Wat is de beste koptelefoon met noise cancelling?

Een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking is voor veel doeleinden uitermate prettig. Een koptelefoon is ook veelzijdiger dan ooit, dankzij functies als ruisonderdrukking (ook wel active noise cancelling of ANC genoemd) en een afspeelmodus die omgevingsgeluid juist doorlaat. Dankzij een bluetooth-verbinding kun je kiezen tussen draadloze bewegingsvrijheid of de betrouwbaarheid en geluidskwaliteit van een snoertje. Microfoons maken het mogelijk te (video)bellen met je koptelefoon op, een appje helpt met de geluidsafstelling en bediening… Kortom, een goede koptelefoon wil je altijd bij de hand hebben. Maar welke? Dat hebben we uitgebreid getest!

De beste koptelefoon voor jou

Voordat we konden gaan testen om je te helpen bepalen wat de beste koptelefoon voor jou is, hebben we dat gespecificeerd: de beste koptelefoon met ruisonderdrukking. Hierbij hebben we headsets en in-ears af laten vallen om een goede vergelijking te kunnen maken. De koptelefoons worden op meerdere vlakken met elkaar vergeleken. De geluidskwaliteit ligt voor de hand, net als de ANC. Geluidskwaliteit kun je op meerdere manieren aanvliegen, voor het luisteren naar muziek, of het luisteren naar gesprekken, podcasts en luisterboeken.

Het ontwerp is van groot belang: hoe is de pasvorm, blijf hij ook bij langere luistersessies lang zitten? Hoe stevig is de koptelefoon en welke materialen zijn er gebruikt? Ook zijn er andere praktische zaken, zoals de accuduur en de mogelijkheid om met een kabeltje muziek te luisteren; handig als de accu leeg is. In veel gevallen is er een app, kun je het geluid bedienen met tikjes op de oorschelp, heb je meerdere niveaus van ruisonderdrukking of omgevingsgeluid… Kortom, er valt veel te vertellen over koptelefoons. Omdat de luisterervaring ook afhankelijk is van het afspeelapparaat hebben we de hoofdtelefoon getest op een laptop, Android-smartphone en een iPhone.

Koptelefoon-keuzes

Er zijn veel verschillende koptelefoons verkrijgbaar met ruisonderdrukking met prijzen die wisselen tussen de dertig en vijfduizend euro. We hebben ons hierbij laten leiden door de meest populaire koptelefoons van Kieskeurig. Aangevuld met enkele opvallende koptelefoons, zoals de Urbanista Miami. Deze bluetooth-koptelefoon kan zijn accu laden met een ingebouwde zonnecel. Sommige populaire koptelefoons hebben we moeten vervangen met een nieuwere uitvoering om actueel te kunnen blijven. In totaal hebben we twaalf koptelefoons getest:

Testresultaten

De uitgebreide testresultaten kun je teruglezen op Computertotaal.nl, waar we alle details, specificaties en conclusies delen. Samengevat kunnen we concluderen dat Sony goed uit de test komt met de beste allround koptelefoon, én een van de beste hoofdtelefoons op prijs-kwaliteitgebied. Dat houdt nog niet in dat Sony de beste keuze voor jou is. JBL’s Tour One is een slimmere koop als je kijkt naar de prijs-kwaliteit. Is de ruisonderdrukking écht de belangrijkste feature, dan is de QuietComfort-koptelefoon van Bose zonder twijfel de testwinnaar. Ben je gevoelig voor hoogwaardige materialen, gebruik je alleen Apple-apparatuur en zoek je daarbij de beste geluidsbeleving zonder dat je schrikt van hoge bedragen? Dan val je in een heel specifieke doelgroep van de Apple AirPods Max.

Ondanks dat de JBL Live 660 wat tegenviel heeft eigenlijk geen enkele van de geteste koptelefoons een negatieve indruk op ons achtergelaten, wat inhoudt dat elke koptelefoon uit deze test een veilige keuze is. Of je nu innovatie (Urbanista Los Angeles), een hoofdsieraad (Bose Noise Cancelling Headphones 700) of gewoonweg verfijnd luisterplezier (Sennheiser Momentum Wireless of Bowers & Wilkins PX5) zoekt.