Wat doet een luchtreiniger?

Wat doet een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is altijd een goed idee om in huis te hebben, en helemaal in de periode waarin het coronavirus rondwaart. Maar ook voor de algehele luchtkwaliteit en geurtjes doet een luchtreiniger wonderen. Waar hij precies mee helpt en hoe je hem gebruikt lees je in dit artikel. 


Luchtreiniger kopen? Bekijk hier het huidige aanbod

Bekijk

Luchtkwaliteit in huis

De luchtkwaliteit in je eigen huis is een groot goed. Natuurlijk kun je de hele dag de ramen open zetten, maar vooral in de winter is dat niet altijd een optie. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat de lucht gefilterd wordt en beter blijft circuleren. Zo heb je dus de hele dag door frisse lucht. Het is nog steeds een goed idee om de boel af en toe eens lekker tegen elkaar open te zetten, maar op andere momenten helpt een luchtreiniger goed mee.

Vieze geuren

Heb je een avondje gefrituurd, een feestje gegeven of lag er nog fruit in de schaal toen je op vakantie ging? Een luchtreiniger kan prima overweg met vieze geurtjes in huis. De lucht wordt namelijk gefilterd, waardoor de moleculen die voor de geurtjes zorgen worden aangepakt. Dat gaat niet van het ene op het andere moment, maar als je hem een tijdje laat draaien, merk je snel genoeg verschil.

Bacteriën

Goede luchtreinigers hebben een HEPA-filter met gaatjes van niet meer dan 20 nanometer. Dat klinkt klein, en dat is het ook: zo klein zelfs dat veruit de meeste bacteriën in het filter achterblijven, omdat ze groter zijn dan die 20 nanometer. Zo filter je dus automatisch een groot deel van de bacteriën uit de lucht. Zorg wel dat je het filter regelmatig schoonmaakt, want met zulke kleine gaatjes blijft er heel veel in achter - en dat is precies wat je wil!

Virussen

Ook virussen zijn doorgaans groter dan 20 nanometer, en blijven dus ook in het HEPA-filter achter. En ja, dat geldt dus ook voor het coronavirus. Dat betekent natuurlijk niet dat je thuis helemaal veilig bent, maar de kans op een besmetting in schone, gefilterde lucht wordt een stuk kleiner. En vergeet ook al die andere virussen niet: een verkoudheid of zelfs een griep is snel opgelopen, en hoe schoner de lucht, hoe kleiner de kans dat je een besmetting oploopt.