Water wordt niet weggepompt: wat nu?

Inhoudsopgave

  1. Check de afvoerslang
  2. Controleer de filters
  3. Onderzoek de pomp

Als er water in de vaatwasser blijft staan, kan dit allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld een defecte pomp. Door slechte reiniging kan bijvoorbeeld ook het filter verstoppen. Ook kan er sprake zijn van een blokkade van de afvoerpomp of een knik in de afvoerslang. Bij een lekkage van de deur kan dit veroorzaakt worden door een lekkend rubber.

Check de afvoerslang

Het is gelukkig niet altijd de pomp die stuk is, vaak is het probleem een stuk eenvoudiger. Een deuk of een knik in de slang kan de waterafvoer blokkeren waardoor het water in de vaatwasser blijft staan. Dit los je op door de machine van zijn plek te schuiven en aan de achterkant de afvoerslang te controleren. Haal de knik of deuk uit de slang en zet de machine weer voorzichtig terug. Als de afvoerslang verbonden is met de afvoer van de spoelbak in de keuken, dan kan ook een verstopping bij de afvoerbak de oorzaak zijn. Schroef de zwanenhals los en controleer of dit het geval is. Het is sowieso een goed idee om altijd een knik of deuk uit de afvoerslang te halen, ook als deze geen blokkade veroorzaakt. Als je dit niet doet kan er op deze plek een lek of scheur ontstaan, waardoor je keuken onder water kan komen te staan.

Controleer de filters

Het is belangrijk om regelmatig de filters van je vaatwasser te reinigen. Tijdens het wassen van de vaat komt er een dun laagje vet op het filter. Je kunt het filter eenvoudig loshalen door het een kwartslag te draaien. Je kunt het filter onder de kraan schoonmaken met warm water en wat afwasmiddel. Is het filter kapot, dan moet je het dadelijk vervangen. Doe je dit niet, dan kan de pomp verstopt raken door etensresten.

Onderzoek de pomp

Heb je alle bovenstaande zaken gecheckt en is het probleem nog niet opgelost, dan is hoogstwaarschijnlijk de pomp de oorzaak van de problemen. Soms wordt de pomp geblokkeerd door iets, bijvoorbeeld een stuk glas. Bij sommige vaatwassers kun je dit zelfcontroleren en de pomp reinigen. Zet eerst de vaatwasser uit en trek de stekker eruit. Volg hiervoor de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing of bekijk een video op de website van de fabrikant. Je bereikt de pomp door het filter uit de vaatwasser te halen en het water uit het filterhuis te scheppen. Gebruik eventueel een spons voor de laatste restjes water. Nu kun je het deksel van de pomp loskoppelen en schoonmaken. Draag altijd beschermende handschoenen, want vaak wordt de blokkade veroorzaakt door iets scherps, zoals een stukje glas. Plaats het pompdekseltje terug en zet de vaatwasser weer aan.