Is snelladen slecht voor de batterij van je telefoon?

Al sinds de eerste telefoons met snellaadfunctie op de markt kwamen, wordt de vraag gesteld: is snelladen slecht voor de batterij van je smartphone? In dit artikel kijken we hoe snelladen precies werkt, wat je ervoor nodig hebt, en geven we natuurlijk antwoord op die vraag.

Toe aan een nieuwe telefoon? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is snelladen?

Snelladen is eigenlijk niets meer dan zoveel mogelijk elektriciteit zo snel mogelijk je telefoon in pompen. Dat gebeurt via de adapter die je in het stopcontact steekt: die zet de stroom uit de muur om zodat de accu van je telefoon het ook aankan. Tegenwoordig kunnen die adapters makkelijk 65 Watt aan, maar dat getal blijft nog steeds stijgen. Doorgaans geldt: hoe hoger het wattage, des te sneller kan je telefoon opladen, al moet je accu het natuurlijk wel aankunnen.

Usb-c

En je hebt nog iets anders nodig: een usb-c-aansluiting en -kabel. Usb-c ken je van de stekker waarbij het niet uitmaakt hoe om je hem in je telefoon stopt. Het is inmiddels een verplichte standaard op nieuwe smartphones in de Europese Unie, en het is zonder meer de beste keuze. Met usb-c kun je niet alleen razendsnel opladen, je kunt er ook bestanden mee overdragen. Handig als je even zonder wifi zit en toch je foto’s en video’s wil exporteren.

Is snelladen slecht voor je accu?

Simpel gezegd: nee. Dat was in het begin niet helemaal waar: accu’s leken sneller af te takelen als er veel gebruik werd gemaakt van snelladen. Tegenwoordig is daar echter iets op gevonden, en het is simpeler dan je misschien zou denken. Eerst wordt de accu razendsnel tot ongeveer driekwart opgeladen. Daarna gaat het opladen een stuk langzamer, en bovendien weet je accu prima wanneer hij vol zit. Geen gedoe met snel leeglopende accu’s op de lange termijn, dus.

Smartphone kopen

Toch accuproblemen, of ben je gewoon toe aan een nieuwe smartphone? Elk jaar komen er tientallen nieuwe modellen op de markt. Kieseurig.nl zet al die modellen handig voor je op een rij. Scroll eens rustig door de lijst, of kies aan de linkerkant de filters die je belangrijk vindt - denk bijvoorbeeld aan de schermgrootte, de accucapaciteit, de opslagruimte en natuurlijk het merk. En zie je de functie ‘snelladen’ staan? Dan weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken.