Wat is het verschil tussen een versterker en een receiver?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een receiver?
  2. Wat is een versterker?
  3. Wat voor soort receivers zijn er op de markt?
  4. Wat is een voorversterker en een eindversterker?
  5. Heb je een versterker of receiver nodig?

Als je geluid van je tv, laptop, cd-speler of ander afspeelapparaat naar je luidsprekers wilt sturen, dan heb je een versterker of receiver nodig. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide apparaten. Om alle onduidelijkheid weg te nemen, gaan we de opties op een versterker en receiver langs zodat je precies weet wat voor soort versterker of receiver je nodig hebt voor jouw set-up.

Wat is een receiver?

Strikt genomen kun je zeggen dat elke receiver een versterker bevat, maar elke versterker is geen receiver. Receivers bevatten onder andere een versterker om signalen te versterken zodat je luidsprekers het kunnen afspelen, maar een receiver kan nog meer. Zo heeft het digitale en analoge ingangen om bijvoorbeeld signalen van je tv te kunnen afspelen, heeft het misschien een ingebouwde tuner om radio mee te kunnen luisteren en kan een receiver in sommige gevallen aangesloten worden op je wifinetwerk voor ondersteuning van streamingdiensten. Een receiver moet je zien als een alles-in-één oplossing voor al je audioapparatuur. Het voordeel is dat je geen kabel-wirwar in je huis hebt omdat je geen losse componenten hoeft aan te schaffen. Het nadeel is natuurlijk dat je minder keus hebt wat betreft de manier van versterking. Kortom, een receiver kopen vergt even wat voorbereiding.

Wat is een versterker?

Een versterker – de naam geeft het eigenlijk al weg – versterkt het geluid van een geluidsbron. Een simpele audio-versterker neemt het signaal van bijvoorbeeld een cd-speler en versterkt het tot een audiosignaal dat een luidspreker begrijpt. Een normale versterker kan vaak nog wel wat meer: zo kun je het geluid aanpassen of corrigeren door bijvoorbeeld meer basfrequenties door te geven aan de luidsprekers of om juist de hoge tonen meer te accentueren. Dit wordt vaak met het begrip treble aangegeven. Met een versterker kun je uiteraard ook het uitgangsvolume dat naar je luidsprekers wordt verstuurd regelen. Een losse versterker is flexibeler, je kunt zelf kiezen hoe de versterker het signaal versterkt. Wil je buizen in je versterker voor een lekkere analoge verzadiging van je geluid of heb je een voorkeur voor solid-state onderdelen waarmee je een krachtiger geluid kunt realiseren? Met een losse versterker heb je veel meer opties.

Wat voor soort receivers zijn er op de markt?

De meest simpele receiver is een zogenaamde stereo receiver. Dit betekent dat je allerlei apparaten op je receiver kunt aansluiten, maar dat de uitgang altijd hooguit stereo is. Een bookshelf-luidsprekersetje aansluiten op een stereo receiver? Geen probleem. Genieten van surround sound via een stereo receiver? Dat is niet mogelijk, daarvoor heb je een surround receiver nodig. Een surround receiver is in de meeste gevallen een5.1 receiver; hij heeft meerdere luidspreker-aansluitingen aan de achterkant. Een term die je ook vaak tegenkomt is av receiver. Av staat voor audio en video en betekent dat je niet alleen audiobronnen zoals cd-spelers of smartphones aan kunt sluiten, maar dat je ook je tv of settop-box op de receiver kunt aansluiten. In de meeste gevallen gaat dit tegenwoordig via een hdmi-kabel. Soms zie je ook nog de termen dab receiver of dab+ receiver. Dab staat voor digital audio broadcasting en is een digitaal radioformaat. Als je versterker dab ondersteunt, kun je dus digitaal naar radiozenders luisteren in plaats van via analoge fm-frequenties.

Wat is een voorversterker en een eindversterker?

Het geluid in een versterker doorloopt meerdere componenten. Als eerste komt het in de voorversterker. De voorversterker ontvangt een audiosignaal en stuurt dit door naar één of meerdere eindversterkers. Soms wordt ook wel de term regelversterker gebruikt. Een eindversterker levert het vermogen dat naar de luidsprekers kan worden verstuurd. In de meeste gevallen wordt een eindversterker aangestuurd door een voorversterker en in veel versterkers zijn beide type versterkers in één apparaat geïntegreerd. Er zijn meerdere varianten beschikbaar: zo zijn er bijvoorbeeld mono, stereo en surround eindversterkers. Een mono eindversterker kan maar één kanaal versterken, een stereo twee en surround drie of meer, afhankelijk van het type surround.

Heb je een versterker of receiver nodig?

Dit is een goede vraag en niet voor iedereen zomaar te beantwoorden. Een versterker doet in principe maar één ding: het versterken van het inkomende signaal. Wil je veel flexibiliteit hebben hoe de versterker dit doet, met welk vermogen en met behulp van wat voor componenten? Dan kun je het beste voor een losse versterker kiezen. Wil je juist alle mogelijke apparaten met je luidsprekers kunnen verbinden, je tv-geluid op je luidsprekers horen of zelfs via wifi een multiroom-setup maken, dan heb je een receiver nodig. De receiver heeft uiteraard een geïntegreerde versterker, maar je bent wel afhankelijk van de kwaliteit, het vermogen en de capaciteiten van deze geïntegreerde versterker. Voordat je tot aanschaf overgaat, is het slim om eens te inventariseren wat je allemaal verwacht van je receiver of versterker zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.