PlayStation 5 kopen: tips voor je nieuwe PS5

Inhoudsopgave

  1. Wat is een PlayStation?
  2. PlayStation 5 of PS5 Digital Edition?
  3. PlayStation 5: Wat is er nieuw?
  4. PS5-accessoires kopen
  5. Beste PS5 games

Wil je een PlayStation 5 kopen? Je bent zeker niet de enige. De PlayStation 4 is een van de bestverkochte consoles aller tijden, niet verwonderlijk dus dat veel gamers om de opvolger staan te springen. In dit artikel bespreken we de spelcomputer zodat je weet wat er bij een PS5 kopen allemaal komt kijken.


Wil je meer van dit soort artikelen?
Laat je e-mailadres achter je krijgt elke week de beste tips in je mailbox.
Emailadres
Voornaam

Wat is een PlayStation?

PlayStation is de spelcomputerdivisie van Sony. Reeds sinds de jaren '90 kent het bedrijf ermee grote successen. Eerst met de PSX/PS1, daarna de PlayStation 2, PS3 en PS4. Op PlayStation-consoles vind je vaak avontuurlijke games die er dankzij de hoge budgetten van Sony levensecht uitzien en een filmisch karakter hebben. Denk bijvoorbeeld aan de God of War- en Uncharted-series.

De PS4 laatste lanceerde in 2013 en is door de jaren heen erg populair gebleken. De console is wereldwijd meer dan 113 miljoen keer verkocht. Met de PS5 wil Sony dat succes voortzetten. De PlayStation 5 is sinds november 2020 op de markt. Wat moet je er over weten voor je er eentje in huis haalt?

PlayStation 5 of PS5 Digital Edition?

De eerste keuze waar je voor komt te staan, is het type console. Er bestaan namelijk twee varianten van de PlayStation 5. Naast de 'gewone' versie is er ook nog de PS5 Digital Edition. Ze spelen dezelfde spellen af, maar er is één cruciaal verschil. De Digital Edition mist een diskdrive.

Met andere woorden, je kunt ervoor dus geen fysieke games in de winkel kopen en het schijfje in je console stoppen. Dit kan bij de gewone PlayStation 5 wel. Daar passen eveneens 4K-blu-ray-films in. De Digital Edition werkt alleen met downloads. Spellen zijn te koop in de PlayStation Store.

Het tegoed in de PlayStation Store vul je bijvoorbeeld aan via iDeal, met PayPal of een creditcard. Je kunt ook tegoedkaartjes kopen in (web)winkels. Daarop staat een code die je in de Store invoert om het bedrag aan je digitale PlayStation-portemonnee toe te voegen.

Door het ontbreken van een diskdrive is de Digital Edition goedkoper dan de normale PS5. Het scheelt je (op het moment van lancering) 100 euro. Mogelijk wordt het prijsverschil groter naarmate de consoles langer te koop zijn.

PlayStation 5: Wat is er nieuw?

Sinds de komst van de PlayStation 4 zijn er zeven jaren verstreken. Het zal je dan ook niet verbazen dat de PlayStation 5 een veel krachtigere console is. Ontwikkelingen op hardwaregebied hebben immers niet stilgestaan. Met name de aanwezige ssd maakt een groot verschil. Games laden vliegensvlug in, je hoeft nooit lang naar een laadscherm te kijken.

Door de verbeterde processor en grafische chip zien games er ook nog eens veel beter uit. De PS5 kan games moeiteloos in 4K weergeven. Daar profiteer je uiteraard alleen van in combinatie met een 4k-tv. Ook nieuw is de ondersteuning voor 3D Audio. Die techniek is (vooralsnog) voorbehouden aan de officiële PS5-headset, waarover straks meer.

PS5-accessoires kopen

De PlayStation 5 wordt geleverd met één controller, de DualSense. Daarvan zijn de L/R-triggers verbeterd en Sony ontwikkelde er 'haptic feedback' voor. Dat wil zeggen dat de controller veel nauwkeuriger meetrilt met wat er zich op het scherm afspeelt. Goed, die hoef je er dus niet los bij te kopen. Maar het kan wel, als je multiplayer wilt spelen.

Heb je nog oude PS4-controllers liggen? Daar kun je helaas geen PS5-games mee spelen. Maar wel PS4-games die je in de PS5 stopt. Dat kan namelijk wel gewoon, de PS5 is backwards compatible, zoals dat heet. Zo goed als alle games die voor de PlayStation 4 zijn verschenen, werken op de PS5. Maar alleen met de PS5-controller zijn PS5-games te besturen.

Er zijn meer interessante PS5-accessoires op de markt. Zoals de eerder aangehaalde Pulse 3D-headset, die je een realistischere audiobeleving geeft. Het geluid lijkt van alle kanten te komen! Overweeg verder ook de officiële PS5 media-afstandsbediening. Daarmee start je snel apps als Netflix en Disney+ op en bedien je ze er vervolgens ook mee.

PlayStation 5 multiplayer kosten

Wil je online multiplayer spelen op de PlayStation 5, dan heb je een PlayStation Plus-lidmaatschap nodig. Zo'n abonnement is af te sluiten voor een maand, enkele maanden of een heel jaar, bijvoorbeeld. Zo lang je lidmaatschap loopt, stelt Sony elke maand nieuwe gratis games beschikbaar.

Ook krijg je toegang tot de PlayStation Plus Collection: twintig gratis toptitels die in het verleden voor de PlayStation 4 verschenen. Grote kans dat er in de toekomst alleen maar meer games bijkomen.

Beste PS5 games

Op de PlayStation 5 vind je al een goede mix van games die alleen op de PS5 te spelen zijn, als third-party-titels die ook op de Xbox Series X zijn uitgekomen. Onder de exclusives vind je bijvoorbeeld de nieuwste Spider-Man-game (Miles Morales), de remake van de fantasie-RPG Demon's Souls en de platformgame en het vrolijke platformspelSackboy: A Big Adventure.

Andere PS5-games die de moeite waard zijn, zijn Assassin’s Creed: Valhalla,Call of Duty: Black Ops Cold War, Watch Dogs: Legion en de racegame Dirt 5. Fortnite is ook speelbaar op de PlayStation 5, gratis te vinden in de PlayStation Store.

In de toekomst wordt het aanbod uiteraard alleen maar groter. Zo staat er een nieuwe Horizon-game op de planning en ook een nieuwe God of War. PlayStation 5-games zijn gemiddeld een tientje duurder dan PS4-games. Dat komt door de hogere adviesprijs die Sony hanteert. Maar op Kieskeurig vind je de beste prijzen voor PS5-games, zodat je altijd voordelig uit bent!