Hoeveel koolmonoxidemelders heb je nodig in huis?
Inhoudsopgave
Hoeveel koolmonoxidemelders in huis aanwezig moeten zijn, is afhankelijk van de aanwezige apparatuur – én van hoe veilig jij je wilt voelen. Is een koolmonoxidemelder in huis verplicht? Vreemd genoeg is dat nog altijd niet het geval, al wordt er door het kabinet wel over gepraat.
Zelf raden we je ten zeerste aan een koolmonoxidemelder in huis te plaatsen als je verbrandingsapparatuur hebt staan. Dat kan een CV-installatie op gas zijn, maar ook een open haard of zelfs een gasfornuis en -oven. Hoewel het aantal gasinstallaties in huis langzaam afneemt, zijn ze overal nog volop in gebruik.
Hoeveel koolmonoxidemelders je in huis haalt is deels afhankelijk van de apparatuur die er staat. Zorg dat er tenminste één hangt in de buurt van je verbrandingsapparaat. In dat geval geldt dat een horizontale afstand van tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron (waarbij CO de chemische aanduiding is voor koolmonoxide) aan moet houden, en tegelijkertijd 30 cm van omliggende muren. Vermijd ophanging nabij lucht-inlaten en -uitlaten. Hang je de melder daar te dicht bij in de buurt, dan wordt mogelijk CO-vrije lucht gemeten terwijl de rest van de ruimte een te hoge concentratie van het gas kent. Ook aan een schuin plafond mag de melder gemonteerd worden; in dat geval geldt ook dat je een afstand van tussen 1 en 3 meter van de CO-bron moet aanhouden. Je moet de melder dan volgens de brandweer aan de hoge zijde van het schuine plafond ophangen.
Hoeveel koolmonoxidemelders in huis (en waar)?
Door een melder bij elke verbrandingsinstallatie in huis te hangen – dat geldt dus ook voor die gezellige open haard! – voorkom je de ergste ellende alweer. Toch geldt dat als het mis gaat, je mogelijk een alarm dat afgaat op zolder of in de kelder níet hoort op de slaapkamer. Daarom is het verstandig ook daar een melder op te hangen. Aldaar kies je voor een ophanging op ‘ademhoogte’; ofwel de hoogte waarop je hoofd ligt als je slaapt. En natuurlijk geldt wederom dat je voor de montage níet moet kiezen voor een plek in de buurt van luchtgaten, achter gordijnen of bij obstakels als kasten.
Het meest veilige is als je simpelweg in elke ruimte waarin je leeft een melder ophangt. Allemaal op ademhoogte, dus op een plek waar je veel zit hangt de melder lager dan in een ruimte waar je alleen staat. Hang zeker ook een koolmonoxidemelder op in de keuken of badkamer als daar nog zo’n antieke geiser hangt. Die dingen zijn – zeker als ze slecht of nooit onderhouden zijn – levensgevaarlijk. Er zijn zelfs exemplaren waarbij helemaal geen luchtaan- en -afvoer naar buiten is. Vroeger – we spreken dan over decennia geleden – was dat niet ongebruikelijk. Beter nog is het om dergelijke antieke geisers echt te vervangen. Ze zijn niet meer van deze tijd en de kostenbesparing van het niet vervangen weegt beslist niet op tegen een mensenleven.
Tipje tot slot nog: als je regelmatig op vakantie gaat naar een vakantiehuisje, neem dan gerust een koolmonoxidemelder mee in je koffer. Het kan nooit kwaad om de melder daar tijdelijk op te hangen; gebruik desnoods dubbelzijdig plakband of iets dergelijks. Er gebeuren nog erg vaak ongelukken op die plekken omdat melders veelal ontbreken.