Hoe kies ik het juiste schermformaat van mijn laptop?

De zoektocht naar een nieuwe laptop begint vaak bij het vinden van de gewenste grootte. Met name het schermformaat is daarbij van belang, zodra je specificaties naast elkaar legt. Laten we eens kijken naar de meest gangbare maten, om te achterhalen wat voor jou de beste keuze is.


Een schermformaat waarmee je alles kan? Bekijk hier het huidige aanbod laptops

Bekijk

Wat zijn de meest populaire formaten?

Schermformaten worden aangeduid in inches en een inch is ongeveer 2,5 centimeter. De kleinste maat waar je doorgaans voor kunt gaan, is 13,3 inch. Notebooks met een dergelijk compact scherm zijn ideale reisgenootjes om onderweg op te werken, wat ook nog geldt voor 14 inch-laptops. Het andere uiterste is een 17 inch-exemplaar. Die neem je minder makkelijk mee, maar je krijgt er wel veel werkruimte voor terug. Voor velen is 15,6 inch een ideale tussenmaat.

Groter is vaak ook zwaarder

We stipten het al even aan: hoe groter het formaat laptopscherm, hoe zwaarder het hele apparaat vaak is. Nu is het gewicht van je notebook ook afhankelijk van andere factoren, zoals het soort materiaal van de behuizing. Controleer bij de specificaties dan ook altijd even welk gewicht er wordt genoemd. Ga je voor een 17-incher, dan weegt die al gauw zo’n 3 kilo. Dit terwijl kleinere notebooks tegenwoordig minder dan een kilo kunnen wegen!

Klein scherm oogt scherper

Een klein scherm oogt vaak scherper en dat heeft te maken met de manier waarop pixels worden weergegeven. Hier speelt de maximale resolutie van het scherm een rol. Op een 17 inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 (full HD) komt de beeldkwaliteit waziger over dan op een 15,6 inch scherm of lager. Is een hogere resolutie dan de oplossing?Ja en nee. Er bestaan superscherpe 4K-laptopschermen, maar die trekken de accu sneller leeg.

Aansluiten op een groter scherm

Grote schermen hebben ook voordelen: je komt niet snel ruimte tekort. Heb je vaak veel vensters tegelijk openstaan, dan is 13,3 of 14 inch gauw te krap. Niet getreurd, want je kunt je laptop altijd nog op een groter beeldscherm aansluiten. Welke kabel je hiervoor nodig hebt, is afhankelijk van twee zaken. Namelijk het type aansluiting op je notebook én die op je tweede monitor. Mis je de juiste ingang, dan bieden beeldschermadapters vaak uitkomst.