wil je een Sonos Roam kopen? We vertellen je wat de even compacte als veelzijdige luidspreker zoal te bieden heeft.

Hoe groot is de Sonos Roam?

Sonos Roam is niet de eerste portable speaker van het populaire audiomerk. Dat was in 2019 namelijk de Sonos Move. Ook die luidspreker liet zich gemakkelijk verplaatsen, mede dankzij het uitgekiende ontwerp: er zat bijvoorbeeld een handvat in de behuizing verwerkt. De Roam is eveneens draagbaar en dat is in dit geval vooral te danken aan de bescheiden proporties. 

De speaker is 168 x 62 x 60 mm 'groot' en weegt slechts 430 gram. Het is daardoor niet alleen een speaker die goed tot zijn recht komt in je achtertuin, waar je in je hangmat ligt te zonnen met de Roam op een tafeltje naast je. Je neemt 'm ook net zo eenvoudig mee op een wandeltocht, zodat je de pas er lekker in houdt op de beat van je favoriete muziek.

Voor dit doeleinde heeft de Sonos Roam ook een IP67-classificatie meegekregen. Dit houdt in dat de speaker stofbestendig en waterdicht is. Een plons in het water is geen probleem, zo lang 'ie binnen 30 minuten maar weer boven komt. De Roam is hierdoor zorgeloos mee te nemen naar het strand of naar het zwembad. Een onverwachte plensbui overleeft 'ie eveneens.

Welke smart speaker functies zijn er?

De Sonos Roam wordt verkocht als slimme speaker en dat komt deels door de aanwezigheid van far field-microfoons, die jouw stem van grote afstand kunnen opvangen. Dat maakt spraakbediening mogelijk zodat je niet je smartphone erbij hoeft te pakken. De Google Assistent helpt je bij het handsfree bedienen van je muziek, leest nieuwsberichten voor en stuurt de andere slimme apparaten in je huishouden aan. Zo wordt de Roam de spil in jouw connected home. 

Bezit je juist veel Apple-gadgets, dan is het goed om te weten dat de Sonos Roam ook ondersteuning biedt voor AirPlay 2. Het streamen vanaf je iPhone, iPad of Mac is heel gemakkelijk en de spraakassistente van dienst is in dit geval Siri. 

De speaker heeft zowel bluetooth 5.0 als wifi aan boord. Koppel de Sonos Roam aan je draadloze netwerk om deze te integreren met eventuele andere Sonos-luidsprekers in je huis, zodat er vanuit elke kamer dezelfde muziek klinkt.

Nog een voordeel van het feit dat de speaker met internet in verbinding kan staan: software-updates komen automatisch binnen, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt. Je hebt altijd de nieuwste functies ter beschikking.

Wellicht vind je het geen prettige gedachte dat er microfoons in de Sonos Roam verwerkt zitten. Met een druk op de knop schakel je ze dan ook gewoon uit. De luidspreker is verder helemaal te bedienen via de touch-knoppen aan de bovenzijde. Je hoeft niet tegen de Roam te praten, als je dat niet wilt.

Hoe klinkt de Sonos Roam?

De audiobeleving van de Roam is volgens Sonos mede tot stand gekomen door toonaangevende experts uit de muziek- en filmindustrie, wat ervoor zorgt dat je lievelingstracks precies zo klinken als de artiesten ze bedoeld hebben. Twee H-klasse digitale versterkers staan daar samen met een tweeter en een mid-woofer voor in. 

Gezamenlijk zorgen ze voor een haarfijn afgestelde mix van hoge en lage tonen, die je eventueel zelf nog bij kunt stellen in de Sonos-app. Wat verder meespeelt, is de Trueplay-tuning-technologie. De Sonos Roam analyseert de ruimte om zich heen en stelt de akoestiek van de audio daarop af. Voorheen werkte deze techniek enkel via wifi, maar op de Roam-luidspreker werkt het ook in combinatie met bluetooth.

Wat is de Sonos Roam accuduur?

Ben je van plan de Sonos Roam vooral mee naar buiten te nemen, dan is het fijn als je niet om de haverklap op zoek moet naar een stopcontact. Daarom is de Roam met een batterij van 18 watt uitgerust, zodat je tot tien uur lang continu muziek kunt blijven luisteren. Opladen gebeurt daarna lekker vlot via de moderne usb-c-ingang. Is de speaker niet actief in gebruik, dan houdt 'ie zijn lading maximaal tien dagen vast.

Tot slot is deze speaker draadloos op te laden middels de Qi-standaard. Je kunt daarvoor een Qi-lader gebruiken die je wellicht al hebt liggen, maar Sonos verkoopt ook een eigen draadloze oplader. Via het magnetische oppervlak blijft de Roam er stevig op staan. Deze officiële lader heeft op het moment van schrijven een adviesprijs van 49 euro.


Bekijk hier alle draadloze speakers

Bekijk nu