Krijg je een BKR-registratie bij een telefoonabonnement?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een BKR-registratie?
  2. Wanneer krijg ik een BKR-registratie?
  3. Geld lenen zonder BKR
  4. Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?
  5. BKR registratie verwijderen
  6. BKR registratie voorkomen

Sluit je een abonnement inclusief dure smartphone af? Dan krijg je een zogeheten BKR-registratie. Het Bureau Krediet Registratie ziet deze telefoonabonnementsconstructie namelijk als een lening. Het gaat dan om toestellen die, zou je er in één keer geld voor betalen, duurder zijn dan 250 euro. Hoe zit dat precies met die BKR telefoon registratie en wat zijn de gevolgen?

Wat is een BKR-registratie?

Sluit je een lening af met een kredietbedrag boven de 250 euro, dan wordt dat geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Wil je geld lenen of een hypotheek afsluiten, dan kan de geldverstrekker bij BKR kijken wat je nog aan andere leningen hebt en of je die netjes afbetaalt.

Wanneer krijg ik een BKR-registratie?

Je krijgt een BKR registratie als je een lening met een kredietbedrag van meer dan 250 euro afsluit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: de mogelijkheid om meer dan 250 euro rood te staan op je bankrekening; een creditcard met gespreide betaling; doorlopend krediet; persoonlijke lening; uitgestelde betaling (koop nu, betaal later) en gebruik van een private lease-regeling. Dit zijn positieve registraties. Zolang je op tijd betaalt, blijven deze registraties positief. Er bestaat één negatieve registratie: de hypotheek. Die wordt alleen aangemeld wanneer je meer dan drie betalingstermijnen achterloopt. Alleen een hypotheek wordt pas gemeld bij een achterstand

Sinds vorig jaar worden ook telefoonabonnementen inclusief smartphone geregistreerd – als de waarde van de smartphone binnen het abonnement 250 euro of hoger is. Het BKR beschouwt dat tegenwoordig namelijk als een aankoop op afbetaling.

Geld lenen zonder BKR

Het BKR is ook bedoeld om mensen te beschermen: ze kunnen zich minder makkelijk diep in de schulden steken. Maar wie googelt op ‘1000 euro lenen’, ‘500 euro lenen’ of ‘geld lenen zonder BKR toetsing’ krijgt duizenden resultaten. De voorwaarden voor dat soort mini-leningen zijn vaak heel anders dan bij gewone banken: er zitten vaak hoge kosten aan verbonden en ook de rente is vaak extreem hoog.

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?

Een BKR-registratie heeft voornamelijk gevolgen wanneer je in de toekomst een nieuwe lening aangaat, zoals het aanvragen van een hypothecaire lening. Wil je een nieuwe lening afsluiten, dan checkt de betreffende geldverstrekker bij het BKR alle lopende leningen en je betaalgedrag (BKR check).

De kans bestaat dat consumenten vanwege een (negatieve) BKR-registratie veel minder of zelfs helemaal geen geld kunnen lenen. De kredietverstrekker is in dat geval bang dat je op termijn niet aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een telefoonabonnement inclusief financiering van een smartphone scheelt in de praktijk al gauw duizenden euro’s op je maximale hypotheek. 

Overigens registreert de stichting alleen kredieten, dus belastingachterstanden en studieschulden zijn niet bij het BKR bekend. De organisatie streeft er in de toekomst wel naar om alle leningen en schulden vast te leggen.

Benieuwd of jij geregistreerd staat bij het BKR? Sinds de nieuwe privacywet inging, kun je gratis je BKR registratie opvragen. 

Surf naar https://www.bkr.nl/opvragen-gegevens/avg-inzage/ en klik onder het kopje AVG inzage op Ga verder. Vervolgens kun je het aanvraagformulier downloaden en handmatig invullen. Nadat je een kopie van een geldig legitimatiebewijs hebt toegevoegd, verzend je het formulier naar een adres in Tiel. Binnen 28 dagen ontvang je het overzicht per post.

BKR registratie verwijderen

Zelf je BKR verwijderen kan niet zomaar. Wanneer je een lening hebt afbetaald en de kredietverstrekker het contract heeft beëindigd, blijven je gegevens nog 5 jaar bij BKR. Wel staat er een einddatum bij, zodat duidelijk is dat je die lening niet meer hebt lopen. Heb je een (negatieve) registratie waar je het niet mee eens bent? Dan moet je contact opnemen met je bank of andere kredietverstrekker. Kom je er niet uit, dan moet je naar een geschillencommissie.Stichting BKR heeft een brochure met meer informatie.

BKR registratie voorkomen

Wat je wel kunt doen is proberen een BKR registratie te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement met een goede goedkope telefoon kiezen, of het toestelbedrag boven de 249 euro in één keer voldoen (voorbeeld: de telefoon kost 500 euro, je betaalt 251 euro ineens; je houdt dan 249 euro, minder dus dan de grens van 250 euro,over die maandelijks afgelost moeten worden). Ook kun je, als je die mogelijkheid hebt, een zakelijk telefoonabonnement afsluiten.