Vaatwasserbestendig: welke producten zijn wel en niet geschikt?

Lang niet al je vaat is vaatwasserbestendig. Zo kun je porselein, hout en kristal beter met de hand afwassen. Iedere nieuwe productsoort is voorzien van een label, waarop staat aangegeven of het geschikt is voor de vaatwasser.

Welke spullen mag ik niet in de vaatwasser stoppen?

Hout

De houten snijplank, de houten pollepel of dat mes met houten heft kun je beter met de hand afwassen. Hout kan kromtrekken of zelfs splijten door het hete water. Ook kunnen sommige houtsoorten vlekken op andere vaat veroorzaken.

Kunststof (bepaalde soorten)

Op de meeste kunststof artikelen staat duidelijk aangegeven of ze vaatwasserbestendig zijn of niet. Bepaalde kunststoffen kunnen vervormen, verkleuren of zelfs scheuren onder invloed van het hete water in de vaatwasser. Daarbij droogt kunststof niet of nauwelijks, zodat je het alsnog met de hand moet afdrogen.

Oud servies

Het antieke zondagse servies is, zeker als het gedecoreerd is, niet bestand tegen de vaatwasser. De opdruk kan vervagen en er kunnen kleine barstjes ontstaan.

Metalen (bepaalde soorten)

Als je dan toch met de hand het servies aan het afwassen bent, gooi dan ook het zilveren bestek maar in het sop. Net als koper, tin en aluminium raakt zilver aangetast door vaatwasmiddel.

Email

Wil je emaillen pannen mooi houden, was ze dan met de hand af. Email is kwetsbaar voor verkleuring.  

Hoe weet je of iets wel in de vaatwasser mag?

Borden, pannen, bestek enzovoorts: allemaal zijn ze voorzien van allerlei logo’s (soms staan deze op de verpakking, soms op het artikel zelf). Wanneer je een icoon ziet met een hand met daarin een afwasborstel, dan weet je dat je het met de hand moet afwassen. Zie je een plaatje van borden of pannen waar straaltjes water op vallen (eventueel in een schematische weergave van een vaatwasser), dan mag het product in de vaatwasser.